Zásadní principy používání pohankové mouky
Pohanková mouka má výraznější specifickou chuť. To má své plusy i mínusy. Nedoporučujeme ji používat u receptů, kde je cílem zachovat tradiční chuť a světlou barvu. Pohanková mouka se např. nehodí na zahušťování bílých omáček, jako je tradiční smetanová či koprová. Typově se také nehodí do žluté svěží citronové bábovky či tvarožníku. Naopak dokonale zapadne do „tmavších“ receptů zemitější chuti, kde se používá více koření. Tato jídla pohanková mouka obohatí nejen nutričně, ale i chuťově. Perfektní je třeba v bramboračce, gulášovce, jablečné bábovce či voňavém perníku. Pro začátek stačí nahradit běžnou mouku z 30 % moukou pohankovou. U tmavých těst to může být až 50 %.
Má cenu kupovat pohankovou mouku, když mi pohanka nechutná?
Ano a ano. To, že někomu nesedí výrazná chuť pohanky v její základní formě neznamená, že ji musí dát na black list. Pohanka ve formě hladké mouky je chuťově jemnější a byla by škoda nevyužít její perfektní zahušťovací i nutriční vlastnosti.
Potřebujete
- 2 vejce od šťastných slepiček
- 80 g čekankového sirupu (kdo ho nesnese, může dát datlový sirup nebo jiné sladidlo)
- 4 lžíce kokosového oleje
- 300 g bílého jogurtu
- 150 g Pohankové mouky
- 150 g Jáhlové mouky
- 12 g Kypřícího prášku do pečiva bez lepku
Postup
Vejce vyšleháme se sirupem či jiným sladidlem a přidáme kokosový olej, bílý jogurt a všechny mouky, dobře smícháme v hladké těsto a nalijeme do formy s pečícím papírem. Na těsto klademe banán nebo jiné ovoce dle chuti. Doporučuji velikost formy cca 20×30 cm, max. 25×30 cm. Pečeme při 170 °C podle potřeby, cca 25 minut, propečení zkontrolujeme špejlí. Ještě teplé můžeme polít rozehřátým arašídovým máslem a posypat rozdrcenými oříšky. V sezóně bude koláč skvělý také se švestkami či meruňkami.
Bezlepkový recept: Citronová babeta z rýžové mouky
Nový komentář