Ať už jde o přátele, příbuzné nebo sousedy, najednou čelíme výzvě, jak rychle a elegantně připravit něco na pohoštění, aniž bychom měli čas na velké plánování. Není však třeba panikařit! Poradíme vám, jak z běžně dostupných surovin, které mají v každých i malých potravinách, vykouzlit chutné pohoštění, které ohromí vaše hosty a navodí příjemnou atmosféru. Navíc pokud servírování klasických pomazánek spojíte s lahodným vínem, je to ideálním řešení – rychle, snadné na přípravu, a přitom vinohradnické pomazánky působí jako promyšlené do posledního detailu. Nečekaní hosté budou nadšeni a vy budete vypadat jako dokonalý hostitel.
Vybíráme vinohradnické pomazánky, které jsou tradičním pokrmem a svačinou sběračů vinné révy, a tak se také stylově hodí k podzimu, období vinobraní a sklizně.
Škvarková pomazánka
Suroviny (4 porce)
- 300 g čerstvě namletých škvarků
- 3 kávové lžičky plnotučné hořčice
- 1 svazek jarní cibulky
- 1ks kyselá okurka
- 3 ks vařená vejce
- pepř mletý, sůl
- chléb
Čerstvě pomleté škvarky v misce smícháme s pokrájenými nebo hrubě nastrouhanými vařenými vejci, jemně pokrájenou světlou částí lahůdkových cibulek, jemně nastrouhanou kyselou okurku, hořčicí dle chuti, solí a pepřem. Dle hustoty možno přidat nálev ze sterilovaných okurek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala.
Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené. Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, které dozdobíme drobně pokrájenou zelenou částí cibulek.
Díky hutnosti pomazánky je ideálním společníkem víno Habánské sklepy, Rulandské šedé, které svou zářivě zlatavou barvou a jemnou, vyzrálou vůní nádherně snoubí své medové tóny a příjemnou šťavnatostí.
Rybí pomazánka
Suroviny (2 porce)
- 1 konzerva sardinky ve vlastní šťávě
- 1 lžíce máslo
- 1 ks cibule
- 1 lžíce citronová šťáva
- 1 lžíce pomazánkové máslo
- sůl
Rybičky i se šťávou rozmačkáme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vidličkou dobře promícháme. Přidáme citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo. Rybí pomazánku dobře spojíme. Dle chuti osolíme. Rybí pomazánka výborně chutná na celozrnném pečivu nebo čerstvém chlebu, hodí se i na jednohubky.
Obecně k rybám se velmi hodí vynikající víno Habánské sklepy Veltlínské zelené, jež se vyznačuje svěží ovocnou vůní s decentními tóny mandlí. Jeho chuť je vyvážená s příjemnou kyselinkou.
Pomazánka z nivy
Suroviny (4 porce)
- 200 g sýr niva
- 1 kelímek pomazánkové máslo
- 2 polévkové lžíce majonézy
Nastrouháme nahrubo nivu, přidáme pomazánkové máslo a majonézu. Vše vidličkou promícháme. Je to tím lepší, čím více je nivy. Pomazánka výborně chutná na čerstvém chlebu nebo topince.
Sýr niva je sám o sobě velmi výrazný, proto musíme kombinovat s výraznějším vínem. Ideální partnerem je polosuché víno Habánské sklepy Pálava se svou sytější zlatavou barvou a výraznou vůní květin a citrusů. Plnější kořenitá chuť s tóny kandovaných citrusů pak již doplní luxusní propojení vína a pomazánky.
Tvarůžková pomazánka
Suroviny (menší 1 porce)
- 80 g másla
- 200 g žervé
- 200 g zralých tvarůžků
- Kmín
- Sůl
Máslo mírně osolíme a vyšleháme, přidáme žervé, vyšleháme, a nakonec přidáme rozmačkané tvarůžky a celou směs opět vyšleháme. Přidáme kmín a je-li třeba, pomazánku opatrně dosolíme. Pomazánku necháme dobře uležet, nejlépe do druhého dne. Pak ji mažeme na chleba a zdobíme špetkou mleté papriky.
Opět výrazná chuť a vůně tvarůžků musí být podpořena plným vínem. Doporučujeme volit Habánské sklepy Tramín červený s barvou světlého zlata, sice jemnou vůní květin a kořenitým závěrem medových hrozinek.
Sloní žrádlo
Suroviny (4 porce)
- 1 ks cibule
- 1 lžíce ocet
- 400 g měkký salám
- 2 lžíce rostlinný olej
- 3 lžíce kečup – jemný
- 3 lžíce majonéza
- 3 lžíce hořčice
- 8 ks nakládané okurky malé
- 1 lžička cukr
Salám, cibuli a okurky nakrájíme najemno nebo umeleme na masovém strojku. Kečup, hořčici, olej, cukr a ocet povaříme za stálého míchání asi jednu minutu. Smícháme s namletým salámem a necháme vychladnout. Poté přidáme majolku, smícháme a dáme odležet nejméně na hodinu do ledničky. Můžeme mazat na chléb, veku, topinku. Zdobíme zeleninou.
Pikantní pomazánka se salámovým základem se skvěle hodí k výraznému kořenitému červenému vínu. Doporučujeme například Habánské sklepy Zweigeltrebe – plné, harmonické víno s granátovou barvou a fialovými odlesky. Jeho ovocně kořenitá vůně s tóny bobulového ovoce dokonale doplní chuť této pomazánky.
Vajíčková pomazánka
Suroviny (2 porce)
- 4 ks vařená vejce
- 1 ks jarní cibulka
- 200 g lučina
- 4 lžíce majonéza
- 1 lžička dijonská hořčice
- sůl a pepř
- chleba kváskový, pažitka a ředkvičky k podávání
Vejce oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Přidejte na kolečka pokrájenou světlou část jarní cibulky, lučinu, majonézu a hořčici. Všechno dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, veky, které dozdobíme drobně pokrájenou zelenou částí cibulek.
K vaječným pokrmům se výborně hodí harmonické plnější víno s charakteristickou vůní s tóny oříšků a citrusových plodů, jakým je Habánské sklepy Chardonnay. Jeho chuť má ovocný charakter a jemně kořenitý závěr.
Zajímavost:
Jako tradiční pokrm při vinobraní dostávají sběrači vinné révy na 1 velký krajíc chleba namazaných všech 6 těchto pomazánek najednou 😊
Nový komentář