Máte chuť na sklenku vína a nemáte nic chutného k zakousnutí? V lednici jen malý kousek sýra a víc už nic? Tady máte bleskový recept od Šárky Škachové.
Máte chuť na sklenku vína a nemáte nic chutného k zakousnutí? V lednici jen malý kousek sýra a víc už nic? Tady máte bleskový recept, jak vyrobit chleba bez kvásku a bez nutnosti zapojit do hry domácí pekárnu. Recept na chleba, který zvládne každý během krátké chvilky. Stará receptura švýcarských pastevců, kterou lze podle vlastní chuti obměňovat. Nebyl by to švýcarský recept, kdyby v něm chyběl sýr! Nejlepší parťák k sýru jsou vždycky brambory. Máte-li po ruce tyto dvě ingredience a plnou dlaň mouky, můžete se dát s klidem do díla. Než vychladíte láhev vína, ten váš chleba bude vonět na stole.
Připravte si... - 180 g hladké mouky - prášek do pečiva (necelou polovinu) - velká syrová brambora, oloupat a nahrubo nastrouhat - hrubě mletý pepř, sůl, špetka chilli, provensálské bylinky (co kdo má rád) - na jaře zelená cibulka nebo medvědí česnek (stačí i obyčejná petrželka) - čerstvé bylinky podle sezony (tymián, rozmarýn, oregano, majoránka - co kdo chce) - na kostičky nakrájený sýr (ementál, gruyére, ovčí sýr, camembert, brie - volba je na vaší chuti) - velká lžíce hrubozrnné hořčice nebo jiné pikantní hořčice (ale ta hrubozrnná je přeci jenom nejlepší) - 1 vejce - 2 lžíce mléka (smetany nebo vína) - prostě vhodná tekutina, co je doma
Nic není v tomto receptu přesně dáno! Opravdu záleží jen a pouze na vaší chuti a na tom, co zrovna máme po ruce. Ten můj podzimní chléb byl s kostičkami feta sýru a posypaný rozmarýnem. Pracujeme rukama, tak si vyhrňte rukávy a zapněte troubu. Za malou chvíli už ten váš chleba bude vonět po kuchyni.
Tak tedy, mouku smícháme s práškem do pečiva, osolíme, opepříme a přidáme případně jiné zvolené koření. Do tohoto základu nastrouháme na hrubém struhadle syrovou oloupanou bramboru. Pomocí plochého nože lehce promícháme. Nesnažte se o důkladné hnětení, to by tomuto chlebu neprospělo. Hořčici rozšleháme metlou s vejcem a mlékem a přidáme k chlebovému základu. Čerstvé nasekané bylinky přidáme jako poslední a na samý závěr kostičky vámi zvoleného sýra. Aby chleba dobře vypadal, ozdobíme kostkami sýra i jeho povrch a posypeme např. čerstvým rozmarýnem. Rukama vytvarujeme bochníček a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem. Báječná je forma ze silikonu, nemusí se ničím vymazávat a chleba z ní vždycky skvěle vyskočí. Při teplotě 190 °C je za 40 minut hotovo.
Jen vaše fantazie dá tomuto chlebu chuťovou tvář. Co třeba jemně nakrájená sušená šunka, ořechy, slanina, nakládaný pepř, kousky sušených rajčat naložených v oleji, nasekané černé olivy, kapary… je tu prostor pro vaše nápady. Druhů sýra je tolik, že není možné, aby zevšedněly. Z milovníka sýra se stanete jeho znalcem. Zůstaňme u toho, že tento chléb má být doplněk chutného vína.
No nevím, jednou jsem pekla něco podobného a dost mi na tom vadilo, že to bylo s kypřícím práškem a ne s kváskem. Asi bych to zkusila, ale klasicky, s kváskem, takhle je to spíš buchta.
Pavla_b: Očekávání chleba bylo nesplněno.
Zbytek dopadl na výbornou
gerda
dělala jsem tyčky z plundrového těsta, posypala sezamem a solí a byly . Tohle mou důvěru, pravda, moc nezískalo
Pavla_b
Beaute: a jaké bylo očekávání?:-))
Beaute
Pavla_b: Dělala jsem ho k večernímu vínku s Dala jsem nasekanou chilli papričku, aby to mělo říz Ale očekávání to fakt moc nesplnilo
Betty9
Vážně uvažuji o tom to vyzkoušet. Taky by šla větší dávka upéci na celý plech.
Pavla_b
může to být dobré...taková slaná buchta k vínu
Betty9
Beaute:
Moje má program Pečení. To prostě jen upeče, co tam nandám.
Dík za hořčičné poučení
sunnynka
Beaute: taky milujeme hrubozrnnou hořčici . A za objevení Šárčiných stránek vděčím právě tobě
Beaute
Betty9: Hrubozrnná je hrubozrnná kupuju ji běžně a moc nám chutná. Já to v pekárně nedělala dala jsem to do formy na bisk.chlebíček. Když do pekárny tak jedině na nějaký program "pečení s kypřícím práškem"
Betty9
Hrubozrnnou hořčicí se myslí co? Kremžská?
Taky bych to vrazila upéct do domácí pekárny a možná z dvojité dávky.
Betty9
Hrubozrnnou hořčicí se myslí co? Kremžská?
Taky bych to vrazila upéct do domácí pekárny a možná z dvojité dávky.
Solei
můžu ho dát do pekárny na chleba? máte to někdo vyzkoušené?
fialinka
Tenhle chleba jsem nezkoušela, ale Šárčiny stránky čtu pravidelně a doporučuji!
Nový komentář
Komentáře
hubajda — #19 ano
asi bych do toho taky dala kvásek...
Juana — #18 do chleba vzdy kvasek
No nevím, jednou jsem pekla něco podobného a dost mi na tom vadilo, že to bylo s kypřícím práškem a ne s kváskem. Asi bych to zkusila, ale klasicky, s kváskem, takhle je to spíš buchta.
Beaute: jo táák:-))
Pavla_b: Očekávání chleba bylo nesplněno.
Zbytek dopadl na výbornou
dělala jsem tyčky z plundrového těsta, posypala sezamem a solí a byly
. Tohle mou důvěru, pravda, moc nezískalo
Beaute: a jaké bylo očekávání?:-))
Pavla_b: Dělala jsem ho k večernímu vínku s
Dala jsem nasekanou chilli papričku, aby to mělo říz
Ale očekávání to fakt moc nesplnilo
Vážně uvažuji o tom to vyzkoušet. Taky by šla větší dávka upéci na celý plech.
může to být dobré...taková slaná buchta k vínu
Beaute: Moje
má program Pečení. To prostě jen upeče, co tam nandám.
Dík za hořčičné poučení
Beaute: taky milujeme hrubozrnnou hořčici
. A za objevení Šárčiných stránek vděčím právě tobě
Betty9: Hrubozrnná je hrubozrnná
kupuju ji běžně a moc nám chutná. Já to v pekárně nedělala dala jsem to do formy na bisk.chlebíček. Když do pekárny tak jedině na nějaký program "pečení s kypřícím práškem"
Hrubozrnnou hořčicí se myslí co? Kremžská? Taky bych to vrazila upéct do
domácí pekárny a možná z dvojité dávky.
Hrubozrnnou hořčicí se myslí co? Kremžská? Taky bych to vrazila upéct do
domácí pekárny a možná z dvojité dávky.
můžu ho dát do pekárny na chleba? máte to někdo vyzkoušené?
Tenhle chleba jsem nezkoušela, ale Šárčiny stránky čtu pravidelně a doporučuji!
to je spíš slaná buchta, ne?
JInak dolcevita blog MOC doporučuju!