Slouží jako motor pro organismus, jsou jako zapalovací svíčky našeho těla, účastní se na tvorbě hormonů, enzymů i krvinek. Představte si stroj bez energie. Nebude fungovat. Vypadá to, že čím víc oněch zázračných „bojovníků“, tím lépe…
Pojďte se podívat na všechny ty malinkaté zázraky života jednotlivě. Při bližším pohledu totiž zjistíte, že i tady všeho moc škodí.
S absencí vitaminů bychom patrně nevydrželi fungovat ani pět minut. S jejich nadměrným množstvím si ale rovněž nepomůžeme. Jak je to tedy s jednotlivými vitaminy a naším tělem? Kolik kterého potřebujeme a kolik je již na škodu? Je to u všech stejné?
Třeba se vám takový kompletní rozbor bude ještě někdy hodit.
Vitamín „A“
Když schází – Nedostatek se projevuje nadměrnou lomivostí nehtů, vypadáváním vlasů nebo nechutenstvím.
Kde ho hledat – V játrech, listové zelenině, červené řepě, vejcích, rybách a mléku a mléčných výrobcích.
Nadbytek – Je nebezpečný předně v těhotenství. Tehdy může výrazně pokazit vývoj končetin plodu. Jeho nadlimit způsobuje vyšší lomivost kostí a poškozuje játra.
Vitaminy řady „B“
Biotin se stará o správnou tvorbu enzymů a zpracování tuků z potravy.
B5 – Bez něho bychom se neobešli při stresu, jeho nedostatek způsobuje migrény. Najdeme ho v pšeničných klíčcích, vnitřnostech, droždí, rybách, drůbeži, jogurtech, luštěninách, ořechách a mléku.
B1 (thiamin) - „Chytrý“ vitamin, podporuje správnou činnost nervové soustavy a prospívá svalům i srdci. Potlačuje bolest zubů a zmírňuje příznaky mořské nemoci. Je obsažen v pivních kvasnicích, vepřovém masu, rybách, arašídech, ořechách a rostlinných semenech. Přicházíme o něj hlavně pitím kávy a čaje.
Nadbytek – způsobuje úpornou bolest hlavy, nadměrné pocení, nesnesitelné svěděn í a celkovou slabost.
B6 – (pyridoxin) – V organismu se podílí na 100 různých reakcích. Mimo jiné také posiluje výrazně imunitu a je velkým přínosem pro správné fungování našeho mozku.
B12 – Jinak také podle vědců supermolekula . Je to takový buditel dobré nálady a pozitivního vhledu. Nejdeme ho pouze v potravinách ze zvířat. Například v mase, mořských rybách, játrech, vaječném žloutku a mléce.
B folát, jinak také kyselina listová – Má životní význam pro vývoj lidského plodu i schopnost otěhotnění vůbec. Snižuje také riziko různých druhů rakoviny, kardiovaskulárních chorob i cévních a mozkových příhod. Najdeme ho hlavně ve fazolích, pomerančové šťávě a celých zrnech. Při problému s otěhotněním se píše kyselina listová oběma partnerům v podobě potravinových doplňků.
Vitamin „C“
Kde ho hledat – Nejvíce vitaminu „C“ obsahuje černý rybíz, v závěsu za ním jde zelená paprika, brokolice, hlávkové zelí a všechny druhy citrusů.
Když schází – Při nedostatku vitaminu „C“ tělo chřadne. Prakticky je takový stav srovnatelný s onou kocovinou. Krvácejí dásně, může se objevit i únavový syndrom.
Když přebývá – I tady platí, že všeho moc škodí, ale vitamin C je při nadbytečném množství snadno odbouratelný a člověk to odnese jen průjmem a patrně i kopřivkou. Naše tělo totiž množství, které nepotřebuje, vyloučí snadno močí. Při trvalejších koňských dávkách vitaminu C bychom si mohli ale i slušně poškodit játra a také rozhodit krevní obraz.
Vitamin „D“
Když schází – Jeho deficit se ohlásí svalovou slabostí, nervovými poruchami, životním pesimismem a zvětšením koleních kloubů.
Kde ho hledat – Zdravému člověku stačí, aby se denně na 15 minut vystavil slunečnímu záření. Holt kam chodí slunce, tam nemusí lékař – asi na tom něco bude.
