Půl kilo šafránu stojí přes sto tisíc korun, a to z něj dělá nejdražší koření na světě. Hned za ním se v žebříčku drží vanilka, která je ale podstatně levnější. Rudé snítky omamné vůně se totiž velice obtížně sbírají a potřebujete opravdu šikovné ruce, abyste práci mohli vykonávat. Šafrán je takzvané stigma fialové květiny. Stigma je takové primitivní oko rostliny, díky kterému se buňky mohou pohybovat za sluncem a reagovat na jeho nedostatek. Tuto tenoučkou „tyčinku“ (každá květina má 3) se sběračům musí podařit odtrhnout a nepoškodit při tom rostlinu. I když se může zdát, že pěstování šafránu je výnosný byznys, výtěžek z prodeje není velký. Šafrán se musí po otrhání zpracovávat v laboratořích, kterých musíte mít hodně, abyste dokázali zpracovat byť jen dvě kila šafránu. Teď si představte, jak velká potřebujete pole. Na půl kila šafránu je nutné zasadit 170 000 květin. Ty kvetou v průběhu šesti týdnů v roce a ke sběru je potřeba vlhký vzduch, který ovlivňuje kvalitu koření. Pořád máte chuť pustit se do pěstování vzácného koření?


Devadesát procent šafránových polí najdeme v Íránu. U nás rostou dva druhy, jež můžeme spatřit zřídka v Novohradských horách a na Šumavě. Dále ho můžeme vidět například v severních Čechách (přírodní památka Farská louka) a na východní Moravě je místy zdomácnělý.

Foto: Shutterstock

Čtěte také:

Reklama