Můžete si je vychutnat s dobrou kávou nebo čajem, zabalit je dětem na svačinu, pyšně je nabídnout milé návštěvě. Tohle sladké pečivo má svůj původ ve Švédsku a my jsme rádi, že docestovalo až k nám.
4. října byl den skořicových šneků. Zapište si to do kalendáře na příští rok :-) A přidejte k tomu odkaz na dnešní recept na skořicové šneky. Opravdu velká pochoutka, která zmizela z talíře rychlostí blesku. Protože byly fakt neskutečně dobré.
Suroviny
těsto
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kardamomu
- 50 g cukru moučka
- špetka soli
- 1 kostka droždí (42 g)
náplň
- 200 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 3 lžičky skořice
na potření a posypání
- 1 vejce
- cukr krystal
Postup
Připravte si kvásek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte do něj lžíci cukru, promíchejte a rozdrobte do něj droždí. Nechejte pár minut na teplém místě. Až se na povrchu udělají bubliny, kvásek je připravený.
Do mouky přimíchejte cukr, kardamom, špetku soli. Přilijte rozpuštěné máslo a vyklepněte vejce. Přidejte kvásek a vypracujte měkké těsto.
Těsto nechejte v míse kynout, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Bude to trvat hodinu. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte skořicovou náplň. Máslo rozpusťte, vmíchejte do něj cukr a skořici.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Zpracujte je po jednom.
Rozválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku. Potřete polovinou skořicové náplně. Kdo chce, může ještě posypat nasekanými ořechy. Zamotejte těsto do tvaru rolády. Pevně utahujte. Zavinujte těsto tak, aby vzniklá roláda byla delší, ne široká.
Z rolády krájejte kolečka široká 2 - 3 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Ještě pěkně upravte, ať jsou části těsta k sobě pěkně přitisknuté a ať nemáte místo kolečka šišku. Mezi jednotlivými kousky nechejte trochu rozestupy, těsto ještě dost nakyne.
Kolečka na plechu potřete rozšlehaným vejcem a posypejte hrubšími krystalkami cukru. Takto zpracujte obě části těsta.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 - 20 minut (podle velikosti šneků).
Dobrou chuť přeje Elly.
Jídla, ze kterých voní skořice
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Skořici mám ráda,upeču si to až bude čas.
šneky znám...dělám je taky...

šneky dělám podle Hrušky,jsou výborné
ti šneci vypadají lákavě
Mňam
skořicový šneci jsou velká dobrota
Jo, ale do těch františků se dělá náplň trošku jinak a upečené je to pak mastnější a ještě žravější: změklé máslo (200 g-aspoň) se rozetře s cukrem a skořicí, aby to šlo namazat. Pak se to natře na vyválený plát těsta, smotá - napevno, jak dobře radí Elly - pokrájí se na stejné kousky, cca 10 cm dlouhé, plochou čepelí nože vprostřed promáčknou. A upeče se to.
Jéé, skořicové františky, ty už dlouho nebyly!!! Udělám, dostala jsem na ně chuť.

šneky dělám a jsou výborné! Ostatní dobroty jsou prudce jedlé, krásně nafocené......