Mám skvělou sousedku, se kterou máme příjemnou tradici. Když něco dobrého uvaříme nebo upečeme, tak si nosíme vzorky.
A talíř nebo miska, ve kterém vzorek dorazí, se nikdy nevrací zpět majitelce prázdný. Vždycky opět se vzorkem. Krása. Ochutnáváme tak své výtvory a výtvory našich mužů, kteří také vaří a pečou. Není to paráda? Zkuste si tohle ochutnávání zavést i se svými sousedy. :-)
Jeden z posledních dezertů, které jsem od sousedky Irenky ochutnala, byl višňový řez s čokoládou. A ten opravdu stojí za vyzkoušení, takže jsem poprosila o recept a posílám ho dál, ať si také užijete.
Suroviny
- 250 g Hery
- 250 g cukru krupice
- 5 vajec
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 50 ml mléka
- 3 lžíce kakaa
krém
- čerstvé nebo kompotované višně nebo třešně
- 1 vanilkový pudink
- 2 lžíce cukru
- 250 g tvarohu
poleva
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 80 g másla
Postup
Heru vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Promícháme. Rozdělíme na poloviny. Jednu necháme světlou a vlijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem. Druhou obarvíme kakaem a nalijeme na světlou vrstvu.
Poklademe vypeckovaným ovocem. Ideální jsou višně nebo třešně. Když není jejich sezona, klidně použijte kompotované ovoce.
Pečeme v troubě, kterou jsme si předehřáli na 180 °C, asi půl hodiny. Po upečení necháme vychladnout.
Na krém budeme potřebovat šťávu z ovoce. Kdo používá kompotované, tak využije nálev ze sklenice, který doplníme vodou, aby tekutiny bylo půl litru. Máte ovoce čerstvé? Tak několik plodů rozmixujte dohladka a smíchejte s vodou. Tuto směs osladíme dvě lžícemi cukru a vmícháme pudinkový prášek. Vaříme stejně, jako jsme zvyklí s klasickým pudinkem.
Uvařený pudink necháme vychladnout a poté k němu přimícháme tvaroh. Můžeme ještě společně vyšlehat.
Krém natřeme na vychladnutý koláč a přelijeme polevou - rozpuštěnou čokoládou s máslem.
Necháme opět vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť přeje Elly a skvělá sousedka Irča :-)
Nový komentář
Komentáře
Určitě vyzkouším,bude to dobrota
gerda — #24 OK, polepším se
uloženo, vyzkouším
Zuza70 — #22 aha, tak to tam příště piš jednoznačněji, takhle fakt nebylo poznat, o co jde.
Ježiš, já na ty recepty nesmím lézt... jinak se fakt neudržím a pracně shozená kila budou zpátky...
gerda — #18 Mně na tom vadí pouze to, že sladký nejím
hned bych si dala
muže být skvělý..určitě vyzkouším...díky za recept
Zuza70 — #17 šmarjá, a co ti na tom vadí??
Je to snad pracné či co? Mně se naopak zdá, že tu dlouho nebyl tak vynikající dezert, kdyby to mělo jiný tvar, uspělo by i jako dort pro slavnostní okamžiky!
Hmm, toto asi nebrat.
elly — #15 že jo? Líp se s ním pracuje a je už i proslazený. Višně řadím na první místo mého chuťového žebříčku, tam je chuť rafinovaně vyvážená a lahodí
. Ne nejnižší bych dala.....éééé......asi moruše!!
gerda — #12 řekla bych, že ten kompot je i lepší než čerstvé ovoce...v tomto případě...
nebo místo kompotu višně v rumu :-D
Elly ty mě zabiješ.
diblice — #10 stačí kompot.
Tak to je sen a obrovské pokušení. Přesně tohle miluju, hodně čokolády, višně...
Jak se ten zákusek na mě směje!
vypadá to dobře, ale už máme po višních
tak to bude dobrý...vyzkouším
Vypadá to moc dobře.