Foto: MORA a Live With Anny
Vánočka patří na náš vánoční stůl už od 14. století. Ta pravá vánočka se plete z devíti pramenů: čtyři spodní představují zemi, slunce, vodu a vzduch, tři prostřední prameny propojuji rozum, cit a vůli. A vrchní dva symbolizují vědění a lásku.
Připravit chutnou vánočku ze správně vykynutého těsta, která bude rovnoměrně propečená a uvnitř nadýchaná, ale není jen tak. Není to totiž jen věc dobrého receptu. Zkušenost a dobré rady jsou v tomto případě nad zlato.
Tipy a triky pro tu nejlepší vánočku
- Všechny přísady musejí mít kvůli správnému kynutí stejnou pokojovou teplotu – hlavně vejce, kvasnice a mouka.
- Na vánočku se hodí polohrubá mouku, kterou je potřeba předem prosát, aby se provzdušnila a těsto bylo kypřejší a lépe kynulo.
- Cukr by měl být jemný pískový a bez hrudek. Pozor na dávkování - méně bývá lépe, protože přeslazené těsto se často při pečení „rozeběhne“ a vánočka ztratí svůj vysoký tvar.
- Vejce můžeme dát celá, ale lepší je dát jen žloutky.
- Tuk dělá vánočku vláčnější. Ideální je máslo, případně v kombinaci s trochou čerstvého sádla. Tuk musí být rozpuštěný, ale jen vlažný, rozhodně ne horký. Totéž platí pro mléko, které je třeba ohřát, aby bylo vlažné, opět nesmí být horké.
- Vykynutí těsta záleží na droždí. To by mělo být čerstvé, bez pachu, neokoralé.
- Dobře vypracované těsto je husté, hladké a lesklé a nechytá se rukou, ani válu. Necháme je v míse pod utěrkou zvolna kynout asi 2-3 hodiny, dokud svůj objem nezvětší asi o polovinu. Ideální podmínky pro kynutí těsta nabízejí trouby MORA se speciální funkcí přesně pro tento účel. Těstu zaručí ideální teplotu a vnitřní prostředí, při němž bude kynout tou správnou rychlostí. Kdyby totiž kynulo příliš pomalu, vánočka bude sražená. A pokud by naopak kynulo příliš rychle, stejně rychle by upečená vánočka „spadla“.
- Také na troubě velmi záleží. Ty nejlepší výsledky nabídne trouba s rovnoměrným pečením a s připařováním, v níž docílíte krásného zlatavě červeného povrchu vánočky s nadýchaným a vláčným vnitřkem.
Tip:
Jestli vaše trouba dosluhuje a nepeče rovnoměrně, zkuste ji vyměnit za modernější. Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l je vybavena i termosondou a funkcí páry pro přípravu lahodných a zdravých jídel. Má 22 automatických programů a teplotní rozsah od 30 až do 300 °C. Pro zkušené kuchaře je zase možnost naprogramovat si hned na začátku teplotu a čas pečení ve dvou krocích. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení až na čtyřech úrovních najednou, což se hodí pro úspornou přípravu vícechodového menu během celého roku. Komfort zvyšuje praktický teleskopický výsuv i tlumené zavírání a otevírání dvířek. O čištění bez námahy se postará účinné automatické pyrolytické čištění. Trouba spadá do velmi úsporné třídy A+ a stojí 12 990 Kč.
MORA PLNÁ ŽIVOTA MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok jsou připraveny hodnotné dárky – na všechny, kdo si pořídí set vybraných vestavných spotřebičů, čeká osmidílný set kvalitního nerezového nádobí v hodnotě 4 990 Kč zdarma, k vybraným indukčním varným deskám z řady VDIT je určená jako dárek zdarma kvalitní nerezová pánev v hodnotě 1990 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo" Akce“. |
Další recepty najdete na mora.cz
Nový komentář