Jsou plné vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, prospívají našemu srdci, cévám i kloubům a pomáhají třeba i ke krásné mladistvé pokožce. Nejlepší jsou samozřejmě slávky vysoce kvalitní a čerstvé. A právě takové můžete ochutnat kupříkladu během letošního festivalu Prague mussel week.

Ryby a mořské plody u Čechů podle dostupných statistik zrovna nefrčí. Pravda, rybám v posledních letech pomalu na chuť přicházejí, i tak podle průzkumu společnosti Tesco jen 35 procent lidí jí rybu alespoň jednou týdně. S mořskými plody experimentují především na dovolené u moře, ale právě tím to většinou končí. Jedním z důvodů vlažnosti Čechů k plodům moře může být nezměnitelný fakt, že jsme vnitrozemským státem, a tudíž na ně nejsme kulturně zvyklí. Další příčinou však může být rozšířená představa, že mořské plody jsou luxusním zbožím, které si v běžné stravě průměrný konzument nemůže dovolit. „Pravdou je, že mořské plody nejsou o nic výrazně dražší surovinou než jiné druhy masa. Slávky, které jsou pro ty, kdo by chtěli s konzumací mořských plodů začít, ideální volbou, koupíte za sto až sto padesát korun za kilogram,“ říká Pierre-Manuel Boels, CEO MANAGING Partner ve společnosti HOPI CEE FISH HUB, s tím, že pokud argument o cenové dostupnosti slávek nestačí k tomu, abyste jim dali šanci, možná vás přesvědčí fakta o jejich značných přínosech lidskému zdraví. Pojďme se na ně podívat.

O krok napřed i před superpotravinami
Nejprve nechme hovořit čísla. Srovnáme-li nutriční hodnoty slávek například s krůtím masem, které je odborníky řazeno mezi takzvané superpotraviny, zjistíme, že slávky v hodnotách prospěšných nutrientů téměř ve všech případech jednoznačně vedou. Posuďte sami:

Kromě uvedených nutrientů obsahují také selen, jód a měď a dále i vitamíny A nebo B12. V porci slávek o hmotnosti zhruba 85 gramů tak svému tělu dodáte zhruba 120 procent doporučené denní dávky selenu, jenž je v našem těle důležitým antioxidantem, příznivě ovlivňuje imunitu, činnost jater či funkce štítné žlázy. Vitamínu B12, který se podílí na energetickém metabolismu, zabraňuje chudokrevnosti a má nezastupitelnou roli v syntéze nukleových kyselin nutných pro kostní dřeň, jež vytváří nové krevní buňky, pak v dané porci získáte celých 340 procent doporučené denní dávky.

Slávky pro zdraví i krásu
A to není ze zdravotních benefitů zdaleka všechno. Díky omega-3 mastným kyselinám prospívají mušle zdravému srdci i cévám a snižují riziko infarktu. Svým vysokým obsahem železa, betainu a rovněž například glykosaminoglykanů, mezi nimi také chondroitinu, zase pomáhají chránit klouby, snižují bolestivost kloubů a slouží jako prevence artritidy. Výborné jsou mušle i jako součást redukčních diet – obsahují tolik kvalitních proteinů jako třeba červené maso, avšak mnohem méně tuku a o téměř čtvrtinu méně kalorií. Hlavně dámy ocení skvělý vliv konzumace mušlí na pokožku. Zinek a omega-3 mastné kyseliny obsažené ve slávkách mají protizánětlivé účinky, přičemž právě chronické mikrozáněty způsobují stárnutí kůže. Nedostatek zmíněných látek se též řadí mezi jedny z příčin rozvoje lupénky nebo vzniku ekzémů. Glykosaminoglykany poté udržují kůži pružnou a hebkou.

Maximum benefitů vytěžíte jen z kvalitních a čerstvých mušlí
Jak je z výčtu zdravotních benefitů a hodnotných nutrientů patrné, slávky představují skutečně super zdravé jídlo, které by mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku. To ale platí jen tehdy, máme-li k dispozici kvalitní a skutečně čerstvé mušle. „Tak jako jiné mořské plody, i slávky jsou poněkud náchylné na bakteriální infekce a mrtvé kousky se velmi rychle kazí. Mrtvé slávky poznáte tak, že jsou lehce pootevřené, a když s nimi poklepete třeba o stůl, nezavřou se. Takové raději ihned zahoďte. Slávky je rovněž před zpracováním nutné zbavit veškerých nečistot a písku,“ radí holandský šéfkuchař Dick Pieter Arkenbout.

Moře v Praze!
Nemáte-li zatím s přípravou a konzumací mušlí žádné zkušenosti, můžete se pro své první „rande“ s nimi svěřit do rukou odborníků. Ve stovce vybraných pražských restaurací během posledního zářijového týdne v rámci festivalu Prague mussel week můžete ochutnat speciální slávkové menu, a to za poloviční cenu. Mušle na festival dodají prověření producenti z holandského Yerseke. „Při pěstování těchto slávek nebyla použita žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva, jsou tedy naprosto přírodní. Ihned po výlovu byly přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí pouhých 18 hodin od výlovu, takže si zachovají mimořádnou čerstvost,“ uzavírá Jan Škoda ze společnosti HOPI HOLDING a.s., která festival Prague mussel week organizuje.

O Prague mussel week

Festival Prague mussel week si klade za cíl ukázat lidem, že mušle nejsou žádným luxusním nedostupným zbožím, ale chuťově výbornou, nutričně hodnotnou a zdraví prospěšnou součástí každodenního jídelníčku.

Zažijte s námi pravé moře chutí na jazyku! Více informací o festivalu naleznete na praguemusselweek.cz.

Reklama