![5abcdd5f80100obrazek.png]()
Espresso

Kouzlo dobrého espressa spočívá minimálně v následujících zásadách:
- 7 gramů kávy
- 30 ml vody
- tlak 9 barů
- 20 – 30 vteřin extrakce
- teplota vody cca 88 °C
- Kávu by vám měl barista servírovat v espresso šálku (60 – 90 ml), jehož 30 ml bude vyplňovat espresso, na němž nebude chybět crema.
Pro ty, kterým je jedno espresso málo, vznikl takzvaný double shot, neboli espresso doppio. U tohoto nápoje se dvojnásobí objem vody (60 ml) i množství pražené kávy (14 g). Podává se v espresso šálku, nebo v šálku na cappuccino.
Ristretto
Espresso lungo
Odborníky doporučovaný postup je totožný s přípravou klasického espressa, do kterého je následně dolita (1:1) horká voda. Další možností je také hrubší mletí kávy – tou proteče větší množství vody rychleji. Není ale výjimkou, že personál kavárny nechá protéci přes mletou kávu celý výsledný obsah šálku, což je špatně. Dvojité množství vody znamená dvakrát takový čas (60 vteřin). Výsledná káva je pak méně kvalitní.
Espresso Americano
A proč právě americano? Údajně podle amerických vojáků, kteří si za druhé světové války kávu v Evropě ředili, aby nebyla tak silná.
Cappuccino
- Jednou ze zásad, jak poznat správně připravené cappuccino, je ta, že byste se nápojem neměli popálit ani při prvním napití. Aby si mléko zachovalo ty nejlepší vlastnosti, nesmí se při šlehání ohřívat nad 65 °C.
- Hladina nápoje by také měla kopírovat okraj šálku a neměly by se na ni objevovat velké bubliny.
- Zdobíte si tento nápoj skořicí nebo dalšími přísadami? Podle odborníků děláte chybu, chuť kávy to degraduje.
- Setkat se můžete také s názvem „Flat white“. To není nic jiného než cappuccino s dvojitou dávkou espressa.
Caffe latte
Je složeno z espressa (30 ml) a mikropěny, stejně jako „moderní cappuccino“. Rozdíl je pouze v celkovém množství nápoje. Šálek caffe latte mívá přes 250 ml.
- Rada nad zlato: Pokud si budete tento druh kávy objednávat v Itálii, nikdy si neporoučejte „latte“. Tím žádáte jen o sklenici mléka.
- Nápoj údajně vznikl pro ty, kteří žádali více mléka „latte“ do cappuccina. Ale to je jen jedna z variant vysvětlení.
Latte macchiato
Připravuje se tak, že se mléko vyšlehá do mikropěny a nalije se do sklenice, kde se pěna postupně oddělí od mléka. Až pak přijde na řadu espresso, které na povrchu pěny utvoří typickou tmavou skvrnu.
Espresso macchiato
Pro ty, kteří by si rádi „vylepšili“ espresso mlékem, ale cappuccino je na ně až příliš objemné, je tu espresso macchiato. Toto „skvrnité espresso“, jak zní doslovný překlad, je vlastně espresso doplněné o trochu mléčné pěny. Podává se v espresso šálku (60 – 90 ml).
Rádi byste si o kávě dověděli více? Podívejte se na www.piccoloneexistuje.cz, odkud jsme také čerpali informace.
Čtěte také:
- Bude tento kvíz vaším šálkem kávy? Prověří vaše znalosti druhů kávy
- Je to vůbec ještě káva? Odhalte tajemství výroby rozpuštěných kávových zrn
- Je káva bez kofeinu zdravější? Způsob výroby vás nemile překvapí
- „Rozpustnou kávu bych vypít už asi nezvládl,“ směje se nejlepší Čech v přípravě kávy
Nový komentář
Komentáře
Stále v tom tápu
pěkně napsáno
nejradši mám presso - teda espresso, ale ještě jsem snad nezažila v restauraci, když mi jmenují kávy, že nabídnou i expresso. vždy jen presso. Hlavně, že víme, o co jde.
Mám moc ráda kávu.
na mě jsou tyhle kávičky moc silné a malé
Zajímavý článek, udělala jsem si jasno v pojmech.

Skvělý článek
, vždycky jsem s "touhle terminologií" měla problém. Jakýkoli název latte pro mě bylo prostě latte a tak bych si ho i objednala v Itálii, takže děkuji za upozornění
Měla by si to přečíst i moje maminka - ta vždycky říká expresso a my se jí smějeme 
Zajímavé informace o kávě.
Netušila jsem rozdíl mezi Latte machiato a Caffe latte, takže jsem to hledala a narazila na informace o kávě, tyhle informace jsou skvělé, dost lidí se v tom nevyzná.
Sice je to o tom, zda víme, co pijeme, ale zmínila bych ještě jednu věc, správně by ke kávě měli dát sklenici čisté vody a s tím se bohužel moc nesetkávám.
Díky za info.