Jestli je v mém kulinářském umění něco, co umím opravdu skvěle, tak jsou to vosí hnízda. Vyrábím je už přes deset let a v posledních 4 letech i na zakázku pro mé známé. Recept na ně je jednoduchý a možná vám mohu předat pár tipů, které se mi za roky osvědčily. Letos jich připravuji 1250, což je zatím můj rekord.
Nad číslem se raději moc nepozastavujte, možná totiž ještě naroste, protože hnízda jdou vážně na dračku. Není to tak, že bych měla zvláštní recept, ale myslím si, že se jednoduše lidem nechce pracně tvarovat hnízdo po hnízdě. Já to mám jako svůj předvánoční relax a je pravda, že počet zvládám jenom díky tomu, že už mám druhé Vánoce robota. V něm dělám těsto i náplň.
Vosí hnízda (1 várka tedy cca 30 ks hnízd - podle formičky):
- 160 g piškotů (namlít)
- 160 g moučkového cukru
- 3 lžíce rumu (voňavého, takže Božkov za mě nej)
- 60 g másla (kupuji jedině Madetu - pravé máslo)
- 1 bílek
- kakao (přiměřeně, aby byla hnízda hnědá)
Náplň:
- 80 g másla
- 1 lžíce rumu
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
- 1 žloutek
Při přípravě těsta v robotu doporučuji jako první přidat tekuté složky - bílky a rum. Do těchto dvou přisypat kakao a poté přidávat suché složky spolu s máslem. Bez robota jsem dříve postupovala přesně opačně. Těsto by nemělo být moc lepivé, ale zároveň se vám nesmí sypat, ale být konzistentní.
Náplň je opravdu lepší připravit v jakémkoliv přístroji, protože při ručním tření nikdy nebude tak hladké.
Přiznávám, že mi ruka s rumem často ujede a vůbec to nevadí, co slyším reakce, tak rumu klidně můžete dát o maličko víc.
Formiček na vosí hnízda je hodně a já se držím střední velikosti této baculaté verze, kterou koupíte v kuchyňských potřebách za necelých dvacet korun. Otevírací verze je rozhodně stokrát lepší než ta vyklepávací. Před tvarováním každého hnízda si formičku prosypte cukrem, ale ať vám ho tam moc nezbývá - pokud tedy nechcete mít hnízda bílá.
Já jsem pečlivka, takže dírky do hnízd dělám ukazováčkem, aby byly hluboké a široké a náplně bylo hodně - to je základ úspěchu.
Nakonec přilepit piškot a vždy alespoň první dny skladovat postavené na piškotu, jakmile je totiž otočíte, piškot ztvrdne! Já osobně mám vždy hnízda uložené jedině piškotem dolů a to po celou dobu skladování.
Dobrou chuť!
Nový komentář
Komentáře
Tak jsem je zkusila - těsto dle vás, luxusní, krásně se s ní pracuje, nemusí se formička vyklepávat a hlavně, díky robotu je to rychlejší. Náplň jsem si trošku upravila (bez žloutků), ale též jsem použila dle vašeho tipu robot a super, díky za recept i tip s použitím robotu.




...jinak jsem si také nevšimla, že je to článek z loňského roku, takže má otázka zní: Kolik jste jich vyrobila letos?????
Tak takhle mi to radila kamarádka, od které jsem měla recept. Jenže tohle patlání trvalo příliš dlouho.
Koupila jsem si Tescoma sadu na úly.
Dírky opravdu nedělám prstem ani vařečkou, ale dalším z dílů sady.
Krém plním sáčkem na zdobení dortů. 200ks mám za chviličku.
Dělám hnědé i bílé.
Tyhle hnízda vypadají na fotkách skvěle a recept se zdá jednoduchý, možná je nakonec taky uplácám, jinak výrobu cukroví už druhý rok s úspěchem bojkotuju.
Když jsem si článek a diskuzi otevřela, tak jsem si vůbec nevšimla, že je už z loňského roku a proto mě překvapil nárůst vyráběných kousků u Kristiny - od nějakých 1250 na posledních 2500. Až pak jsem se koukla na datumy
A tím se taky vysvětlilo, proč tady někdo psal, že je poslední den svátků, to jsem taky nějak nechápala, proč jako, když je dneska 14.12. 
Kristina Vodičková — #78každému chutná něco jiného, nám s kolečkem, vám s piškotem...to není nic proti vám, já prostě ty piškoty nemusím a tudíž je nedávám ani do úlů :-) a jinak klobouk dolů, že jich děláte tolik a ještě s radostí :-)
vosátka nesmí chybět
u nás jsou taky oblíbený
Nikar — #68 Piškot suchý nikdy nemám a ani bych to nedopustila. Správné skladování a náplň jej změkčí do druhého dne. S lineckým jsem ochutnala a to bych si už znovu nedala, ta chuť mi nesedí k chuti samotného hnízda :)
Vosí hnízda dělám každoročně
Mám je ráda ,když mi je někdo udělá.

děláme s ořechy,tyto jsem dělala loni a moc nám nechutnali,tak zůstanu u ořechových
Mankote, tolik?
Také se na ně chystám.
Taky budu dělat koncem týdne,ale vždy dělám s ořechy, tak zkusím tady ty. Díky za recept
místo piškotů dávám linecké kolečka
dělám každoročně, nesmí chybět
Již jsou v krabičce a čekají . . .
Evaaaa — #67my děláme ty menší úlky, tak piškot je moc velký,takže ho vykrojím menší zubatou formičkou..ale jen ,aby se ucpal krém a piškot tam nebyl moc chuťově cítit
Evaaaa — #67souhlasím, navíc ten piškot je suchý (i když se pokape rumem), zbytečně velký a ne v tom moc dobrý
nedavame na piskoty ale na linecke kolecko - preci to da tolik prace tak proc to kazit kupovanym piskotem
jarka1234 — #65 Já jsem to dřív dělala pro pár přátel a k tomu se teď přidalo i větší množství známých. :) Zatím mám za sebou jen 900, zbytek mě čeká ještě do konce týdne, ale musím říct, že je to úžasně uvolňující a aspoň nejsem chvíli na mobilu a užívám si filmy. Jen ta ruka pak bolí a bez robota bych to nedala. :) Děkuju