Pro ty z vás, kteří se nechystají na svatomartinskou husu do restaurace, máme recept na tu nejlepší, nejchutnější, nešťavnatější a nejkřupavější úpravu.

kachna

Kousky šťavnatého masa a na povrchu sladko – slaná křupavá kůžička. A vůně po celém domě. Tohle je to pravé jídlo pro zahřátí! A nejlepší je, že s ním není skoro žádná práce.

Suroviny

  • 1 kachna
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce bílého vína

Postup

Kachnu omyjeme, osušíme. Osolíme, opepříme. Dáme do zapékací nádoby s víkem, vložíme do trouby nahřáté  na 150 °C.  A jdeme si na 5 hodin po svých.

Poté odkryjeme potřeme směsí medu, sojové omáčky a bílého vína, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme ještě asi 30 minut, aby kachna získala křupavou kůžičku.

V průběhu dopékání potíráme směsí.

Raději pečenou husu?

Někdo dává na svatého Martina přednost huse před kachnou. Ta se peče ještě déle, ideálně třeba přes noc - 10 až 13 hodin, na ještě slabší teplotu, asi 80 až 90 °C.

Před samotným pečením z husy odstraňte zbytky peří. Drobnější kousky můžete opálit. Husu omyjeme, důkladně osušíme a ze všech stran, i zevnitř důkladně osolíme. Ideální koření je kmín, kterým také nemusíte šetřit.

Husu pečeme přikrytou v pekáči, podle velikosti asi 9 až 12 hodin. Poslední hodinu pečení odstraňte víko pekáče, kůži propíchejte nožem, polijte výpekem a zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Pečte další zhruba hodinku. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá.

Podle chuti můžete husu také naplnit nejrůznějšími nádivkami - masovou, s bylinkami, houbami, ovocem, zeleninou...podle chuti.

A co k huse nebo kachně? Přece domácí knedlík a zelí.

Dobrou chuť přeje Elly a Bohyně kuchyně.

Reklama