salvej9.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 350 ml vlažné vody

náplň – šalvějové pesto

  • 1 hrnek natrhaných čerstvých lístků šalvěje
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 80 g nastrouhaného parmezánu
  • 125 g másla nebo Hery

Postup

Všechny suroviny na těsto dejte do robota a umíchejte nelepivé, hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií a nechejte hodinu kynout.

Mezitím si připravte šalvějovou náplň – pesto. Máslo nebo Heru rozpusťte. Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou směs.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu. Každou polovinu zvlášť rozválejte na obdelník o velikosti asi 20 x 40 cm. Potřete pestem (to také rozdělte na poloviny). Nedotírejte až do okrajů. Nechejte asi 1 cm volné místo.

Srolujte napevno a položte na vál, spojem dolů. Rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu. Propleťte spolu dvě rozříznuté části tak, aby řezná strana zůstala nahoře.

Potřete rozpuštěnou Herou, posypejte trochou nastrouhaného parmezánu a dejte na hodinu dokynout po utěrku. Budete mít dva propletené „chleby“.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 – 40 minut. Dozlatova. Nechejte lehce vychladnout.

Dobrou chuť přeje Elly.

4.jpgFoto: Alena Kolaříková

5.jpgFoto: Darina Egerová