Perlička je oblíbená především ve Francii a Itálii. Její maso má vysoký obsah bílkovin, tmavší barvu a musíte při jeho pečení dávat pozor, protože se snadno vysuší. Ideální je, když perličku necháte péct přes noc, na 90-110 °C, minimálně 8 až 10 hodin. Konečný čas závisí na velikosti perličky.

Dovnitř jsem zvolila lehce středomořskou náplň, která se k perličce výborně hodí. 

DSC_0698.jpg (207 KB)

Suroviny

  • 1 perlička
  • sůl
  • pepř

na nádivku

  • 1 rohlík
  • 50 g parmezánu
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1 vejce
  • sůl 
  • pepř
  • tymián

Postup

Perličku omyjte, zvenčí i uvnitř a důkladně vysušte papírovými utěrkami. Osolte a opepřete, opět zvenčí i uvnitř.

Připravte si nádivku. Rohlík nakrájejte na malé kostičky. Dejte je do misky. Přidejte vajíčko, osolte a opepřete, okořeňte tymiánem.

Přisypejte nastrouhaný parmezán a nadrobno nasekaná sušená rajčata, včetně trochy oleje. 

DSC_0704.jpg (217 KB)

Nádivku dejte do břicha perličky. 

Perličku dejte do pekáče, břichem nahoru, přiklopte víkem a podlijte asi 1 dcl vody.

DSC_0711.jpg (133 KB)

Pečte na 90-110 °C (já raději volím 90 °C), celou noc, osm až deset hodin.

Až je maso měkké, oklopte víko, přelijte výpekem a nechejte na vyšší teplotu, asi 200 °C, krátce zapéct křupavou kůrku.

DSC_0716.jpg (145 KB)

Podávejte s libovolnou přílohou. My jsme zvolili rýži, do které jsme vmíchali opraženou cibulku s křupavým špekem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Křepelka s houbovou nádivkou

krepelka.jpg (133 KB)

Kuře s pečenými rajčaty a houbovou tarhoňou

Kure-1024x785.jpg (164 KB)

Králík na smetaně

kralik555.jpg (80 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama