Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g krupice
- 1 vejce
- sůl
Postup:
Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto si rozkrájejte na několik dílků, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve. Opékejte z obou stran. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky. Hotové placky můžete podávat naslano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.
V hlavní roli brambory:
Nový komentář
Komentáře
Klasické bramborové placky. Vopelky, lokše, patenty, co kraj to jiný název. S palačinkou to nemá nic společného.
Smažit na sucho a pak je mašlovačkou potřít máslem. Ňam. Nebo nakrájet na čtverečky, dat do kastrolu, spařit vodou omastit a pocukrovat, moučkovým cukrem. Nebo s mákem.
Miluju je...