vichy3.jpg

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • 4 pórky
  • 2 velké brambory
  • 50 g másla
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 250 ml crème fraîche nebo sladké smetany
  • čerstvou pažitku
  • sůl

vichy1.jpg

Foto: Šárka Škachová

Postup 

Na krémovou polévku Vichyssoise si připravíme pěkný silný pórek, ale odřízneme z něj jen bílé části. Zelená část pórku se v tomto receptu zásadně nepoužívá. Pórek omyjeme, nadrobno nakrájíme a na rozpuštěném másle krátce zpěníme. Pórek by neměl vůbec zhnědnout, proto velmi pečlivě mícháme.

K pórku přidáme oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory a vše zalijeme vývarem. Podle potřeby osolíme a při mírné teplotě zvolna vaříme do změknutí, tj. cca 30 minut. Polévku rozmixujeme na hladký krém, který před podáváním zjemníme sladkou smetanou. Každou porci na talíři posypeme čerstvou a jemně nasekanou pažitkou. Polévku podáváme vlažnou, ale v létě se doporučuje řádně ji vychladit. V zimě ji pro změnu můžeme podávat horkou.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka v kuchyni.

Krémová bramborová polévka se zeleninou a zázvorem

4.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Špenátová polévka s vajíčkem

5.jpg

Foto: Alena Kolaříková