Tymián patří mezi mé oblíbené bylinky. Přidávám ho do klasické sekané, k pečeným masům i do těstovin. Třeba s králíkem tvoří úžasnou kombinaci.

králík

Králík pečený na tymiánu

4 králičí stehna nebo celý králík
150 g anglické slaniny
6 snítek tymiánu
250 ml kvalitního bílého vína
10 jarních cibulek i se zelenou natí
sůl a čerstvě mletý pepř

Králičí stehna omyjeme, osolíme a opepříme. Naskládáme do pekáčku. Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a zasypeme jí stehna v pekáčku. Poklademe tymiánovými snítkami. Maso podlijeme vínem a dáme do předehřáté trouby.
Pečeme přikryté, na 180 °C asi 25 minut. Poté přidáme cibule a pečeme ještě dalších 15–20 minut, než je maso měkké.
Podáváme s bramborem nebo čerstvým pečivem.


Tento recept potvrzuje pravidlo, že v jednoduchosti je krása. A chuť. Stačí koupit kvalitní těstoviny, natrhat v truhlíku šalvěj a výborné jídlo je na světě.

špagety se šalvějí

Špagety se šalvějí

300 g kvalitních špaget
100 g másla
7 lístků šalvěje
trocha strouhaného sýra (parmezán, ementál, gouda)
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř

Špagety uvaříme v osolené vodě tak, jak jsme zvyklí. Mezitím co se vaří, rozpustíme v malém kastrolku máslo. Dáváme pozor, aby nám nezhnědlo. Přidáme nasekané lístky šalvěje a muškátový oříšek. Necháme máslo zpěnit.
Dochutíme pepřem a smícháme s uvařenými těstovinami. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama