DSC_0073.jpg (144 KB)

Když upečte skořicové šneky podle našeho receptu, můžeme vám zaručit, že ještě na druhý den, dokonce i třetí a čtvrtý den, budou výborní! Máme vyzkoušeno.

Suroviny

těsto

  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 100 g másla nebo máslové Hery
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 50 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí

náplň

  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžičky skořice

na závěr

  • 80 g másla
  • 5 lžic javorového sirupu

Postup

Do mouky přimíchejte sušené droždí, cukr, kardamom, špetku soli. Přilijte rozpuštěné máslo. Vypracujte měkké těsto.

Těsto nechejte v míse kynout, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Bude to trvat hodinu. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte skořicovou náplň. Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj cukr a skořici. Nechejte na chladném místě, ať není náplň úplně tekutá.

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.

Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou skořicové náplně. Kdo chce, může ještě posypat nasekanými ořechy. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.

Z rolády krájejte kolečka široká 2 - 3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací formy vytřené máslem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne.
Takto zpracujte obě části těsta. Nechejte ještě půl hodiny kynout.

Pečte v troubě vyhřáté na 200°C 15 - 20 minut (podle velikosti šneků).

Mezitím si rozpusťte máslo a vmíchejte do něj javorový sirup.

Až šneky vytáhnete z trouby, potřete je směsí javorového sirupu a másla.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vůně skořice

Kynutá skořicová srdíčka

srdicka1.jpg (193 KB)

Tvarohový dort se skořicovým cukrem

dortjules.jpg (84 KB)

Skořicová tortilla s čokoládovým dipem

DSC_0126.jpg (104 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce