Vietnamská jídla jsou často velice jednoduchá, plná čerstvých surovin, zeleniny a také pikantních chutí. Na druhou stranu mohou být i složitá, příprava může trvat několik hodin a výsledkem může být třeba skvělá polévka pho. Dnes ale vaříme jednoduše - výborné nudle se zeleninou a masem nadchnout milovníky rychlých a zdravých jídel.
Asijskou kuchyni mám ráda. Ale přiznám se, že často ji vařím spíš tak nějak podle sebe nebo podle internetu. Proto jsem se s velkou chutí zúčastnila kurzu vietnamské kuchyně, který vedly dvě úžasné slečny - An a Zuzka. Jednoduše Vietnamské sousedky. Ve skutečnosti dvě sestry, žijící v Praze už téměř dvacet let.
Zeptala jsem se holek, čím je vlastně vietnamská kuchyně jedinečná?
„Vietnamská kuchyně je jedinečná svojí lehkostí a čerstvostí. Vaří se hlavně z čerstvého masa a zeleniny a ke každému jídlu neodmyslitelně patří bylinky. Své základy staví vietnamská kuchyně na rýži, ze které používá snad všechny její možné variace - ať už rýžovou mouku (na různé dezerty), rýžové nudle nebo rýžový papír.
Pro Vietnamce je také důležitá rovnováha pokrmů - barevně i chuťově. Věří, že určité suroviny tělo ochlazují a jiné ho naopak zahřívají. Snaží se je tedy kombinovat tak, aby spolu ladily. Typickými surovinami jsou rýže, rybí omáčka na dochucení, čerstvé maso a zelenina, mořské plody, bylinky: koriandr, perila, thajská bazalka atd., citronová tráva nebo čili papričky. Zajímavé je třeba minimální používání mléčných výrobků. A ovoce je ve Vietnamu považováno za dezert, dávají si ho většinou až po jídle.“
Hlavní, vietnamské, suroviny přivezly holky z Prahy. U nás, na Moravě, dokoupily pouze maso a zeleninu. Na ochutnání vzaly také vietnamský čaj a kávu. Vařily se čtyři jídla, to nejsnadnější, nudle, jsem doma od té doby vařila už dvakrát :-)
Suroviny
- 450 g kuřecího masa (ideální jsou vykostěná stehna)
- 3 - 4 stroužky česneku
- slunečnicový oleje
- zelenina podle chuti a obsahu lednice (mrkev, cuketa, brokolice, řapíkatý celer...)
- svazek jarní cibulky
- rybí omáčka
- sůl a pepř
- rýžové nebo vaječné nudle
Postup
Nejprve si dejte vařit nudle podle návodu. Ten se může lišit, podle druhu nudlí, které použijete. Nevařte je však úplně doměkka.
Kuřecí maso nakrájejte na tenké nudličky. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, brokolici rozeberte na malé růžičky.
Poté zpěňte na rozpáleném oleji česnek, nechejte rozvonět a přidejte maso, které dále restujete. Až bude maso hotové, vyjměte ho a do stejné pánve přidejte nakrájenou zeleninu - opět restujte, dokud nebude zelenina hotová (měla by stále trochu křupat). Tvrdší kousky zeleniny, jako je mrkev, můžete před vložením na pánev pár minut povařit. Ať nekřupe příliš :-)
Poté vraťte do pánve maso, přidejte scezené a okapané nudle, osolte, opepřete, dochuťte rybí omáčkou a za občasného míchání velice zprudka opékejte.
Podávejte ozdobené jarní cibulkou (tu můžete mít i uvnitř spolu s další zeleninou).
Dobrou chuť přeje Elly, Jana a Vietnamské sousedky.
Jídla inspirovaná Asií najdete i na našem magazínu
Zdroj fotografií: Jana Nováková, Lenka Mastešová, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Rikina — #23No jo...jenomže když si představím jejich hygienické zázemí - já jim prostě nevěřím.
gerda — #19 To stejně doma neuvaříš, při nejlepší snaze. Nevím, jestli je to surovinama, nebo na to mají na východě nějaké fígle, které Evropanovi neřeknou, ale nejlepší vietnamské jídlo jsem jedla před cca 25 lety a vařili ho Vietnamci na ubytovně. V naprosto příšerných podmínkách, a co do toho dávali, to jsem se radši neptala. Ale to byla taková dobrota! Oni mě často zvali, já jim to chválila, a dodneška při vzpomínce zafunguje Pavlovův reflex a slintám si do klávesnice. Kdepak, když chci nějaké orientální jídlo, tak jedině tam, co vaří originál kuchaři z východu. Ať už Vietnamci, Indové, nebo Číňané.
Jinak se mi ale recept moc líbí, uvařím (bez rybí omáčky).
gerda — #16 Taky se bez shnilých mrtvých ryb obejdu a je mi fuk, že nevařím vietnamskou kuchyni. Myslím, že ani Vietnamcům nevadí, že nevaří kuchyni českou.
elly — #18 No právě. Hele, a možná by se Vietnamci šklebili nad našimi tvarůžky. Návštěva ze zahraničí se k talířku s národním sýrem nechtěla ani přiblížit.
gerda — #15samozřejmě. Nemusíš ji používat. Pak už ale nepůjde o vietnamskou kuchyni :-)
Já moc jejich koření nemusím. Vnučka se vrací z Vietnamu a psala, že jí tam jídlo moc chutnalo.
elly — #13No, a pro fajnšmekry přidám článek i s fotkama, tady se každý může pokochat, čichový vjem bohužel chybí.
elly — #13Věřím, ale ono se nic nestane, když ji vynechám. Však s tím nesoutěžím, jde mi o pochutnání. Což by mi rybí pach kazil. Mně stačilo jenom číst, jak se vynikající rybí omáčka vyrábí, br.
Kadla — #12po zvětšení fotky jde vidět hranaté tvary jednotlivých nudlí. Jsou to vaječné vietnamské nudle
gerda — #9rybí omáčka k vietnamské kuchyni patří
elly — #3Tyjo, vypadá to spíš jako špagety...
Smažené nudle i jejich závitky mám ráda
Se mi sbíhají sliny
Mně tyhle nudle mimořádně lahodily s václavkama. Rybí omáčku taky k životu nepotřebuju, ryby mi smrdí obecně, ne tak nějaká nuoc mam
luneta — #5Rybí omáčky tam je jenom malé množství, bez ní to nechutná, jak má...
Jednoduché a moc dobré jídlo
smažené nudle miluji a vlastně celou jejich kuchyni.
taky jsem si na ty jejich nudle zvykla a začínám je mít ráda,jen ta rybí omáčka by mi tam vadila.