Foto: Shutterstock
Ušetříte
Domácí dresinky a zálivky vás vyjdou na zlomek ceny těch kupovaných a připravíte si takové množství, které potřebujete, a zbytek vám nebude zabírat místo v lednici. Čatní můžete dokonce i sterilovat a mít uskladněné i několik měsíců. Originální čatní pochází z Indie a jedná se o hutnější výrazně kořeněnou omáčku, která se podává k masu či sýrům. „Jeho základem je rozvařené ovoce či zelenina a samozřejmě nezbytné koření, kterým se nešetří. Zkuste třeba kombinaci červené cibule, česneku, černého pepře Lampong, tymiánu a portského. Milovníky ostrých chutí nadchne například mangové čatní se zázvorem, hořčičnými semínky, skořicí, koriandrem, pálivými chilli kroužky a šafránem, který patří k vůbec nejcennějším kořením světa. Je to proto, že jde o ruční sklizeň čnělek květů šafránu setého a z každého květu se vyzíská jen pár čnělek. Pro čatní můžete použít papriky, jablka, cukety, švestky, rajčata apod. Pro přípravu zálivek a dresinků vystačíte s oleji a octy nebo bílým jogurtem a tvarohem, které opět individuálně dochutíte kořením a bylinkami,“ dává tip Michaela Schneedorferová ze specializovaného obchodu s kořením Království chuti.
Jíte bez chemie
Úžasné na domácích dresincích, omáčkách a zálivkách je to, že se obejdou bez přidané chemie. Přesně víte, co jste použili a v jaké kvalitě. Potravináři často konzervanty, stabilizátory, barvivy a umělými aromaty nešetří. Protože vám příprava zálivky i dresinku zabere jen pár minut a nevyžaduje to pokročilou kuchařskou zručnost, rozhodně se vyplatí připravit si jejich kvalitní domácí verzi. „Pro přípravu salátových zálivek je stěžejní surovinou ocet a olej. Pro přípravu zálivky se poohlédněte po jiném octu než klasickém lihovém, ten si schovejte k tlačence, pro zavařování či na přípravu utopenců. Pro salátové zálivky sáhněte po vinném bílém či červeném octu, nabízí se i delikátní balzamikový nebo jablečný ocet. Existuje i celá řada dalších octových specialit. Olej je ideální olivový za studena lisovaný nebo stojí za vyzkoušení i ořechové a semínkové oleje. Do základu zálivek se pak používají další ingredience jako například nepostradatelné bylinky a koření, hořčice, najemno nastrouhaný sýr, víno či žloutek. Naproti tomu dresink má v základu nejčastěji mléčný produkt, jako je tvaroh, jogurt, zakysaná smetana, setkáte se však i s dresinky s rajčatovým či majonézovým základem,“ upřesňuje Michaela Schneedorferová.
Fantazii se meze nekladou a jazýček vám poděkuje
Alfou a omegou přílohových omáček, dresinků a zálivek jsou bylinky a koření. Ty dotváří výslednou chuť a mají schopnost pozdvihnout jídlo na mimořádný gurmánský zážitek. Využít můžete již připravené směsi, které mají precizně vyvážený poměr jednotlivých kořenicích ingrediencí. „Zde doporučuji zavítat do specializovaných obchodů, které nabídnou světové speciality, velké množství jednodruhového koření či umně namíchané kořenicí směsi. Takto máme namíchány například směs na řecké tzatziki, arménskou směs Chmeli-Suneli, jemnou bylinnou směs Café de Paris, která se podává ve formě vyhlášené omáčky ke steakům ve stejnojmenném francouzské restauraci, či typickou argentinskou směs koření Asádo, která vynikne u grilovaného hovězího masa,“ zmiňuje Michaela Schneedorferová. Chcete-li dostat do zálivek, čatní a dresingů neotřelé chutě, nechte se zlákat a vyzkoušejte například efektní chilli nitě či pikantní chilli jalapeno Chipotle kouřové, citronovou trávu, která se skvěle doplňuje s česnekem, koriandrem a chilli, černý pepř Lampong s tóny čerstvého dřeva a pryskyřičným pozadím nebo osvěžující grapefruitový pepř s chutí a vůní citrusů. Své kouzlo bude mít v čatní i řecké seno, které se hojně používá v arabské či asijské gastronomii.
Zdroj informaci: Tiskové materiály, Michaela Schneedorferová, Království chuti
Nový komentář