1637834761255.jpg (117 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Každý touží po receptu na perníčky, které jsou hned měkké. Není to jen o receptu, ale také o tom, jak vysoké těsto vyválíte, nebo o tom, jak je skladujete. Recepty jsou si vcelku dost podobné, mohou se jen mírně lišit poměrem surovin. Nebo také použitou moukou a tukem. 

Jedna z nejdůležitějších zásad pro výborné perníkové těsto je, že se musí nechat den odležet v lednici. Suroviny se pěkně propojí a výsledek bude perfektní.

Recept, který je téměř jako rodinný u nás doma. Už roky je peče kamarádka, která s perníčky jezdí i na různé jarmarky. A my vám ho zase připomeneme. 

Suroviny

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 250 g Hery
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 1,5 lžičky sody
  • 1 koření do perníku
  • kakao (můžete vynechat)
  • 1 vejce na potření

1637834732117.jpg (95 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Postup

Mouku dvakrát prosejte přes jemné síto. Poté všechny suroviny smíchejte a vypracujte nelepivé těsto.

Nechejte 24 hodin odležet v lednici. Rozválejte na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, “tlustější” kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené.

Vykrajovat tvary, potřete dobře rozšlehaným vajíčkem a upečte.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8-10 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nebo si raději upečte nadýchaný jablečný perník na plechu?

11.jpg (180 KB)
Foto: Jana Nováková

Kdo má doma ještě cukety, tak uvítá recept na cuketový perník s ovocem.

12.jpg (146 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Reklama