Krásný příspěvek k dnešnímu tématu poslala i vášnivá zahradnice Věrulinka. Zavaří na co přijde, a až se jí zima zeptá, co dělala v létě, s čistým svědomím může odpovědět. Ostatně posuďte sami.

Zdravím a přeji krásný den všem na ženě -in.

Dnešní téma je moje, co vidím, co jde, zavařím, zamrazím.  Až se zima zeptá........

Jen ať se zeptá, svědomí budu mít čistý. Co jde si vypěstuji (okurky na zavařování, hadovky na salát, rajčata, brambory, jahody, hrášek, kedlubny, cibuli, cukety, bylinky, nesmí chybět kytičky). Něco roste na stromech(jablka, hrušky, švestky, třešně a ořechy na Vánoce, ty nezavařuji že, ale na cukroví, jako když najdu v koncem listopadu.

Někdo řekne, já si raději tu skleničku marmelády koupím, než se s tím dělat, dá to práci.Dá, ale není nad domácí marmeládu, či švestkový povidla, bez chemie a poctivý výrobek.

Letos mi došly moje loňský zásoby, koupila jsem si marmeládu, nejen že chuť je jiná, než co je napsáno na etiketě, ale místo ovoce je cítit něco nepojmevatelnýho, prostě nastavený čímsi odporným.

Nastrouhaný jablka, zavařený na štrůdl na zimu, super, jenom vyválím těsto, vyklopím sklenici, zabalím a je to.Totéž kompoty, koupím a sním ho, ale domácí je domácí a tak můžu pokračovat, no, dneska u všeho, ony ani salámy nejsou to co bývaly, ale to je na jiný téma.

Když se zakousnu do čerstvě utržený jahody, to je balada, nevím proč, mimo natrhaných českých jahod na plantážích, koupený jahody nejsou sladký, prostě nechutnají mi.

Utržený rajský to je přímo ňaminka, to samý okurky, jsou doslova sladký.Možná jsem už postižená, ale nedám dopustit na svoje výpěstky.

Jsem ráda, že jsem na vesnici a nejen že je to můj koníček se hrabat v zemině, zároveň mám vše svoje a moc dobré.

Můžu říci, že jsou i zde lidi na vesnici a jsou odpůrci pěstování, zavařování. Nepochopím proč? Raději si vše koupí.Ale je pravda, musí to člověka bavit, spíš rovnou milovat, což u mně funguje na 200%.

Sousedka se mi směje, že můžu letos jezdit na trhy a výpěstky prodávat, nene, vše zkonzumuji, něco rozdám, zavařím, zamrazím a v zimě budu spokojeně jenom brát ze zásob.

Letos jsem zklamaná, nerostou houby, alespoň tady.Také zavařuji a malý hříbeček v octě, to je ňaminka.

Zdraví Věrulinka - vášnivá zahradnice

raso

Pozn. red. Text nebyl redakčně upraven

___________

Ach... vesničko má středisková. Jak Vám Věrulinko závidím, že nemusíte kupovat obchodní marmelády a zaručeně „čerstvé ovoce a zeleninu“ v supermarketech, přivezené bůhví odkud. Není nad domácí produkty.

Děkuji za krásný příspěvek k dnešnímu tématu a přeju hodně zdaru při zavařování přírodních darů.:)

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek