Pokud při prvních známkách rýmy a bolení v krku saháte po celaskonu v domnění, že vás vyléčí, máme pro vás špatnou zprávu: Nevyléčí! Stejné je to i v případě, když během podzimu a zimy zobete každé ráno vitamin C - zbytečně.
Nedávno se objevily v zahraničních i domácích médiích zprávy o výzkumu vědců z Australské národní univerzity a z univerzity v Helsinkách, kteří došli k závěru, že pro většinu lidí byly výhody spojené s pravidelným užíváním vitaminu C jako prevence proti nachlazení takřka mizivé. Fakticky užívání tohoto vitamínu nestojí za námahu, ani náklady s tím spojené. Z výsledku 30 studií zahrnujících celkem 11.350 lidí, kterým byl podáván vitamin C v množství 200 mg denně, jednoznačně vyplývá, že má tento vitamin minimální efekt na snížení délky nachlazení. Výjimku tvoří pouze vrcholoví sportovci a jedinci vystavení abnormálnímu stresu, u nichž se prokázalo snížení pravděpodobnosti nákazy rýmou až o polovinu.
Dva názory
Profesor Harri Hemilä, jeden z autorů studie, tvrdí, že „nemá smysl brát vitamin C 365 dní v roce za účelem snížení pravděpodobnosti nachlazení.“
Catherine Collins, dietoložka registrovaná u British Dietetic Association, říká: „Ačkoli je vitamin C používán v infekčním boji proti bílým krvinkám, existuje velmi málo důkazů o tom, že by mohl pomoci zahnat nachlazení.“ Tato lékařka ale nepopírá, že vitamin C pomáhá zlepšovat imunitní systém, ovšem pouze u lidí s výrazně oslabenou imunitou, což jsou velmi vzácné případy.
Názor domácího odborníka
Internista a dietolog Oldřich Macharáček nám k problematice řekl: „Vitamin C bych mezi populaci jako zrní mezi slepičky nerozhazoval. Řeknu to obráceně, tam, kde je nedostatek vitaminu C, dochází k větší náchylnosti k nejen k nachlazení, ale i k dalším nemocem. Jde ale o lidi se specifickými stravovacími návyky, třeba ty, co vůbec nejedí zeleninu - takoví námořníci dříve mívali kurděje, krvácely jim dásně... Dnes to mohou být hlavně staří lidé, kteří mají již křehčí kapiláry, a lidé, kteří „nejedí normálně“, třeba si jen mažou chleba s nějakou náhražkou másla.“
Co z toho tedy plyne?
Ačkoli z výzkumů a názoru odborníků vyplývá, že kyselina askorbová (vitamin C) nepředchází nachlazení u osob, které nejsou vystaveny extrémní fyzické či psychické zátěži, pravidelný příjem tohoto vitaminu může snížit závažnost symptomů. Pravidelným užíváním se tedy zmírní bolest svalů, rýma, kašel, teploty, ovšem poměr cena - výkon hovoří v jeho neprospěch. Délka nachlazení se užíváním vitaminu C nijak nezkrátí.
Vitamin C
|
---|
Zdroje
- BBC: Vitamin C 'does not stop colds' (klikni)
- Web MD: Vitamin C and Colds (klikni)
- Novinky.cz: Šokující pravdy o nachlazení (klikni)
- Abeceda Zdraví.cz: Vitamin C (klikni)
Nový komentář
Komentáře
saruz — #32 To máš pravdu...ale třeba já mám na čerstvou zeleninu a ovoce alergie,musím jen tepelně upravené.....
to jsou stále dohady, stejně si to každý přebere jak chce, můj bývalý přítel byl přesvědčenej o tom, že člověk prdí proto že ofouknul
řikala mu to jeho maminka tak to byla svatá pravda a nedal si to vymluvit nikym
vlastní ovoce a zelenina je nad všechny céčka v tabletách
Kdo by to byl řekl, že
Já to pořád říkala
Zatím mi stačí jabka a vlastní kiwi.
lenig — #17 i já
tepito — #25 Souhlasím a vynikající je voda z kyselého zelí
delfi.na — #10 No ,manžel si tento lék taky nemůže vynachválit
magic11 — #23 souhlas-není nad česká jablíčka,kys.zelí nebo cibuli
kombinujeme přírodní s doplňkem stravy
nejlepší je pravidelná pestrá strava, domácí ovoce (myslím tím české, ne z dovozu) a pitný režim
vždy iný názor - ideálne na vitamíny je surové ovocie a zelenina
Zajímavé informace.
mno vida a my vždycky šílíme a nakupuje ovoce bohaté na vitamín C .. ale zase má jiné účinky, jak jsem se dočetla, takže
Všeho s mírou
vitamín C do sebe cpu ve formě ovoce a zeleniny po celý rok
Nejlepší je si zvolit přírodní cestu než jen vitaminové doplňky. A někdy pomůže v prevenci i nastrouhaná mrkev s jablky a citronem.
Vitamín C dodávám tělo přirozeně - v čerstvém ovoci a zelenině