Foto: Shutterstock
Stejnojmenná vesnice
Věděli jste, že tato chlouba Itálie pochází ze stejnojmenné vesnice Prosecco, která se nachází na předměstí Terstu? Jedná se o slovinské slovo, které v překladu znamená „cesta lesem“. Přestože dnes v tomto malebném místě už žádnou výrobnu nenajdete, bylo to právě zde, kde celý příběh začal.
Najdete v něm až 10 odrůd
Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera, které rostou v předem definované oblasti severovýchodní Itálie. Jejich minimální podíl v proseccu musí být 85 %. Zbývajících 15 % pak může tvořit pouze devět dalších odrůd. Patří mezi ně Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Pinot Noir.
Bublinky kam se podíváš
Jedna lahev prosecca obsahuje až 49 miliard bublinek. Rozlišují se i druhy oblíbeného moku právě podle množství bublinek. Nejvíc bublinek má spumante (lahev s korkovou zátkou), méně frizzante (šroubovací lahev) a nejméně tranquillo.
Foto: Shutterstock
Na sladkosti záleží
Mnozí si myslí, že prosecco, co do obsahu cukru, existuje jen jedno, ale opak je pravdou. Vybírat můžete ze čtyř úrovní sladkosti, které se označují jako: extra brut, brut, extra dry a dry. Pokud preferujete suchá vína, měli byste se zaměřit na variantu "brut", pakliže sladší, tak vás více osloví varianta „dry“ s vyšším podílem cukru na litr.
Kvalita pouze z Itálie
Prosecco je víno s ochrannou známkou původu a musí být vyrobeno výhradně ve vybraných částech severovýchodní Itálie v blízkosti kopců mezi obcemi Conegliano a Valdobbiadene. Malebná krajina v okolí Valdobbiadene se navíc řadí k dědictví UNESCO.
Češi prosecco přímo milují
Ačkoli je tento mok velmi starý a sahá daleko do historie, někdo mi mohl mít dojem, že roste na popularitě zejména v poslední době. U Čechů je tomu opravdu tak. Mezi alkoholickými nápoji tak nevede pouze pivo, ale i víno (spotřeba 20 litrů na osobu za rok), z toho spotřeba prosecca dosahuje dvou litrů na osobu.
Zdroj: Marek Žižkovský, manažer Mionetto, artespumante, vinodoc
Nový komentář