Vlastní rebarboru se snažím vypěstovat už druhým rokem. Pořád se nedaří, jak bych chtěla, a tak jsem velice uvítala, když mi svou úrodu přinesla kamarádka. A aby té radosti bylo ještě více, také s ochutnávkou koláče, který z rebarbory pekla. Samozřejmě jsem pro sebe i pro vás vyprosila recept a tady je...
Potřebujete
6 velkých kousků rebarbory
na těsto
2 vejce
3/4 hrnku moučkového cukru
3/4 hrnku mléka
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
10 lžic rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
na drobenku
polohrubou mouku
změklé máslo
cukr krupice
1 vanilkový puding
400 ml mléka
tuk na vymazání plechu
kokos na vysypání plechu
Postup
Z rebarbory oloupeme slupku a nakrájíme na menší kostičky.
Připravíme si drobenku. Smícháme měkké máslo, cukr a mouku v takovém poměru, který nám vyhovuje. Někdo má raději drobenku máslovou, někdo více sladkou. Ze začátku dávám všech surovin přibližně stejně a potom přidávám toho, čeho podle mé chuti chybí. Určitě nenahrazujte máslo nějakým rostlinným tukem. Z drobenky musí jít krásně cítit. Rebarbora je kyselejší ovoce, proto doporučuji dát dostatečné množství cukru.
Z mléka a pudingového prášku uvaříme puding. Ten necháme vychladnout.
Připravíme si těsto. Máslo rozpustíme. V míse promícháme cukr, mouku a prášek do pečiva. Přidáme máslo a mléko. Důkladně promícháme.
Plech vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Nalijeme připravené těsto. Na těsto cik cak nalijeme puding. Poklademe kousky rebarbory a posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi půl hodiny.
Po vytažení z trouby necháme vystydnout. Podávat můžeme posypaný skořicí nebo s třeba s kopečkem šlehačky a vanilkové zmrzliny.
Koláč je vynikající. Když jsem ho vytáhla z trouby jen se po něm zaprášilo. Před vděčnými strávníky jsem zamlčela co nervů mě tentokrát pečení stálo :-) Podle množství těsta jsem nabyla jasné přesvědčení, že se vejde do kulaté koláčové formy. Nalila jsem těsto, pudinky, naskládala rebarboru a posypala drobenkou. Bylo to tak akorát.
Po vložení do trouby se ale začaly dít věci. Koláč začal přetékat, těsto kapalo na dno trouby a pálilo se. Drobenka se v těstě téměr utopila. Jsem vrták :-) V kuchyni to nakonec více smrdělo než vonělo výborným koláčem. Ale i tak chutnal opravdu dokonale.
Dobrou chuť přeje elly.
Nestačil vám jeden recept na rebarborovou pochoutku? Navštivte Šárku Škachovou a její „sladký život“ - třeba TAHLE rebarbora vás určitě dostane.
Nový komentář
Komentáře
jako malá jsem neměla rebarboru ráda, teď bych se po ní utloukla
Rebarboru u nás nikdo nechce
tak s pudinkem to musím zkusit
vypada dobre
pinokio — #13 kdyby to šlo, poslala bych ti, škoda že inženýři nejsou ještě tak daleko
a já dělám rychlý kompot k okamžitému snědění, jen převařím rebarboru s cukrem, vodou a skořicí (kdo chce hřebíček a rozinky)
nechám vychladnout a pokud je horko, dám do lednice. Osvěžjující a výborné...
Mě se nějak rebarbora ze zahrádky ztratila.Fakt nevím jak.Ale koupím na trhu a vyzkouším.
zkusím-
Máme ho rádi a dávám pod reberboru ještě tvaroh.Taky nám roste jako o závod....
Sasa — #7 na nějaký klasický. Já jsem to dala do koláčové formy, 28 cm průměr a to bylo fakt málo :-D
Rebarboru jsem ze zahrady vyhodila.U nás to nikdo nejí.Já jsem maková a mužskej raději povidla
jija — #6 já též, dobrá je skořicová drobenka i k meruňkám
Takže na jaký plech?????
BastMetztli — #2 já přidávám skořici do žmolenky
elly — #4 možná je to tím pudingem ale já raději klasiku
femme — #3 u tohohle koláče není potřeba. Uplně se rozpadá...
u nás je zvyk rebarboru předtím trochu podusit
Reveň nám roste jak divá, hotový plevel, už tři týdny z ní pečeme. Recept znám, jen ještě přidáváme skořici.
už roste rebarbora, těším se na koláč