Čočka, hrách, fazole nebo třeba cizrna. To všechno jsou luštěniny, tedy super potraviny, které samy o sobě zastanou hlavní chod. Hravě nahradí libové maso, protože z 20 % obsahují kvalitní bílkovinu. A potřebovat nebudete ani přílohu – luštěniny obsahují na 60 % sacharidů. Jenže právě ty, konkrétně oligosacharidy, jsou také příčinou nepříjemné plynatosti. Jde o cukry, s nimiž si naše zažívání nedokáže poradit, takže doputují až do tlustého střeva, kde je začne rozkládat naše střevní mikroflóra. Zvláště citlivější jedinci pak bojují s nafouknutým břichem a pocity trapnosti, když se plyny v nevhodnou chvíli uvolní. Přitom to tak být nemusí!
Jak se zbavit nepříjemného nadýmání?
Přestože oligosacharidů se nezbavíte pomocí tepelné úpravy, existují fígle, které si s nimi poradí. Jejich množství v luštěninách minimalizují, čímž vám usnadní trávení.
1) Namáčení ve studené vodě
Látky způsobující nadýmání jsou rozpustné ve vodě, takže je můžete odplavit. Jak se zbavit skoro poloviny z nich? Nejdříve luštěninu propláchněte a pak ji alespoň na šest hodin namočte do studené vody (tu mezitím můžete i několikrát vyměnit). Následně vodu slijte a zopakujte proces propláchnutí.
2) Důmyslné vaření
Až budete luštěniny dávat vařit, nesolte je. Jakmile voda začne vřít, a na hladině spatříte pěnu, seberte ji a vodu doplňte. Tento postup několikrát zopakujte. Ještě než pokrm dovaříte, vodu slijte úplně a vyměňte ji za čistou. Až v té své kulinářské dílo dokončete.
3) Dopřejte si naklíčené luštěniny
Přestože vám jsou oligosacharidy na obtíž, pro luštěniny hrají klíčovou roli, a to doslova. Pomáhají jim v klíčení. Tím se ale zároveň deaktivují, čímž pro lidské trávení přestanou představovat problém.
4) Přidejte bylinky
Pomoci s trávením umí také některé bylinky. Zkuste do pokrmu přidat třeba saturejku, kopr, fenykl, kmín, anýz, petržel, koriandr nebo bazalku.
5) Zvykejte si postupně
Pokud jste doposud obcházeli luštěniny obloukem, a navíc máte citlivé zažívání, zařazujte je do svého jídelníčku postupně a v menších porcích. Začít můžete třeba červenou čočkou, cizrnou, fazolemi adzuki nebo hrachem zbaveným slupky. Ty jsou nejméně nadýmavé. Čím častěji pak budete luštěniny konzumovat, tím se stane vaše zažívání odolnějším. Výživoví specialisté by tuto potravinu na našich talířích viděli nejraději jednou týdně.
Nový komentář
Komentáře
Potvrzuji, že propláchnutí je opravdu důležité, pomáhá také délka máčení. A super je, že některé luštěniny pak nemusíte ani vařit - třeba cizrnu, když se chystáte na falafel. Pěkné recepty nejen na cizrnu jsem našla tady https://www.pestryjidelnicek.cz/falafel-nejoblibenejsi-recept-z-cizrny/
Momentálně máčím zrovna hrách.
Luštěniny používám často. Nechávám namočené přes noc a slevám vodu. Pěnu odleju a přidám horkou vodu z rychlovarné konvice. U nás se dává saturejka a vařím v papiňáku. Chutnají mi víc než z konzervy, ale i tu v časové tísni použiju. Zkoušeli jsme kari s fazolemi mungo, bylo to moc dobré, bohužel jsem někam založila recept. Červená čočka je taky výborná, rychle hotová bez namáčení, čočka beluga taky.
Já se tedy přiznám že snad všechny rady jsme zkoušeli. Ale stejně se po nich cítím blbě a mám pocit, že vzlétnu ke stropu a pobolívá mě břicho. Jednou týdně by mě to asi zabilo.