Foto: Shutterstock

Udělat dobré jídlo z vepřové svíčkové je hračka. Pokud máte alespoň nějaké zkušenosti s vařením, nemůžete téměř nic zkazit. Vyšší dívčí je však uvařit vnitřnosti tak, aby byl výsledkem pokrm, kterým můžete pohostit třeba i návštěvu.

Je škoda, že tak chutné a výživné jídlo z našich stolů zmizelo. V domácnostech se stále objevují játra, ale nejen ty nám dodávají měď, zinek, železo a hodně vitamínu A a D. I ostatní vnitřnosti jsou třeba bohatým zdrojem antioxidantů – látek, které pomáhají vašim vlastním játrům odstraňovat toxické látky z těla. Ke zdraví prospěšným vnitřnostem se také řadí kaviár, kapří mlíčí, býčí žlázy či vepřový jazyk.

Ledvinky

Ledvinky jsou skvělou surovinou třeba do smetanových omáček. Babičky je dělaly na způsob zadělávaných ledvinek, kdy se do růžova dusily. Potom se k nim přidávala třeba předem povařená brokolice. Jídlo sice nevypadlo vábně, ale bylo chutné! Použít můžete ledvinky telecí, jehněčí, ale i drůbeží, které se dají sehnat v supermarketech. Pro návštěvu zkuste uvařit telecí ledvinky s omáčkou z hrubozrnné hořčice.

Jak je připravit
Ledvinky se prodávají s vrstvou tuku, ale s odstraněnými vlákny. Na spodní straně ledvinek najdete takové oko, bouli tuku, kterou nevyhazujte. Jde o velmi výživný tuk! Ledvinky byste měly před vařením naložit do šťávy z citrusů, které jich zbaví případného zápachu, ale kyseliny také pomohou rozložit bílkovinu, a tak se budou kratší dobu vařit. Ideální je na to třeba ananas. Vařte je do růžova!

Zajímavost: V Anglii si lidé ještě v 19. století dávali ledvinky s oblibou k snídani!

Kaviár


Foto: Shutterstock

Není kaviár jako kaviár. Ten pravý je z jesetera a běžně se nedá koupit. Jeho kuličky jsou ceněné téměř jako drahé kamení. K sehnání je kaviár z lososovitých ryb, ale také kaviár, který vůbec není kaviárem. Jde o kuličky vyrobené z mořských řas s příchutí kaviáru. To jsou především takové ty nejdrobnější kuličky černé nebo svítivě červeno oranžové barvy. Nekupujte je, jsou příliš slané, obsahují různé stabilizátory a hromadu konzervantů.

Jak ho připravovat
Kaviár je pochoutkou, která nepotřebuje další tepelnou úpravu. Byla by to obrovská škoda! Proto ho jen položte třeba na obložený chlebíček či vejce mimóza. Největší znalci tvrdí, že by se neměl servírovat stříbrnými či ocelovými příbory, protože ty mění jeho chuť. Pokud je přece jen kaviár součástí nějakého receptu, přidávejte ho až těsně před koncem, aby neztuhnul.

Kapří mlíčí

Mlíčí je pohlavní žláza a samčí pohlavní sekret ryb. Ti, kteří mají rádi mlíčí, se každý rok na Vánoce modlí, aby ho byl kapr plný. Když se poštěstí, přidává se potom třeba do tradiční slovenské polévky kapustnice. Jinak je ale můžeme jen rychle osmažit a podávat na domácím chlebu, pokapané citrónem.

Čtěte také: Polévka s kapřím mlíčím

Jak ho připravovat
Čím více mlíčím, tím je polévka chutnější. To je jedno z gastronomických pravidel. V polévce ho stačí vařit půl hodiny, aby neztratilo chuť.

Býčí žlázy

Býčí žlázy jsou vnitřnostmi, které jsou obecně lidem asi nejméně po chuti. Když ale uzdu fantazie udržíte na řetězu, budete mít na talíři chutné, výživné jídlo! Jde o libové maso, které má však poněkud nevýraznou chuť. Tu však doženete solí a pepřem. Jsou levné, ale těžko k sehnání. Můžete je smažit stejně jako řízek.

Jak je připravovat
Býčí žlázy je nutné namočit před tepelnou úpravou do mléka. Stačí alespoň dvacet minut, ale ze zkušenosti doporučujeme klidně i dvě hodiny.

Zajímavost: Býčí žlázy nejíme jen u nás, oblíbené jsou po celém světě. V USA se každoročně pořádá festival Montana Testicle, kde se podávají především smažená býčí varlata známá pod názvem ústřice ze Skalistých hor.

Vepřový jazyk



Foto: Shutterstock

Jazyk je také jednou z vnitřností, která svým vzhledem není zrovna lákavá. Pokud ji tedy chcete připravit pro návštěvu, jazyk nepodávejte jen tak na talíři s křenem. I když jde o tradiční zabijačkovou pochoutku, přece jen jíme i očima. Proto ho nakrájejte třeba tenké plátky a servírujte pokapané křenovou omáčkou. Nebo je vařte nakrájené s červeným vínem. Věřte, že je nebudete chtít přestat jíst!

Čtěte také: Nakládané vepřové jazyky s červeným vínem

Jak ho připravovat
Jazyk před vařením důkladně omyjte ve studené vodě. Poté ho vařte zhruba dvě a půl hodiny a vodu dolívejte, aby byly jazyky stále ponořené. Potom ho vyjměte a opět dejte do studené vody, aby šel snadno oloupat. Loupejte od kořene ke špičce.

Čtěte také: