jidelnicek-do-textu-i-seznam.jpg
Foto: Shutterstock

Odborníci na výživu podrobně otestovali šest náhodně vybraných autorů a jejich jídelníčky na míru nabízené na internetu. Cílem testování bylo zjištění zájmu poskytovatele o klientovo zdraví ještě před samotnou přípravou jídelníčku, cena, doba, za kterou klient sestavený jídelníček získá, obsah jídelníčku a kroky v případě jeho nespokojenosti.

„V tomto oboru existuje mnoho erudovaných specialistů, bohužel je ale z důsledku přemíry informací stále těžší na první pohled poznat, komu se mohu bezpečně svěřit. Je velice snadné naletět těm, kteří slibují zázraky na počkání a svou prezentaci doplňují fantastickými snímky své postavy,“ říká Andrea Pavelcová, zakladatelka FitNut akademie. „Hodnocení bohužel nedopadlo tak, jak bychom si přáli. Hlavní problém spatřujeme již v nedostatečném zájmu o klienta na samotném počátku zahájení spolupráce.“

Otázky ani jednoho ze vstupních dotazníků neutvářely dostatečný prostor pro seznámení se s klientem jen z jeho odpovědí bez nutnosti následné konzultace. Pouze jeden ze zkoumaných poskytovatelů byl k základnímu dotazníku schopen sjednat online konzultaci, která nabízela možnost hlubšího poznání klientova zdraví, vztahu k jídlu, denního režimu a dalších parametrů, které jsou pro kvalitní sestavení jídelníčku na míru více než potřebné. Alarmující ale bylo, že u některých poskytovatelů jídelníčků „na míru“ zcela chyběl dotazník o předchozích zkušenostech s hubnutím či o celkové zdravotní anamnéze.

Cena za jídelní plán na míru se v případě testovaných subjektů pohybovala v rozmezí od 799 Kč do 2 200 Kč. „Pokud požádám o pomoc vystudovaného odborníka na tuto oblast, cena za kvalitní jídelníček se pohybuje okolo 5 000 Kč. Příprava je náročná a trvá až několik dní, a proto nízká cena může značit neosobní přístup a laxnost,“ říká Andrea Mokrejšová, nutriční terapeutka.

100 % testovaných také uvádělo chybné či zavádějící informace, které u neznalého jedince mohou vést k vypěstování či prohloubení strachu z jídla nebo vybudování špatných návyků. Jednalo se především o doporučení vynechání některých potravin, nabádání ke koupi drahých doplňků stravy a suplementů, úpravu pokrmů zcela bez tuku/na minimu tuku, přikládání velkého významu přesným kalorickým hodnotám apod.

V případě tvorby jídelníčků na míru se vše odvíjí od vstupního formuláře/dotazníku a osobní konzultace. Jak tedy poznat spolehlivého a v problematice vzdělaného odborníka? Kromě toho, že si důkladně prověří váš zdravotní stav a historii hubnutí, může být jedním z ukazatelů to, že respektuje vaši denní rutinu, tedy noční a denní režim a poskytne vám možnost vynechat potraviny, které nemáte rádi. Rozhodně by takový odborník měl být rovněž ochotný na vaše přání jídelníček upravit, aby vám více vyhovoval. Důležitá je také komunikace s vámi a to, zda dotyčný není zcela hluchý k vašim obavám či dotazům.

Zdroj: Tiskové materiály, Andrea Pavelcová, Andrea Mokřejšová