Zdroj fotografie: Shutterstock

Nepleťme si pojmy s dojmy

Nám nejznámější pekařské droždí je to, které obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, které potřebují ke svému rozmnožování cukr. Kvasinky přeměňují přirozené cukry na alkohol a oxid uhličitý, což je ve výsledku kombinace, díky které těsto nakyne.
Mezi droždí patří rovněž cukrářské droždí (hydrogenuhličitan draselný), které se používá na výrobu rakviček, ale není vhodné k přímé konzumaci. Kvasnice také známe také ty pivovarské, které mají jiné kmeny stejného druhu droždí jako ty pekařské, ale v sušené formě nezpůsobují kvašení. Prodávají se například v podobě jedlého droždí.

Kromě toho, že je droždí vhodné do pečiva, můžeme ho jíst jako doplněk stravy. Jedlé droždí obsahuje například vitamin B1, který pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy, vitamin B2, který má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí. Dále pak vitamin B3, který pomáhá udržovat zdravou pokožku! Opomenout nesmíme ani bílkoviny a minerální látky. Po tomto výčtu se nedivíme, že se droždí leckdy vyskytuje na seznamu superpotravin!

Zkuste si udělat masku z droždí. Rozmačkejte půlku kostičky droždí s mlékem v misce a kašičku naneste na obličej. Počkejte, až maska zaschne a potom ji smyjte. Pleť bude jemná, vláčná a vyživená!

Kromě toho, že můžete mít po droždí krásnou pleť, kvasinky také pomáhají předcházet únavě, nespavosti a depresím. S tím totiž pomůže niacin a vitamín B12, který společně produkuje serotonin, hormon, díky němuž máme pozitivní náladu.

Droždí místo sýru

Lidé, kteří se rozhodli vyřadit ze svého jídelníčku produkty živočišného původu, droždí přímo uctívají. Tedy ne zrovna to klasické, ale lahůdkové. Používá se totiž třeba místo parmezánu, ale i jako ochucovadlo různých pokrmů. Koupíte ho třeba v obchodech s bio potravinami, a buď si ho zamilujete, nebo ho budete nenávidět. Rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.

Rozdíl mezi čerstvým a instantním

Některé hospodyňky místo čerstvého pekařského droždí raději používají to instantní. Oproti čerstvému vydrží až dva roky, takže ho můžeme mít vždy ve spíži. Liší se pouze tím, že se v dávkování musí dbát na jiný obsah vody. Instantní droždí je jen vysušené klasické droždí a prodává se v podobě jemných krystalků nebo kuliček.

Čerstvé pekařské droždí by se mělo skladovat při teplotách od 1 do 8 stupňů. Při takových teplotách droždí nepracuje, a tak zůstane po celou dobu trvanlivosti čerstvé. Kvalitní droždí poznáme tak, že je za prvé v kvalitním obalu, za druhé má krémovou barvu a za třetí se lehce drobí.

Čtěte také:

Reklama