Perlička je oblíbená především ve Francii a Itálii. Její maso má vysoký obsah bílkovin, tmavší barvu a musíte při jeho pečení dávat pozor, protože se snadno vysuší. Ideální je, když perličku necháte péct přes noc, na 90-110 °C, minimálně 8 až 10 hodin. Konečný čas závisí na velikosti perličky.
Dovnitř jsem zvolila lehce středomořskou náplň, která se k perličce výborně hodí.
Suroviny
- 1 perlička
- sůl
- pepř
na nádivku
- 1 rohlík
- 50 g parmezánu
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- tymián
Postup
Perličku omyjte, zvenčí i uvnitř a důkladně vysušte papírovými utěrkami. Osolte a opepřete, opět zvenčí i uvnitř.
Připravte si nádivku. Rohlík nakrájejte na malé kostičky. Dejte je do misky. Přidejte vajíčko, osolte a opepřete, okořeňte tymiánem.
Přisypejte nastrouhaný parmezán a nadrobno nasekaná sušená rajčata, včetně trochy oleje.
Nádivku dejte do břicha perličky.
Perličku dejte do pekáče, břichem nahoru, přiklopte víkem a podlijte asi 1 dcl vody.
Pečte na 90-110 °C (já raději volím 90 °C), celou noc, osm až deset hodin.
Až je maso měkké, oklopte víko, přelijte výpekem a nechejte na vyšší teplotu, asi 200 °C, krátce zapéct křupavou kůrku.
Podávejte s libovolnou přílohou. My jsme zvolili rýži, do které jsme vmíchali opraženou cibulku s křupavým špekem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kuře s pečenými rajčaty a houbovou tarhoňou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
vypada to chutně
Tak perličku jsem ještě v obchodech neviděla, ale ani po ní nekoukala.
kdo to vyzkoušel není to nimračka?? O kolik je menší perlička než kuře?
Vyměním perličku za křepelku... Pro mě spíše dostupná.
Určitě velmi dobré.
vypadá to dobře, zkusila bych náplň do kuřete, perličku nevím, jestli bych sehnala.
Děkuji za recept
, nádivku zvolím ale bez sušených rajčat, to mi nechutná.