Foto: Alena Kolaříková
Každý touží po receptu na perníčky, které jsou hned měkké. Není to jen o receptu, ale také o tom, jak vysoké těsto vyválíte, nebo o tom, jak je skladujete. Recepty jsou si vcelku dost podobné, mohou se jen mírně lišit poměrem surovin. Nebo také použitou moukou a tukem.
Jedna z nejdůležitějších zásad pro výborné perníkové těsto je, že se musí nechat den odležet v lednici. Suroviny se pěkně propojí a výsledek bude perfektní.
Recept, který je téměř jako rodinný u nás doma. Už roky je peče kamarádka, která s perníčky jezdí i na různé jarmarky. A my vám ho zase připomeneme.
Suroviny
- 800 g hladké mouky
- 300 g cukru moučka
- 250 g Hery
- 3 vejce
- 4 lžíce medu
- 1,5 lžičky sody
- 1 koření do perníku
- kakao (můžete vynechat)
- 1 vejce na potření
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Mouku dvakrát prosejte přes jemné síto. Poté všechny suroviny smíchejte a vypracujte nelepivé těsto.
Nechejte 24 hodin odležet v lednici. Rozválejte na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, “tlustější” kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené.
Vykrajovat tvary, potřete dobře rozšlehaným vajíčkem a upečte.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8-10 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nebo si raději upečte nadýchaný jablečný perník na plechu?
Foto: Jana Nováková
Kdo má doma ještě cukety, tak uvítá recept na cuketový perník s ovocem.
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mňam. Perníčky miluju![sml20.gif](/images/smiles/sml20.gif)