Léto je za dveřmi a s létem nepřichází jen slunce, moře, dovolená... K létu patří i dlouhé večery plné romantiky, pohody a posezení s lidmi, které máme rádi, se kterými je nám dobře.
Jistě mi dáte za pravdu, že takový vlahý letní večer strávený například na chatě s rodinou či s přáteli, je nezapomenutelným okamžikem pro většinu z nás. Grilování, zahradní piknik a popíjení do hluboké letní noci je relaxace, které asi málokdo odolá.
Konečně, každý z nás si zaslouží odpočinek. Během celého týdne se na nás nenápadně nabaluje stres jako tenká pavučina a odreagování se, vypnutí z pracovního kola je to, co nás dokáže opět nabít, co nám dodává sílu a energii...
K takovémuto krásnému večeru patří bezpochyby i dobré jídlo a pití. A my vám právě dnes přinášíme inspiraci, jak si ještě více zpříjemnit pohodový letní večer...
Pro tyto hezké večery vám chceme doporučit nejoblíbenější australské víno Jacob's Creek.
Pokud jej neznáte, pak vězte, že přicházíte o skvělou lahůdku, o skutečné pohlazení vašich chuťových buněk!
Australské víno Jacob's Creek je totiž opravdovým vinařským skvostem. Jeho lahodná, podmanivá chuť si vás jistě získá, a co víc, dokáže vám vyčarovat jedinečný a nezapomenutelný večer. A nezapomeňte! Australská vína značky Jacob's Creek se drží hesla „každým rokem lepší víno“.
Dnes je Jacob’s Creek exportován do více než šedesáti zemí světa a je vůbec nejprodávanějším vínem mimo jiné i v Británii, na Novém Zélandu a v Asii. Raketový nástup značka zaznamenala i v České republice a výrobce si je toho dobře vědom: ČR se pro Jacob’s Creek spolu s Polskem, pobaltskými státy a Ruskem nedávno stala prvním prémiovým trhem ve východní Evropě, na který byla „vypuštěna“ i medailemi ověnčená řada Rezerv. V České republice tak můžete vybírat z této široké nabídky vín Jacob’s Creek. Posuďte sama!
Středně intenzivní slámová barva, razantní buket s dobře rozpoznatelnou broskví a melounem; na pozadí oříškové stopy po dubovém sudu a máslová komplexnost. To je jen entrée; na patře se pak plně potvrdí předešlé dojmy: broskvovo-melounová ovocná chuť s komplexními podtóny po ořeších a s jemným krémovým podtextem. Struktura je měkká, hedvábná a vyvážená čerstvou kyselinkou ve finiši. Ideální víno ke kuřeti se smetanovou omáčkou, k těstovinám, rybám a výrazněji upraveným mořským plodům.
Karmínově červená barva řekněme střední hloubky leccos napoví už při pohledu. Ve vůni se dostaví očekávané aroma švestek a ostružin spolu s pikantními tóny koření, nádechem skořice a sladké vanilky, propůjčeným dubovým sudem. V chuti se odrážejí červené lesní plody i kouřové aroma sudu, což bezprostředně vytváří velmi atraktivní chuťový vjem, který ovšem doplňuje mírně ostýchavý tanin, jenž se zvýrazní v dlouho odeznívajícím finiši. Nejlépe se hodí ke zralejším sýrům, tomatovým úpravám těstovin a hlavně k jehněčímu masu.
Středně intenzivní slámová barva s živými zelenkavými odstíny, intenzivní vůně po broskvi a melounu a na pozadí oříškové aroma sudu a máslová komplexnost. Ovocné vůně se plně realizují v chuti vína a výtečně se spojují s ořechovými chuťovými tóny, které nabídl dubový sud. Krémová a měkká textura, tolik typická pro Chardonnay od Jacob’s Creeku, je vyvážena svěžím, razantním finišem. V gastronomii nesmírně univerzální víno výtečné k drůbeži (a především ke kachně či huse), k rybám a darům moře. Znalci ocení, pokud jim Chardonnay Reserve doporučíte k vepřovému masu.
Víno s hlubokou granátovou barvou, jíž probleskují nachové odstíny. Po otevření se rychle rozvine intenzivní malinové aroma (nezapomeňte se nadechnout hned po vytažení korku!), které ale rychle přejde do koncentrované vůně třešní a ostružin s aromatickým kořením a především černým pepřem. Vše samozřejmě dokreslují jemné podtóny dubového (někteří experti říkají cedrového) sudu. Chuť je mimořádně intenzivní a okamžitě v ní naleznete ostružiny, lékořici a „rozdováděný“ černý pepř. Hledáte-li dál, objevíte spálený dub a širokou škálu ovoce. Shiraz Reserve je na patře hedvábně jemný a v prvních momentech až zvláštně nasládlý, s velmi příjemnou strukturou, a pak s protáhlým, téměř hmatatelným finišem. Má mimořádný potenciál k dalšímu zrání. Jeho verzatilita mu umožňuje skvěle doplnit pokrmy z hovězího i vepřového masa, zvěřiny a mastnější drůbeží jídla, stejně jako vyzrálé sýry. Zřetelně vynikne na jakékoli akci, je-li podáván sám o sobě.
