A piškotek odepsala, že tam, kde bydlí, je vinná klobása normální, ovšem sezónní řeznický výrobek. A tak jsem si o té pochoutce zjistila podrobnosti.
Vinná klobása je speciální výrobek, určený především pro vánoční stůl. Odborníci o ní tvrdí, že si ji buď zamilujete (většinou opravdoví gurmáni), nebo byste se jí "ani nedotkli".
V tom případě ani nevíte, o co přicházíte.
V obchodě poznáte vinnou klobása na první pohled. Vypadá jako dlouhá bílá hadice a častěji se kupuje na metry než na váhu.
Základem masného polotovaru je vepřové a hovězí maso s přídavkem bílého vína, žemle, škrobu a solicí směsi. Výrobek není tepelně opracován, je tedy nutné, abyste ho před použitím upravili vařením, grilováním nebo smažením.
Není příliš vhodné klobásu nařezávat.
V syrovém stavu je vinná klobása mléčně bílá, ale v průběhu grilování ztmavne do nádherně, sytě zlaté až rezavé barvy. Navíc získá křupavou kůrčičku.
Nejlepší kuchyňská úprava je, když ji stočíte do šneku, kterého před rozbalením zajistíte tak, že jej propíchnete do kříže špejlemi. Šneka obalíte v hladké mouce a usmažíte na tuku dozlatova. A vůně, která se začne šířit po vašem bytě vás jistě dostane. :-)
Suroviny: 600 g telecí plece nebo ořezu, 800 g vepřové plece, mletý pepř, citrónová kůra, 1dl smetany, 5 cl bílého vína, sůl, tenká střeva
Postup: Čisté telecí a vepřové maso jemně umeleme, nejlépe dvakrát. Přidáme pepř, sůl, strouhanou citrónovou kůru a za postupného přidávání smetany dobře promícháme. Nakonec vmícháme víno a podle chuti dosolíme. Promíchanou směs plníme do tenkých šlemovaných střev. Konce zavážeme nití. Klobásy na sádle opékáme po obou stranách a pak zvolna dopečeme, nejlépe v troubě. Vhodnou přílohou je vždy strouhaný křen, hořčice a sterilovaná zelenina. Podáváme také s různě upravenými brambory k obědu nebo večeři.
Další recepty:
Bílá klobása se zelím a bramborem
Hrachový kotlík s vinnou klobásou
Domácí vinná klobása
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
medved: u nás je klobása hlavně jidlo na silvestrovskou půlnoc. A to už se nějaký tuk snese.
Vinnou klobásu jsem naznala, dokud jsem se nevdala, u nás se neprodávala. Po přestěhování z Čech na Moravu, jsem si ji před vánocemi vozila z Prahy. Letos jsem měla z Intersparu a byla mňam. Ještě ji mám zmrzlou v ledničce. Končím na internetu a jedu z knihovny domů. Za klobásou.
teda dat si k obedu mastnou vinnou klobasu a k veceri smazenou rybu se salatem z kila majonezy
...lidi z ceho mate zaludky ????
áluš: My ji obědváme na Silvestra, na Štědrý den zelňačku.
Sandy: z Cafourku to chce takovou tu "hrubozrnnou" klobásu, ne tu jejich vinnou. je taková hrubě mletá a je spíš červená. ta je dobrá, ale ta vinná...
Pepo, a s tim pivkem dokonce jeste lepsi
.
Charmed, tady by to lidi asi moc nejedli, na zradlo jsou dost konzervativni. Jednou jsem videla neco podobneho v nemecke prodejne uzenin, mozna to zkusim. Ja na ni totiz uplne zapomnela, az ted jste mi tu chut pripomneliy).
Je to moc dobré...ale výrobce si taky vybírám - někdy se to vůbec nedá jíst...
Daniella:Jé, to je něco podobného co já dělám ale s maďarskou klobásou. Nakrájím brambory na kolečka,na ně kysané zelí, cibuli, klobásu a zase brambory. A zapékám, někdy přidám i česnek. Hned se po tom zapráší.
Galadriel: Tak si tam otevři nějakou "pobočku" a určitě se někdo najde
.... ta pobočka by se mohla jmenovat třeba "Galadrieliny vinné klobásy"
Olina: tak ji dělá mamka dělá taky a je fakt
Vinná klobása se fakt dělá jenom přes zimní měsíce, pak jí přestanou výrobci dodávat.Zkusila jsem ji z Carrefouru, ale přestože jí griluji na sucho,vypeklo se z ní mastnoty až běda.
Takže záleží na výrobci, musíte si to vyzkoušet. Mě se opravdu chuťově i tukově osvědčil Globus (a to mu nechci dělat reklamu)
Jenom ji lehce popráším hladkou moukou a griluji na suché pánvi, super, pak
My vinnou klobásu taky rádi, děláme ji taky stočenou do šnečka a opečenou, kaorát ji před tím neobalujeme v mouce. A jíme jí s bramborama a nějakým zeleninovým salátem. Musím říci, že mi to nijak šíleně mastné nepřijde.
Jen ji neděláme na Vánoce - k těm u nás prostě patří řízek a salát.
Vinnou klobásu jsem nikdy neměla. Znám ji jenom z učebnic. Bohužel. Bývá tam napsáno, že poslední případy nákazy svalovcem (trichinellou) na území republiky byly právě z těchto klobás. Nepodceňujte tepelnou úpravu, když si je vychutnáváte.
Asi nevím, o co přicházím...ale nesnáším, snažila sem se sníst celou smaženou...ale málem sem všechno vrátila zpět...nic pro mě
Taky jí miluju
vinná klobáska je bašta
Zapíjet pivečkem
o svátcích ráno vypálit červíka slivovičkou nebo hruškovicou
To je potom ta pravá pohodička
vinná klobáska je bašta, kterou miluju od dětství..nemám moc ráda kapra a tak u nás na Vánoce nebude chybět právě klobáska. taky jí smažím stočenou, někdy jí šoupnu do formy na pizzu, na vyválené těsto , udělám z klobásky spirálu a mezery vyplním hotovým špenátem a pposypu hromadou sýra..je to mňam..
Ferdicka: odkud se tam ten tuk bere, to ja nevim...ale kazdopadne je to strasny
ale je fakt, ze ja vubec nejim teply uzeniny, protoze ten teplej tuk, to je hruuuza
...takovy opejkani burtu na ohni je pro me za trest