Když přebývá – Nadužívání umělého vitaminu D může být rizikové. U dospělých se projeví odplavováním vápníku z kostí, u dětí může zastavit růst. V nadměrných dávkách se ukládá ve vnitřních orgánech. Například v plicích a srdci. Nové vědecké studie ukazují na možnou souvislost mezi infarktem myokardu a nadbytkem vitaminu D v těle.
Vitamin „E“
Když schází – Nedostatek se ohlásí povadlou scvrklou kůží, únavou a nervovou dráždivostí.
Kde ho hledat – V pšeničných klíčcích, rostlinných olejích, ořechách, brokolici a čočce.
Když přebývá – Pokud to není nevyhnutelné, omezte se na jeho přijímání pouze z přírody. Jeho nadbytek, který si můžeme připravit při konzumaci potravinových doplňků, hrozí zdravotními komplikacemi. Může vést k mrtvici, infarktu či demenci. Ohrožuje hlavně osoby s nemocnou štítnou žlázou, cukrovkou a vysokým tlakem.
Vitamin „I“
Kde ho hledat – Hlavně v mase, vejcích, vnitřnostech, hrachu, sóje, obilí, luštěninách, rýži a například ve slunečnicových semínkách.
Vitamin „K“
Kde ho hledat – V zelí, v játrech, v žloutku a všech mléčných výrobcích.
Nepřehánějte nic, vaše tělo zná způsoby, jak si pomoci
Vědci mají zdvižený ukazovák. Je všeobecně módním trendem si na základě lákavých reklam, slibujících pomalu nesmrtelnost, sestavit denní jídelníček z různých zaručených vitaminových komplexů a téměř zázračných preparátů obsahujících snad celou abecedu a číselnou tabulku.
Platí ovšem, že trvalé podávání potravinových doplňků a různých umělých životabudičů vede nakonec k tomu, že tělo si již samo nedokáže pomoci při zužitkování přírodních zdrojů. Ono prakticky zleniví.
Tedy vitaminy ano, ale raději kilo mrkve, kde hrozí maximálně průjem, než megadávky tablet, kde to zavání totálním kolabsem životně důležitého orgánu.
Předávkovat se špenátem sice lze, ale v podstatě pro tělo zcela bez trvalých následků.
Nový komentář
Komentáře
super článek
my jakmile zacnem uzivat vitaminy, tak jsme nemocny. asi jime moc ovoce a zeleniny.
vše s mírou i Mírou

jó tak to ani nečtu, to si rovnou tisknu a doma prostuduju :o)...neuškodí si oprášit vědomosti :o)
Bébina — #10 Já taky, přiznávám se... Jenže já jsem nedouk a nevzdělanec, já si můžu dovolit mezery
Nestyda — #9 To jsem si pak taky vygooglila, ale vitamin I jsem vazne cetla poprve v zivote.
Bébina — #7
Inositol (též vitamin I) byl roku 1940 uznán za samostatný vitamin. Veskrze je však nadále zahrnován do skupiny vitaminů B, jako B8. Tělo si ho v menším množství vyrábí samo ve střevech. Najdeme ho v mozku, srdci (tam tvoří zásobní zdroj energie), svalech, reprodukčních orgánech.
Patří mezi vitageny, což znamená nutnost jeho příjmu v mnohem větším množství, než u většiny vitaminů. Slouží při výstavbě buněk. Podílí se na metabolismu tuků, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Spolu s vitaminem B3 zvyšuje peristaltiku střev. Je velmi důležitý při hubnutí. Má uklidňující účinek a brání vypadávání vlasů.
Zdroje: Maso, vejce, vnitřnosti, hrách, sója, obilí, rýže, luštěniny a různá semena (např. slunečnicové), celozrnné potraviny, mléko. Menší množství ho nabízí zelenina, ovoce a bylinné čaje. Je termostabilní, takže ho neničí vysoká teplota.
Bébina — #7 Možné je i to, že jsme o něm neslyšely proto, že koluje v mozku...
O vitaminu I jsem v zivote neslysela, nejsem zaostala?
dajdada — #4 dajdadindo, klídek, léto bude stát pořád takhle za hovno. Chce to pořádnýho Míru
vladka006 — #3 Já znala jednoho, byl to doktor a byl moc fajn. Jak se asi má?
jestli to léto bude stát pořád takhle za hovno, tak mám kolena jak melouny, nervový tiky a jsem nasraná na celý život.
ToraToraTora — #2 já jednoho jo, ale s tím bych nechtěla konzumovat ani ty vitamíny
kyka — #1 Když já žádnýho Míru neznám
Tady platí ostatně asi jako v každé životní situaci - všeho s mírou......