Jakožto dokonalý Cabernet správně vykazuje bohatou a hlubokou karmínovou barvu doplněnou sytými rubínovými tóny. Buket je koncentrovaný a v pozitivním smyslu různorodý – rozpoznáme v něm jako by ovocem provoněnou skořici, stejně jako ostružinu, rybíz a čerstvou mátu, které se mimořádně zdařile integrují na pozadí jemných podtónů dubu a koření. Tělo Cabernetu Reserve je středně plné a elegantní. Jeho méně robustní struktura se vzdává ohromující intenzitě a hloubce chuti. Chirurgickým nožem by se daly oddělovat jednotlivé chuťové vrstvy tohoto velkého vína: lesní plody, „šťavnatý“ dubový sud a subtilní tanin sdružující se v nekonečný finiš. Víno bude několik let dál vyzrávat, jeho mimořádné kvality ale oceníte už nyní, vynikne především jako bezkonkurenční společník ke skopovému, steakům, zvěřině, vepřovému a k sýrům.
Slámovo-zelená barva tohoto výtečného sektu proniká vytrvalým jemným perlením. Buket plný citrusových plodů a pražených kešu oříšků, který vínu dodává Chardonnay, se zdařile mísí s vůní čerstvého chleba, jíž do kupáže přispívá Pinot Noir – ano, ono Rulandské modré, které vám slibujeme už od začátku článku. Elegantní ovocnou chuť dál umocňuje krémová příchuť kvasinkové autolýzy, poskytující hloubku a tělnatost. Finiš je přitom měkčí, ovšem velmi jiskřivý, svěží a čistý. Víno si zaslouží být vychutnáno samotné jako aperitiv. Skvěle ale doprovodí především saláty a pokrmy z darů moře.
Jehož křišťálově nažloutlá barva vás jistě zaujme. Buket je oživen tónem limetky a minerální notou. Chuť je intenzivní, harmonická, složená z vyzrálého citronu a grepu, ústní aroma je ovlivněno tónem limetky a minerální notou.
Skvěle se hodí k pokrmům z mořské slávky, čerstvé ústřice, pečené či grilované ryby jsou to pravé pro lahodnou chuť vína Semillon Chardonnay.
Jeho rubínově rudá barva si vás jistě podmaní. Buket s dominujícími tóny povidel a bílé čokolády jistě zaujme. A chuť vína? Ta je vstřícná, podmanivá, sametová, s dominujícími tóny marmelády a mléčné čokolády. Úžasně si ho vychutnáte v kombinaci s tmavým masem na víně, jelením masem na smetaně nebo jen se zrajícím sýrem např. Romadur.
Pokud jsme vás již nyní naladili a vy přemýšlíte, že sklenka kvalitního vína by vám opravdu bodla, pak máme pro vás dobrou informaci!
Těšit se můžete i na další články o tomto jedinečném víně, a co víc! Chystáme pro vás i velkou soutěž!
Vína Jacob´s Creek dostanete ve všech hypermarketech a supermarketech nyní za sníženou cenu 199 Kč.
Vína Jacob´s Creek Reserve si můžete zakoupit ve velkoobchodu Makro nebo vychutnat ve vybraných restauracích.
Vína Jacob’s Creek do České republiky dováží Jan Becher – Karlovarská becherovka, a. s., Americká 11, 120 00 Praha 2, tel.: +420 255 732 111, e-mail: info@jan-becher.com, web: www.becherovka.com; www.jacobscreek.com.
Nový komentář
Komentáře
danworld:mohu potvrdit, že to jsou skvělá vína.Jen zde v Čechách je mi líto, za ně vyhodit tolik peněz.7 AU dolarů stálo v roce 2002 ve Victorii, v Melbourne. A Cabernet 4 litry v krabici stál kolem 10 AU dolarů ( nějakých 160-170Kč) Tam by se z milovníka vína stal notorik.
Fructia: taky mi sklemistr chutná, není drahý a je napolo sladký, výborný
Fructia: I ty jedna žertéřko.
Manx:Žábina:Tak to musí být nářez
Mám ráda víno bílé a suché,tuto značku jsem ještě nezkoušela,ale co není může být
Australský vína jsou plný slunce
Morava je IMHO pořád o třídu níž...
Zmíněné značky jsem zatím ani neochutnala, jsou opravdu o tolik lepší, než kvalitní třeba moravská vína? Kde to jde, tam dávám přednost domácím produktům.
všechny tyhle značky znám, kupuju je u známého vinaře...jsou to výborná a kvalitní vína
blbý pak je když k někomu přijdu a ten mi nalije např.zmíněného Sklepmistra
Koupila jsem si víno, které bylo kyselé. Pak jsem si koupila Sklepmistra - polosladké, a je dobré