Přírodní sladidlo získávané z mízy kanadských javorů bylo pro mnohé Čechy po dlouhá léta neznámou a neprávem opomíjenou potravinou. Dnes je vše přesně naopak, Češi si typickou ořechovo-medovou chuť javorového sirupu přímo zamilovali a pro řadu z nich se stal nedílnou součástí každodenního jídelníčku. Tento zvrat lze přičítat zvýšenému zájmu o zdravý životní styl a také dostupnosti této delikatesy. Trend potvrzují i prodejní čísla společnosti Tesco, která ukazují, že zájem zákazníků o javorový sirup výrazně roste.
Jak se získává javorový sirup?
Javorový sirup pochází z mízy javoru cukrového. Ze stromů, které rostou pouze v severovýchodní části Severní Ameriky, se získává na jaře jejich navrtáním a následným zachycováním vytékající šťávy. Ta se pak následně zahustí zahřátím.
Co javorový sirup obsahuje?
Základními složkami jsou voda a sacharóza. Javorový sirup ale může být také bohatým zdrojem manganu a zinku, díky čemuž podporuje regeneraci a obranyschopnost lidského organismu. Vedle toho najdeme v této oříškově hnědé tekutině vápník, draslík, železo, hořčík nebo vitamín D.
Jak vybrat v obchodě ten správný?
Na trhu je velké množství značek javorového sirupu a každý si jistě vybere tu, která mu bude nejlépe vyhovovat poměrem ceny a kvality. Dávejte si však pozor na šizené javorové sirupy. Tyto výrobky místo 100procentní zahuštěné javorové šťávy obsahují cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata a barviva. Tyto náhražky by neměly být nazývány javorovým sirupem a měly by být, avšak bohužel nejsou, daleko levnější než pravý javorový sirup.
Jaké účinky má javorový sirup na náš organismus?
Díky vysokému obsahu vitamínů má javorový sirup na lidský organismus blahodárný efekt. Je ceněný pro své léčebné účinky, pomáhá při detoxikaci organismu a používá se jako podpůrný prostředek při nejrůznějších očistných kúrách. Javorový sirup se také používá jako prevence a alternativní léčba rakoviny.
Je javorový sirup vhodný i při redukční dietě?
Javorový sirup je vhodnou a zdravou alternativou bílého cukru. Můžete jej použít všude tam, kam dáváte právě bílý cukr. Nahrazujte ideálně tak, že místo čtyř dílů bílého cukru dejte tři díly javorového sirupu. Javorový sirup můžete podávat i dětem, které přeci jenom sladkou chuť preferují. Zvláště pak sportujícím ratolestem, jež mají i vyšší potřebu příjmu jednoduchých cukrů. A stejně tak je javorový sirup doporučován aktivním dospělým osobám. U jedinců, kteří chtějí redukovat svou hmotnost, je ovšem potřeba energetický příjem hlídat. Není to tak, že mohou javorový sirup používat „beztrestně“ v jakémkoliv množství. Kdo chce snížit tělesnou hmotnost, by si měl hlídat celkové množství jakéhokoliv sladidla.
Nový komentář