rebarborový koláč

Vlastní rebarboru se snažím vypěstovat už druhým rokem. Pořád se nedaří, jak bych chtěla, a tak jsem velice uvítala, když mi svou úrodu přinesla kamarádka. A aby té radosti bylo ještě více, také s ochutnávkou koláče, který z rebarbory pekla. Samozřejmě jsem pro sebe i pro vás vyprosila recept a tady je...

Potřebujete

6 velkých kousků rebarbory

na těsto
2 vejce
3/4 hrnku moučkového cukru
3/4 hrnku mléka
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
10 lžic rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva

na drobenku
polohrubou mouku
změklé máslo
cukr krupice

1 vanilkový puding
400 ml mléka

tuk na vymazání plechu
kokos na vysypání plechu

Postup

Z rebarbory oloupeme slupku a nakrájíme na menší kostičky.
Připravíme si drobenku. Smícháme měkké máslo, cukr a mouku v takovém poměru, který nám vyhovuje. Někdo má raději drobenku máslovou, někdo více sladkou. Ze začátku dávám všech surovin přibližně stejně a potom přidávám toho, čeho podle mé chuti chybí. Určitě nenahrazujte máslo nějakým rostlinným tukem. Z drobenky musí jít krásně cítit. Rebarbora je kyselejší ovoce, proto doporučuji dát dostatečné množství cukru.

Z mléka a pudingového prášku uvaříme puding. Ten necháme vychladnout.

Připravíme si těsto. Máslo rozpustíme. V míse promícháme cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidáme máslo a mléko. Důkladně promícháme.

Plech vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Nalijeme připravené těsto. Na těsto cik cak nalijeme puding. Poklademe kousky rebarbory a posypeme drobenkou.

Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi půl hodiny.

Po vytažení z trouby necháme vystydnout. Podávat můžeme posypaný skořicí nebo s třeba s kopečkem šlehačky a vanilkové zmrzliny.

Koláč je vynikající. Když jsem ho vytáhla z trouby jen se po něm zaprášilo. Před vděčnými strávníky jsem zamlčela co nervů mě tentokrát pečení stálo :-) Podle množství těsta jsem nabyla jasné přesvědčení, že se vejde do kulaté koláčové formy. Nalila jsem těsto, pudinky, naskládala rebarboru a posypala drobenkou. Bylo to tak akorát.

Po vložení do trouby se ale začaly dít věci. Koláč začal přetékat, těsto kapalo na dno trouby a pálilo se. Drobenka se v těstě téměr utopila. Jsem vrták :-) V kuchyni to nakonec více smrdělo než vonělo výborným koláčem. Ale i tak chutnal opravdu dokonale.

Dobrou chuť přeje elly.

Nestačil vám jeden recept na rebarborovou pochoutku? Navštivte Šárku Škachovou a její „sladký život“ - třeba TAHLE rebarbora vás určitě dostane.