Jsou nezbytné pro organismy, které si je neumějí vyrobit.
Urychlují chemické pochody, působí jako biokatalyzátory.

Všichni víme, že děti spotřebují více vitamínů než dospělí.
Stravování dětí v mateřských školkách a školách není zdaleka ideální. Přitom správná výživa je právě v tomto věku pro život dítěte rozhodující.
Hlavním účelem stravování ale není naplnit si břicho, nýbrž dodat organismu živiny, vitamíny, minerální soli. Pokud není strava správně sestavená, hrozí nebezpečí, že organismus nebude dobře prospívat.

Vnější faktory jako stres, umělé světlo, znečištění životního prostředí, radioaktivní záření, konzervační látky, léky zvyšují potřebu vitamínů.
V současné době jsou pro děti, žijící převážně ve městech, nepřítelem č. 1 olovo a kadmium, které se dostávají do vzduchu z automobilových výfuků a z cigaretového kouře. Vědci zjistili, že ukládání olova a kadmia v organismu se zvyšuje při nedostatku zinku.


Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích: A, D, E, K a rozpustné ve vodě: B, C.
Vitamín A1 - v játrech ryb, vejcích, mléku a mléčných výrobcích: prevence a léčba šerosleposti
Vitamín A2 – v rostlinách jako provitamin A: normální vývoj sliznic, pokožky a sítnice Vitamín D – tuky a oleje ryb, mléko, vejce, houby: prevence křivice
Vitamín E – živočišné orgány, mléko, vejce, oleje, tuky, klíčky obilovin, listová zelenina: prevence a léčba sterility
Vitamín K – ovoce, zelenina, živočišné orgány, kostní moučka: regulace srážlivosti krve Vitamín B1 – kvasnice, obiloviny, luštěniny, mléko, živočišné orgány: nedostatek vyvolává nervové choroby, při chronickém vzniká beri-beri
Vitamín B2 – kvasnice, obiloviny, luštěniny, mléko: poruchy látkové přeměny
Vitamín B6 – kvasnice, obiloviny, luštěniny, mléko ovoce, zelenina: prevence a léčba dermatitid a křečí u dětí
Vitamín B12 – hlavně játra a ledviny, mléko, vejce, houby: prevence a léčba anemie, důležitý pro tvorbu krve
Kyselina listová – zelené orgány rostlin, brambory, kvasnice, mléko: prevence a léčba anemie
Amid kyseliny nikotinové – živočišné orgány, ryby, mléko, klíčky obilovin, kvasnice: prevence avitaminozy
Kyselina panthothenová – kvasnice, vejce, obiloviny, játra, ledviny: nezbytná pro metabolismus
Vitamín C – pomeranče, citrony, šípky, černý rybíz, papriky, brambory: prevence skorbutu

Průměrná denní spotřeba dospělých – u dětí může být vyšší

A - 3000–6000 mez. jednotek
D – 0,025 mg
E – 5 mg
K – 0,001 mg
B1 – 0,5–1 mg
B2 – 1–2 mg
B6 – 1,5 mg
B12 – 0,001 mg
Kys.listová – 1–2 mg
Amid – 12–18 mg
Kys. Panth. – 3–5 mg
C – 50-100 mg

V lékárnách se prodávají vitamíny různých výrobců.
Lze jen dodat, že ty multivitamínové, kromě výše citovaných vitamínů, obsahují ještě jiné prvky – vápník, hořčík, betakaroten, draslík, zinek, fosfor, železo, mangan, měď, selen.
Při jejich užívání musíme dbát na to, abychom nepřekračovali denní dávky.
K překročení by mohlo dojít i tehdy, kdybychom nepřihlíželi k tomu, že některé vitamíny jsme již přijali stravou.

Zpracováno dle Encyklopedického slovníku, Repetitoria  a příbalových letáků přípravků

       
Reklama