Stojíte v obchodě, v ruce svíráte několik potravin. A protože zrovna držíte dietu (například zdravotní), při níž si musíte hlídat přijaté cukry, tuky, bílkoviny nebo „éčka“, snažíte se z obalu vyčíst, zdali vám tahle věc příliš neublíží. Marně. Informací na obalu je trestuhodně málo a navíc jsou psané snad cizí řečí. Je vám tahle situace povědomá? Máme pro vás dobrou zprávu, se značením potravin to bude zase o kousek lepší.
Užitečnou pomůckou pro sledování poměru energie, základních živin a ostatních látek, důležitých pro zdraví člověka, může být značení GDA (Guidance Daily Amount), neboli denní doporučené množství. Za podpory Potravinářské komory ČR jej na svých výrobcích zavedla celá řada domácích a mezinárodních výrobců. Je to jednoduché a přehledné. A přitom zjistíte detailní informace o obsahu energie a živin v jedné porci potraviny či nápoje a dále pak o jeho podílu na doporučeném denním množství.
„Součástí značení GDA je širší soubor zveřejňovaných informací než obvykle uváděné základní informace o množství energie a základních živin. Upozorňuje také na složky potravy, které mají vliv na zdraví spotřebitele, jako je vysoký obsah sodíku/soli či nasycených mastných kyselin,“ upozorňuje vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou Tamara Starnovská.
GDA v praxi
Takhle například vypadá „nutriční bublina“ na margarínu, který jsem si dnes ráno koupila na svačinu, za sníženou kvalitu fotek se omlouvám. Na zadní straně jsem byla taktně upozorněna, že doporučená denní dávka pro průměrnou dospělou osobu je 20 g tohoto margarínu, což se rovná dvěma namazaným krajícům chleba.
10 gramů, tedy jedna dávka dostačující pro namazání jednoho krajíce, pro mě znamená 55 kcal (231 kJ). Méně než 0,5 g cukru, 6 g tuku, 2 g nasycených mastných kyselin, 0,01 g sodíku, který je pro organismus důležitý, ale vysoká denní dávka by mu mohla spíše uškodit. Dále pak nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, které příznivě působí na náš mozek.
Tyto základní informace mohou být rozšířeny ještě o údaje o obsažených vitaminech a minerálních látkách a jejich podílu v doporučené denní dávce (jedná se o přesně stanovené hodnoty, které uvádějí množství jednotlivých vitaminů a minerálních látek potřebných k udržení dobrého zdravotního stavu člověka). Tyto údaje bývají uvedeny v souhrnné tabulce umístěné obvykle na zadní straně obalu.
V našem případě vypadá taková tabulka následovně:
Pomoc najdete i na internetu
Východiskem pro sestavení vyváženého jídelníčku by měl být skutečný energetický výdej. Málokdo si jej však dokáže spočítat, protože zohlednit bazální metabolizmus, energii spotřebovávanou při práci, pravidelných nesportovních aktivitách a při sportu není pro laika snadné.
„Praktického pomocníka je možné najít na nových webových stránkách www.gda.cz a www.nutricnibublina.cz. Vedle všech potřebných informací o značení GDA zde spotřebitelé najdou dva interaktivní nástroje,“ říká Ing. Martin Klofanda, předseda Pracovní skupiny pro zdravý životní styl Potravinářské komory České republiky, a dodává: „S pomocí prvního z nich, Porovnejte si svůj příjem a výdej, si každý snadno spočítá svůj individuální energetický výdej a může jej porovnat s energetickým příjmem vypočteným na základě obvyklého jídelníčku. Druhý nástroj, Výrobky se značením GDA, slouží k porovnávání hodnot GDA u různých výrobků a usnadňuje spotřebitelům zařadit konkrétních potravinu či nápoj do celkového jídelníčku.“
Sledujete obaly potravin? Měla jste někdy problém se v tom vyznat, nebo vždy z obalu vyčtete, co potřebujete vědět? Vítáte rozšířené značení, nebo je vám to jedno?
Nový komentář
Komentáře
no já když mám chuť na sladký tak se pořádně nacpu čokolády sušenkama a tak xD ... minulý rok když sem nejedla sladký protože sem si chtěla udržet váhu tak sem chutě na sladký zaháněla žvejkačkama např. orbitkama bez cukru... ;P a pomáhá to :))
mysak — #23 Mě nějaké jablko neuspokojí, to není sladké. Takové drobnosti si beru na chuť běžně. Já myslím např. čokoládu apod. S hladem to nemá nic společného, to je chuť. Jím pravidelně.
