Pomerančová kůra obsahuje esenciální oleje, které mají výraznou citrusovou vůni a jemně hořkosladkou chuť. Tyto vlastnosti dodávají vánočnímu cukroví osvěžující tón a aromatickou hloubku.

Citrusové plody, jako pomeranče, byly v minulosti během zimy považovány za luxus. Jejich použití ve vánočním pečení symbolizovalo hojnost a výjimečnost této sváteční doby. Citrusové tóny pomerančové kůry dobře vyvažují sladkost cukroví a doplňují chuť tradičního vánočního koření, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek. Na rozdíl od umělých aromatických přísad dodává pomerančová kůra přirozenou chuť a vůni, která oslovuje tradiční přístup k pečení.

d5f76333fdb0b-obrazek.jpg
Foto: Bistrovalachy.cz

Potřebujeme:

  • 180 g loupaných pistácií
  • 120 g másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 190 g hladké mouky
  • 50 g kandované kůry z pomeranče
  • 1 balení sušené pomerančové kůry
  • 30 g pistáciové pasty
  • 1 g soli
  • 200 g hořké čokolády
  • 30 g kakaového másla v peckách a několik pistácií na ozdobení

Postup:

Pistácie namočíme na hodinu do vlažné vody. 

Máslo, cukr, sůl a vejce vyšleháme do světlé barvy. Následně přidáme prosátou mouku, obě pomerančové kůry, pistáciovou pastu a pistácie. Směs zamícháme stěrkou a rozdělíme ji na dvě dávky. Za pomocí potravinářské folie vytvarujeme dva válečky, které uložíme na chvíli do mrazu (budou se lépe krájet). 

Těsto nakrájíme na malá kolečka, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je při 170 °C do mírně zlaté barvy.

Tip: Martiny Kynstlerové ze zlínské Školy vaření: Vychladlá kolečka máčíme do půlky v rozpuštěné hořké čokoládě s kakaovým máslem a posypeme je sekanými pistáciemi.

Zdroj receptu: Martina Kynstlerová, bistrovalachy.cz