Foto: Šárka Škachová
Suroviny
- 4 pórky
- 2 velké brambory
- 50 g másla
- 1 litr kuřecího vývaru
- 250 ml crème fraîche nebo sladké smetany
- čerstvou pažitku
- sůl

Foto: Šárka Škachová
Postup
Na krémovou polévku Vichyssoise si připravíme pěkný silný pórek, ale odřízneme z něj jen bílé části. Zelená část pórku se v tomto receptu zásadně nepoužívá. Pórek omyjeme, nadrobno nakrájíme a na rozpuštěném másle krátce zpěníme. Pórek by neměl vůbec zhnědnout, proto velmi pečlivě mícháme.
K pórku přidáme oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory a vše zalijeme vývarem. Podle potřeby osolíme a při mírné teplotě zvolna vaříme do změknutí, tj. cca 30 minut. Polévku rozmixujeme na hladký krém, který před podáváním zjemníme sladkou smetanou. Každou porci na talíři posypeme čerstvou a jemně nasekanou pažitkou. Polévku podáváme vlažnou, ale v létě se doporučuje řádně ji vychladit. V zimě ji pro změnu můžeme podávat horkou.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka v kuchyni.
Krémová bramborová polévka se zeleninou a zázvorem
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vypadá skvěle, určitě vyzkouším