Julča — #21 Jez tak často, abys vůbec nikdy neměla hlad. Pro případ chutě na sladké měj po ruce nějaké jablko, pomeranč nebo musli. Já mívám na sladké chuť, když dlouho nejím.
A doporučené množství nezdravé potraviny bude nula? Třeba na majonéze, margarínu, cole..?
cicinka — #8 Taky jsem začala užívat chrom, ale zatím žádný výsledek
.
Taky vynechávám sladké, jím celkem pravidelně. Ale po pár dnech mě popadne šílená žravost na sladké, že si pak musím něco vzít, ale nestačí kousek. Pak mi připadá, že jsem se omezovala zbytečně
Sapita — #19 Máš vzkaz
wich — #15 to je fajn, že to vidíš takhle rozumně, kde působíš? Nebo neznáš někoho podobně rozumného nejlíp v Rychnově nad Kněžnou?- trenéra, trenérku?
Nejhorší je, když jídlo konzumujete s výčitkou, že to má o 1/2% víc tuku, či cukru, než vám radí vaše zaručená dieta.
Koukám, že jsem se shodla s Lethé
Kašlu na to, prostě jím co mi chutná
Já zastávám názor, že kdo je zdravý a jí normálně (nehladoví, nežere), tlustý být nemůže. Plus nějaký pohyb jako doplněk k rozhýbání těla. Zrovna včera jsme s kolegy trenéry ve fitku řešili, jak lidi blbě hubnou, kolik lidí třeba nejí od pěti hodin, přitom jdou spát až v 10 atd. Nespočet kurzů hubnutí, televizních pořadů. Přitom je to jen v normálním přístupu k jídlu.
Tak nevim ale podle me je pocitani kalorii naprosty nesmysl..dulezite je, co se ji, nelze porovnavat a scitat kalorie ze susenek a kalorie treba z ryb.. a radit vsem lidem stejne "doporucene denni mnozstvi" kcal"... no comment :)
Jo a jak psala Léthé. Musí se člověk pěkně hýbat a nepřežírat. To je jasná věc. Já se nehýbu. V práci jen sedím. A do práce jezdím autem.
DanaD — #9 Jo s tím souhlasím. Já se jim samozřejmě nevyhýbám, ale omezila jsem je. Před dvěma lety jsem byla dost nemocná a musela jsme držet jaterní dietu a od té doby mastné a smažené fakt nemusím.
ToraToraTora — #10 o čem také pořád psát, že?
Tak téhle novince je již několik let...že by předvánoční okurková sezona?
Když si představím jak u každého sousta přepočítávám obsah tuků, cukrů, mastných kyselin, vitamínů, sodíku, chemikálií a bílkovin, brzy by mě přešla chuť. Vzhledem k tomu, že se psychicky i fyzicky chystám na pečení svatomartinskou husu s dvojím zelí, domácím houskovým a bramborovým knedlíkem a báječný domácí voňavoučký štrůdlík, tak vám poradím, kam si výrobci můžou GDA strčit
cicinka — #8 prave, ja bych rekla ze jist se ma vsechnio ale s mirou a telo tuky potrebuje...
DanaD — #7
Snažím se jíst zdravě. Omezuji tuky a cukry. Ty cukry jdou těžko. Používám jako pomocníka chrom. S přicházejícím podzimem mě přešla chuť na zeleninu. Jenom jak ji vidím už mi nechutná. Jíme jen mrkev a zelí. A teď jablka.
Tabulky sleduju a někdy jsem z nich diva živa. Co mě ovšem šokovalo....začala jsem chroupat jako náhražku sladkého ty rýžové (polystyrenové) chlebíčky. Museli být s tou polevou
Myslela jsem, že je to zdravé a prostě O.K. A já se dočtu,že když sním tak čtyři,tak mám na půl dne vybráno.
Ja proste v zime chleba s buckem mit musim.. nakonec co, vsude se pise , ze bily maso je zdravy, no ne?
peetrax — #5 Dante Alighieri — #4 aha...
...prostě tuto noční hodinu mi to už nepálí