DSC_1043.jpg (83 KB)

Do dnešního receptu můžete použít jak čerstvé hrušky, tak zásobu, kterou jste si po loňském létě vytvořili v mrazáku. Hrušky patří do koláče trochu tepelně zpracované, s jemným sladkým sirupem, který u vaření vznikne.

Suroviny

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

na dokončení

  • 500 g nakrájených hrušek
  • 100 g čokolády
  • cukr podle potřeby

Postup

Nejprve si připravte hrušky. Mezitím, co se budou vařit, připravíte si těsto na koláč.

Hrušky nakrájejte na plátky nebo vytáhněte mražené hrušky. Dejte do hrnce a přidejte 2 dcl vody. Začněte zahřívat. Vařte, míchejte a po chvilce přidejte asi tři lžíce cukru. Můžete přidat i více, pokud hrušky nejsou dost sladké. Hrušky nechejte trochu změknout, cukr, voda a šťáva z hrušek udělají pěkný sirup.

Mezitím, co se hrušky vaří, připravte si těsto.

Do mísy robota dejte vejce a cukr. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte na vysoké otáčky. Až je směs krémovitá, přidejte mléko a olej. Teď šlehejte pomaleji, dokud se směs nepromíchá. Prášek do pečiva vmíchejte do mouky a sypkou část surovin přidejte do mísy robota. Nasypejte špetku soli a promíchejte. 

Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.

Nahoru na těsto dejte teplé hrušky. V hrnci vám zůstane sladká šťáva - sirup. 

Čokoládu nasekejte nahrubo a nasypejte k hruškám, na vrch koláče.

Pečte v troubě předehřáté na 160 °C, dokud povrch nebude krásně zlatavý. Bude to trvat asi 25 až 30 minut.

Hotový koláč vyndejte z trouby a horký přelijte sirupem z hrnce.

Nechejte vychladnout, krájejte a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ovocné koláče a bublaniny. Vyberte si na našem magazínu.

Lžičková bublanina s ovocem

chrobca.jpg (85 KB)

Bublanina s lesním ovocem a křupavou drobenkou

DSC_0653.jpg (128 KB)

Podmáslový koláč s ovocem

bublanina.jpg (203 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama