vietnamské nudle s masem a zeleninou

Vietnamská jídla jsou často velice jednoduchá, plná čerstvých surovin, zeleniny a také pikantních chutí. Na druhou stranu mohou být i složitá, příprava může trvat několik hodin a výsledkem může být třeba skvělá polévka pho. Dnes ale vaříme jednoduše - výborné nudle se zeleninou a masem nadchnout milovníky rychlých a zdravých jídel.

Asijskou kuchyni mám ráda. Ale přiznám se, že často ji vařím spíš tak nějak podle sebe nebo podle internetu. Proto jsem se s velkou chutí zúčastnila kurzu vietnamské kuchyně, který vedly dvě úžasné slečny - An a Zuzka. Jednoduše Vietnamské sousedky. Ve skutečnosti dvě sestry, žijící v Praze už téměř dvacet let.

Zeptala jsem se holek, čím je vlastně vietnamská kuchyně jedinečná?

Vietnamská kuchyně je jedinečná svojí lehkostí a čerstvostí. Vaří se hlavně z čerstvého masa a zeleniny a ke každému jídlu neodmyslitelně patří bylinky. Své základy staví vietnamská kuchyně na rýži, ze které používá snad všechny její možné variace - ať už rýžovou mouku (na různé dezerty), rýžové nudle nebo rýžový papír.

Pro Vietnamce je také důležitá rovnováha pokrmů - barevně i chuťově. Věří, že určité suroviny tělo ochlazují a jiné ho naopak zahřívají. Snaží se je tedy kombinovat tak, aby spolu ladily. Typickými surovinami jsou rýže, rybí omáčka na dochucení, čerstvé maso a zelenina, mořské plody, bylinky: koriandr, perila, thajská bazalka atd., citronová tráva nebo čili papričky. Zajímavé je třeba minimální používání mléčných výrobků. A ovoce je ve Vietnamu považováno za dezert, dávají si ho většinou až po jídle.“

Hlavní, vietnamské, suroviny přivezly holky z Prahy. U nás, na Moravě, dokoupily pouze maso a zeleninu. Na ochutnání vzaly také vietnamský čaj a kávu. Vařily se čtyři jídla, to nejsnadnější, nudle, jsem doma od té doby vařila už dvakrát :-)

Suroviny

  • 450 g kuřecího masa (ideální jsou vykostěná stehna)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • slunečnicový oleje
  • zelenina podle chuti a obsahu lednice (mrkev, cuketa, brokolice, řapíkatý celer...)
  • svazek jarní cibulky
  • rybí omáčka
  • sůl a pepř
  • rýžové nebo vaječné nudle

Postup

Nejprve si dejte vařit nudle podle návodu. Ten se může lišit, podle druhu nudlí, které použijete. Nevařte je však úplně doměkka.

Kuřecí maso nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, brokolici rozeberte na malé růžičky.

Poté zpěňte na rozpáleném oleji česnek, nechejte rozvonět a přidejte maso, které dále restujete. Až bude maso hotové, vyjměte ho a do stejné pánve přidejte nakrájenou zeleninu - opět restujte, dokud nebude zelenina hotová (měla by stále trochu křupat). Tvrdší kousky zeleniny, jako je mrkev, můžete před vložením na pánev pár minut povařit. Ať nekřupe příliš :-)

Poté vraťte do pánve maso, přidejte scezené a okapané nudle, osolte, opepřete, dochuťte rybí omáčkou a za občasného míchání velice zprudka opékejte.

Podávejte ozdobené jarní cibulkou (tu můžete mít i uvnitř spolu s další zeleninou).

Dobrou chuť přeje Elly, Jana a Vietnamské sousedky.

Jídla inspirovaná Asií najdete i na našem magazínu

kapustové závitky

Laksa Jamie Oliver

IMG_1880

Zdroj fotografií: Jana Nováková, Lenka Mastešová, Alena Kolaříková

TÉMATA:
MASO A RYBY