Vitamín C je jedním z nejznámějších a nejběžnějších vitamínů. To je dobře; je totiž zároveň jedním z nejpotřebnějších.
Co jsou to vůbec vitamíny?
Vitamíny jsou organické sloučeniny, které jsou nezbytné pro správnou činnost lidského těla. Podílejí se na celé řadě fyziologických pochodů. Ten, kdo podcení jejich význam a má jich nedostatek, se brzy potýká se závažnými zdravotními problémy.
Naprostou většinu vitamínů si naše tělo neumí samo vyrobit. To je jeden z důvodů, proč je důležité dbát na to, aby naše strava byla vyvážená. Jedině z pestré potravy totiž získáme látky, bez kterých se naše tělo prostě neobejde.
K čemu je dobrý vitamín C?
Vitamín C (jinak zvaný kyselina askorbová) je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Většina živočichů si jej dokáže syntetizovat sama. Ne tak člověk, který jej musí přijímat v potravě, a to prakticky neustále. Někteří odborníci uvádějí, že právě neschopnost člověka si tento vitamín tvořit a jeho neustálý „potenciální nedostatek“ způsobují, že lidé trpí mnoha infekčními chorobami. Faktem je, že pokud je vaše tělo touto látkou zásobeno dostatečně, mnohem lépe se vyrovnává nejen s infekcemi, ale také s volnými radikály, těžkými kovy a alergeny.
Pokud na sobě cítíte příznaky počínající chřipky, „nakopněte“ svou imunitu Céčkem, přidejte B-komplex a chřipka na vás bude krátká :-).
Další důležité „odbytiště“ vitamínu C je nervová soustava. Céčko je nezbytné pro správnou činnost mozku. Pokud je ho nedostatek, snižuje se nejen výkon mozku, ale ohrožena je i mentální rovnováha!
Další vlastnosti Céčka jsou tyto:
- podporuje hojení ran
- je antioxidant, působí proti příznakům stárnutí
- snižuje hladinu cholesterolu, který přeměňuje v kyselinu žlučovou
- je preventivním faktorem proti rakovině
- odstraňuje pocity únavy
- snižuje riziko vzniku arterosklerotických destiček
- urychluje obnovu buněk
- zmenšuje poškození organismu vlivem znečistěného ovzduší
- je prospěšný proti účinkům jakéhokoliv záření
V jakých potravinách se Céčko nalézá?
Hlavním zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Odborníci neustále bádají, který plod je zdrojem nejvydatnějším, ale to není až tak podstatné. Významnými zdroji jsou například: citrusy, jahody, kiwi, jablka, rajčata, špenát a mnohé další.
Když je Céčka málo, opravdu hodně málo...
Známou nemocí z avitaminózy jsou kurděje neboli skorbut. Trpěli jimi zejména námořníci na dlouhých plavbách, když jim došly čerstvé potraviny i kysané zelí, a tak se stravovali jen sušeným masem a suchary. Kurděje se projevují krvácením z dásní, pod nehty, pod kůží, vnitřním krvácením, poruchou krvetvorby a sníženou imunitou.
Dnes jsou kurděje vzácná choroba, kterou nalezneme jen ve velmi chudých oblastech třetího světa, kde se lidé živí například pouze rýží a rybami.
Kuřáci a Céčko
Kuřáci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, a to přibližně o 40-50%. Je tomu tak proto, že se v jejich těle nalézá mnoho jedovatých látek, které se uvolňují při spalování cigaret. Vitamín C – je-li v dostatečné dávce přítomen – si s nimi umí poradit. Protože tyto procesy „odčerpávají“ Céčko z jiným míst, kde je ho také třeba, hrozí kuřákům snadno jeho nedostatek. Všechno Céčko spotřebují na likvidaci například kadmia – a když přijde virus chřipky, imunitní systém „nemá dost munice“.
A jaká že je tedy denní spotřeba vitamínu C?
DDD je 60 miligramů (u kuřáků tedy 100-100 mg). Vzhledem k tomu, že není možné se jím předávkovat (je rozpustný ve vodě – co se nevyužije se jednoduše vyloučí močí), se obvykle podávají dávky o něco větší, a to 0,5 – 4 gramy. Je vhodné toto množství rozložit během celého dne do několika dávek, protože tak dosáhneme mnohem lepšího vstřebání. Za tímto účelem se vyrábějí různé kapsle s „postupným uvolňováním“. Ty můžeme jen doporučit. Naopak nevhodné jsou „koňské dávky“ v podobě „šumáku“. Tělem doslova protečou – a ještě zatěžují ledviny.
Zvýšenou dávku si dopřejte při nachlazení či chřipce.
Na co si dát pozor?
Na užívání vitamínu C si dejte pozor, pokud máte ledvinové kameny či vám ledviny selhávají. Při vysokých dávkách se totiž může v ledvinách srážet v podobě kyseliny šťavelové, což je zatěžuje. Vzniku této kyseliny jde ale snadno předejít, když budete spolu s vitamínem C užívat též vitamín B6 a případně hořčík.
Velmi vysoké dávky Céčka mohou způsobit nedostatek mědi, ale to byste se musela pomeranči ládovat od rána do večera :-).
Nový komentář
Komentáře
brrr, kyselé moc nemusím, jahůdky mám ráda, ale citrony nee
Vitamín C je super
Vivian: Bodejď, když všechny propagační materiály hlásají "jezte céčko po kilech, přebytečné se stejně vyloučí"
Ťapina: dík za vysvětlení
O etiologii oxalátové urolitiázy něco málo vím, ale o metabolismu kys. askorbové jsem dosud neměla tušení
Vivian: Kyselina askorbová se metabolizuje na šťavelovou, ta se vylučuje ledvinama a mohla by se vysrážet na šťavelany. Ale to už by muselo být asi slušné kvantum vitamínu C na začátku. Nicméně kyselina se na kyselinu fakt nesráží
Jak se z kyseliny askorbové stane kyselina šťavelová?