Máte chuť na sklenku vína a nemáte nic chutného k zakousnutí? V lednici jen malý kousek sýra a víc už nic? Tady máte bleskový recept, jak vyrobit chleba bez kvásku a bez nutnosti zapojit do hry domácí pekárnu. Recept na chleba, který zvládne každý během krátké chvilky. Stará receptura švýcarských pastevců, kterou lze podle vlastní chuti obměňovat. Nebyl by to švýcarský recept, kdyby v něm chyběl sýr! Nejlepší parťák k sýru jsou vždycky brambory. Máte-li po ruce tyto dvě ingredience a plnou dlaň mouky, můžete se dát s klidem do díla. Než vychladíte láhev vína, ten váš chleba bude vonět na stole.

Připravte si...
- 180 g hladké mouky
- prášek do pečiva (necelou polovinu)
- velká syrová brambora, oloupat a nahrubo nastrouhat
- hrubě mletý pepř, sůl, špetka chilli, provensálské bylinky (co kdo má rád)
- na jaře zelená cibulka nebo medvědí česnek (stačí i obyčejná petrželka)
- čerstvé bylinky podle sezony (tymián, rozmarýn, oregano, majoránka - co kdo chce)
- na kostičky nakrájený sýr (ementál, gruyére, ovčí sýr, camembert, brie - volba je na vaší chuti)
- velká lžíce hrubozrnné hořčice nebo jiné pikantní hořčice (ale ta hrubozrnná je přeci jenom nejlepší)
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka (smetany nebo vína) - prostě vhodná tekutina, co je doma

Nic není v tomto receptu přesně dáno! Opravdu záleží jen a pouze na vaší chuti a na tom, co zrovna máme po ruce. Ten můj podzimní chléb byl s kostičkami feta sýru a posypaný rozmarýnem. Pracujeme rukama, tak si vyhrňte rukávy a zapněte troubu. Za malou chvíli už ten váš chleba bude vonět po kuchyni.

Tak tedy, mouku smícháme s práškem do pečiva, osolíme, opepříme a přidáme případně jiné zvolené koření. Do tohoto základu nastrouháme na hrubém struhadle syrovou oloupanou bramboru. Pomocí plochého nože lehce promícháme. Nesnažte se o důkladné hnětení, to by tomuto chlebu neprospělo. Hořčici rozšleháme metlou s vejcem a mlékem a přidáme k chlebovému základu. Čerstvé nasekané bylinky přidáme jako poslední a na samý závěr kostičky vámi zvoleného sýra. Aby chleba dobře vypadal, ozdobíme kostkami sýra i jeho povrch a posypeme např. čerstvým rozmarýnem. Rukama vytvarujeme bochníček a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem. Báječná je forma ze silikonu, nemusí se ničím vymazávat a chleba z ní vždycky skvěle vyskočí. Při teplotě 190 °C je za 40 minut hotovo. 

Jen vaše fantazie dá tomuto chlebu chuťovou tvář. Co třeba jemně nakrájená sušená šunka, ořechy, slanina, nakládaný pepř, kousky sušených rajčat naložených v oleji, nasekané černé olivy, kapary… je tu prostor pro vaše nápady. Druhů sýra je tolik, že není možné, aby zevšedněly. Z milovníka sýra se stanete jeho znalcem. Zůstaňme u toho, že tento chléb má být doplněk chutného vína.

Tak na zdraví a dobrou chuť!

Šárka Škachová
http://dolcevita.blog.cz/

Reklama