Do dnešního receptu můžete použít jak čerstvé hrušky, tak zásobu, kterou jste si po loňském létě vytvořili v mrazáku. Hrušky patří do koláče trochu tepelně zpracované, s jemným sladkým sirupem, který u vaření vznikne.
Suroviny
- 1 hrnek cukru krupice
- 3 vejce
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
na dokončení
- 500 g nakrájených hrušek
- 100 g čokolády
- cukr podle potřeby
Postup
Nejprve si připravte hrušky. Mezitím, co se budou vařit, připravíte si těsto na koláč.
Hrušky nakrájejte na plátky nebo vytáhněte mražené hrušky. Dejte do hrnce a přidejte 2 dcl vody. Začněte zahřívat. Vařte, míchejte a po chvilce přidejte asi tři lžíce cukru. Můžete přidat i více, pokud hrušky nejsou dost sladké. Hrušky nechejte trochu změknout, cukr, voda a šťáva z hrušek udělají pěkný sirup.
Mezitím, co se hrušky vaří, připravte si těsto.
Do mísy robota dejte vejce a cukr. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte na vysoké otáčky. Až je směs krémovitá, přidejte mléko a olej. Teď šlehejte pomaleji, dokud se směs nepromíchá. Prášek do pečiva vmíchejte do mouky a sypkou část surovin přidejte do mísy robota. Nasypejte špetku soli a promíchejte.
Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem.
Nahoru na těsto dejte teplé hrušky. V hrnci vám zůstane sladká šťáva - sirup.
Čokoládu nasekejte nahrubo a nasypejte k hruškám, na vrch koláče.
Pečte v troubě předehřáté na 160 °C, dokud povrch nebude krásně zlatavý. Bude to trvat asi 25 až 30 minut.
Hotový koláč vyndejte z trouby a horký přelijte sirupem z hrnce.
Nechejte vychladnout, krájejte a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Ovocné koláče a bublaniny. Vyberte si na našem magazínu.
Bublanina s lesním ovocem a křupavou drobenkou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dala bych spíš čoko dovnitř do těsta