Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku / 350 ml mléka (vlažného, max. 40 °C)
- 1/4 hrnku / 50 g třtinového cukru
- 14 g instantního droždí
- 3 a 3/4 hrnku /440 g hladké mouky plus na vál
- lžíce mořské soli
- 340 g másla
- 1 vejce na potření
Postup:
1. Smíchejte vlažné (ne horké) mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně nabublaný smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto. Přibližně 10 minut.
2. Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení tentokrát rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky, tak aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z těsta obdélník silný přibližně 3-4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.
3. Mezi dvěma pečícími papíry si pomocí válečku na těsto z bloku másla vytvořte čtvercovou placku přibližné velikosti jako je chladící se čtverec těsta. Máslo nemusí být úplně změklé. Váleček používám spíš na tlučení a mačkání másla než rozvalování. Máslo také vychlaďte, postačí 10-25 minut.
4. Na lehce pomoučený vál položte těsto, rozválejte ho na dvojnásobnou velikost a postupujte jako na obrázku. Do středu umístěte máslo úhlopříčně, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, spíše mírný tlak a opakovaným pohybem rozválejte. Těsto oprašte, přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte opět vychladit 1 hodinu.
5. Ještě 3 x rozválejte a na třetiny přeložte zpět těsto. Mezi každým válením hodinu chlaďte. Před finálním tvarováním chlaďte alespoň 6-8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už dobře nekynulo.
6. A teď tvarování. Vycházejí přibližně na 16 kusů a je fajn, když se vám vejdou na dva plechy vyložené pečícím papírem. Postupujte asi ideálně zase podle obrázků. Těsto rozválejte na pás úzký 20-25 cm a velmi dlouhý, tak že se Vám nevejde na vál. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky (můžete si pomoci i pravítkem) jejichž základnu ve středu nařízněte tak 1,5 cm. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce. Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5-2 hodiny. (Kynutí v nahřáté troubě nedoporučuji, máslo by se mohlo předčasně uvolnit z těsta.)
Foto: Rotkäppchen
Zkuste podle našich receptů také upéct:
Nový komentář
Komentáře
Kolik hodin taková "sranda" vlastně zabere času? Ikdyž postup se zdá být složitý, je pro mě lákavé to vyzkoušet. Postup je sice pěkně popsán, ale obrázky by opravdu pomohly ;-)
Croissanty nechám dělat profíky, já bych se nadřela a nebylo by to ono. Ale připomnělo mi to udělat zas po čase plundrové kohoutí hřebeny.
Mně tam chybí ty obrázky, podle kterých mám postupovat
moc složitý