Foto: MORA a Live With Anny
Co budete potřebovat:
- 40 g droždí
- 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
- 250 ml plnotučného mléka
- 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
- 3 špetky soli
- 2 žloutky
- 125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
- 1 vejce na potření vánočky
- 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání
Jak na to?
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.
Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra: první, nejnižší vyrobíte ze čtyř copů, druhé ze tří copů a poslední patro ze dvou copů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.
Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:
- všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,
- v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,
- v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý pramen přes levý,
- a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde copy důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.
První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.
Upletenou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme se orientovat taky podle barvy a vůně vánočky - jakmile začne intenzivně vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut.
Dobrým pomocníkem pro kynutí i rovnoměrném pečení se zaručeným výsledkem je kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX v bytelném nerezovém provedení. Chytrá trouba má 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení s párou, automatickou funkci pro kynutí těsta a spoustu dalších vymožeností, které vám otevřou dveře k bezpočtu zdravých a chutný receptů tradiční i moderní kuchyně. Trouba s teplotním rozsahem v úctyhodném rozmezí 30-300 °C vám dokonce k automatickému programu sama doporučí správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě. Má i termosondu a funkci pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení i objemných jídel, včetně vánočky. O snadné vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 10 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok jsou připraveny hodnotné dárky – na všechny, kdo si pořídí set vybraných vestavných spotřebičů, čeká osmidílný set kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč zdarma, k vybraným indukčním varným deskám z řady VDIT je určená jako dárek zdarma kvalitní nerezová pánev v hodnotě 1990 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo" Akce“. |
Další recepty najdete na mora.cz
Nový komentář