Jídla z jednoho hrnce jsou oblíbená a většinou také velice chutná. Ušpiníte minimum nádobí, takže po dobrém obědě můžete relaxovat a ne uklízet v kuchyni.
A takováto jídla nejsou v žádném případě nijak ošizená. Často vykouzlíte výborný nedělní oběd. Já jsem vyndala z mrazáku krabičku s nápisem „HOVĚZÍ KOSTKY NA GULÁŠ“ a právě na guláš neměl doma nikdo chuť. Tak jsem popustila uzdu fantazii, ze spíže jsem přinesla oblíbené fazole v tomatové omáčce z Lidlu a pustila se do práce.
Lidl mi tentokrát pěkně pomohl i při servírování. Díky asijskému týdnu jsem si přinesla z nákupu bambusové jídelní hůlky a krásné porcelánové lžičky na servírování drobností, po kterých jsem už dlouho toužila. Toho přece musím hned využít a vyzkoušet nové nádobí v praxi. :-)
Suroviny
- 700 g hovězího masa - výborná bude třeba kližka
- 1 plechovka fazolí v rajčatové omáčce
- 1 plechovka velkých bílých fazolí v nálevu
- 2 cibule
- 3 červené papriky
- 1 svazek jarní cibulky
- 3 stroužky česneku
- trocha oleje
- sůl a pepř
- 1 lžička kurkumy
- zelená petrželová nať
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, jarní cibulku na válečky, včetně zelených natí, česnek na plátky.
V hrnci rozehřejeme olej, na který vsypeme všechny nakrájené suroviny a opékáme asi deset minut.
Přidáme maso, které osolíme, opepříme a zasypeme trochou kurkumy. Promícháme a opečeme maso ze všech stran. Podlijeme trochou vody, ale nepřeháníme to. Dusíme pod poklicí do měkka, přesná doba záleží na tom, jaké maso máte, na jak velké kousky nakrájené, jestli čerstvé, nebo vyzrálé. Já jsem dusila velice pozvolna, asi tři hodinky. Vařila jsem v Multicookeru, ale dá se dusit v hrnci na plotně nebo v troubě.
Maso je měkké. Sundáme z hrnce poklici, zvýšíme teplotu a vydusíme přebytečnou vodu. Přidáme obě plechovky fazolí, prohřejeme asi pět minut. Přidáme nasekanou zelenou petrželku, promícháme a ihned podáváme.
Ideální přílohou je jasmínová rýže.
Troufnete si použít hůlky? :-)
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Hůlky raději neeee
bez hůlek si troufnu na cokoliv
... určitě to bude vynikající
Rikina — #17fazole z konzervy mám ráda, protože mi nic nedělají
Já je používám na tzv. kovbojskou pánev. Bez masa. Cibuli osmažím, přidám pokrájené papriky, restuju, česnek samozřejmě taky, vyklopím konzervu, na závěr přidám rajčata a okořením fůrou saturejky. My k tomu míváme volské oko. Maso opravdu nepotřebuju, když jsou fazole, ty mají bílkovin dost. Z masa bych udělala prostý guláš, do něj bych fazole asi už nedala.
Vynechala bych ty fazole.
Když tam vidím tu tunu jiné zeleniny, už mi fazole přijdou zbytečné.
Kromě toho k různým konzervám nejen s fazolemi nemám zrovna důvěru, příliš často obsahují podivné těžko definovatelné hmoty. Navíc když tohle má být s rýží, tak na co ještě fazole... hůlkami jíst umím, i ve společnosti, jenom se s nima špatně jí ta omáčka.
Rychnovska — #15 Foukám na dálku palec a doufám, že koláč je v pohodě a pokud ne, pošlěte ho našim zvířatům. Ti utrhají ruce, i když jim nesu nepovedené výtvory. Skvělí a nenároční strávníci
.
Dala bych si
....a zatím, co si tady čtu, jsem málem spálila švestkový koláč.....ukopla jsem si palec, jak jsem běžela do kuchyně, ale koláč jsem snad zachránila....uvidíme jak bude vypadat vespod
Jsem rada za napad-uz vim co uvarim.
Jsem rada za napad-uz vim co uvarim.
zwiki — #6U nás se opravdu velmi vykrajuje. Ovšem jinak bylo maso velmi rychle měkké, šťavnaté a chutné, takže si myslím, že to s tí, okradením tak zlé nebude
.
Vcelku dobrý nápad,hovězí maso mám v mrazáku a fazole se také najdou.Zítra to uvařím.
Trefa:dobry napad,ale na hulky si netroufnu.
gerda — #8 Chili con carne mi víc chutná s tortillou nebo s chlebem, rýže se mi právě k těm fazolím nehodí
No co člověk, to jiná chuť.
Pavla_b — #7taky bych k tomu volila rýži. Chilli con carne -třebas - je taky masová směs, co se s rýží podává. Je to trochu podobné dnešnímu receptu, jen maso je tam mleté a trochu jiné koření. Já to mám jednoduché - jak jsou jakékoliv směsi s fazolemi, pasuje mi k nim rýže
. S chlebem by to nebylo ono, ten patří ke klasickému guláši.
No proč ne..jen ta rýže mi k tomu nesedí, já bych to baštila klidně s chlebem.
vladka321 — #1Já znám hovězí krk libovoučký jen.To Vás řezník pěkně okradl
Výborné jídlo pro chladné dny, ocení hlavně chlapi. On to vlastně trošku guláš je, a to mají rádi.
tak to by mi doma nejedli-jěště tak fazolové lusky,ale fazole odmítají-škoda
Hovězí s fazolemi už jsem dělala. Já ty plechovkové fazole využívám docela dost, třeba na rychlovku : pokrájená klobáska, orestovaná na cibulce,k tomu šoupnu fazole a dobrota je na světě.
Vypada to dobre. Hulkama jsem se naucila jist tady. Amici sice neji priborem, ale hulkama umej i deti.
Hovězí s fazolemi jsem vařila minulý týden. Vařila jsem tento pokrm z hovězího krku. Sice jsem dost vykrájela (alespoň kočka měla velkou radost), ale pokrm byl výborný. Fazole jsem použila ze zahrady ( je totiž jejich sezóna ). O to větší jsem měla radost, že všem chutnalo.