Přinášíme vám další skvělý recept, dnes na pilaf se zeleninou a lososem, který snadno připravíte pomocí chytrého hrnce Panasonic Multicooker. Recept pro vás sestavila oblíbená Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů.
Pilaf se zeleninou a lososem
Funkce Pilaf je opravdu skvělým pomocníkem, který vám ulehčí život. Můžete navíc uvařit jen zeleninový a podávat ho jako přílohu k čemukoli dalšímu - pečenému nebo dušenému masu, steaku...Množství rýže a k němu příslušné množství vody nebo vývaru si odměřte dle návodu a podle toho, kolik lidí potřebujete ve výsledku uživit :)
Ingredience na 4 porce
- minimální možné množství rýže - používám dlouhozrnnou parboiled
- příslušné množství vody nebo vývaru
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 10 dkg fazolových lusků
- 1 - 2 rajčata
- 15 dkg čerstvého lososa (filet)
- 3 lžičky orientálního koření (kari, garam masala apod.)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- pepř
- kopr k servírování
Tento recept začíná ideálně přípravou vývaru - hodí se kuřecí, zeleninový nebo rybí, a vlastně i ten můžete s klidem připravit v Multicookeru. Vždy ho budu upřednostňovat před vodou, ale jistě, že pilaf bude chutnat dobře i bez něj. Rozhodnutí nechám na vás. Požadované množství úměrné k porcím a odměrkám rýže najdete v tabulce v návodu na použití. K tomu úměrně přizpůsobte i zastoupení ostatních ingrediencí. Oloupejte cibuli a řapíky celeru, pokrájejte na malé kostičky. Omyjte fazolky, zbavte konců a pokrájejte na asi centimetrové kousky. Z rajčat používám jen stěny (tedy vynechávám tuhé středy i semínka). Opět nakrájíme na malé kousky. Nastavte Multicooker na funkci Zapékání na 10 minut a na oleji orestujte cibuli a celer. V posledních dvou minutách přidejte propranou rýži, 2 lžičky soli (nebo méně, podle slanosti vývaru), pepř a také koření. Důkladně vše promíchejte, aby každé zrnko rýže bylo pokryto olejem a kořením. Zalijte zvolenou tekutinou (pokud vodu nebo vývar budete mít horký, urychlíte celou dobu vaření). Přidejte rajčata. Promíchejte. Nastavte na funci Pilaf a hrnec si poradí sám. Až bude uvnitř kýžená teplota, začne se na displeji zobrazovat čas zbývající do konce vaření. Během toho zbavte filet z lososa kůže a nakrájejte na ani ne centimetr tenké plátky. Ve chvíli, kdy bude do konce vaření zbývat asi 12 minut, rozložte do kulatého pařáčku (je příslušenstvím Multicookeru) vymazaného trochou oleje kousky lososa a fazolky. Opět přiklopte a čekejte na finální pípání. Ryba a lusky se během toho uvaří v páře. Pak už vše v nádobě jen promíchejte a můžete ihned servírovat, ideálně s nasekaným čerstvým koprem.
Tip: K pilafu se úžasně hodí na porci lžíce bílého jogurtu smíchaná se lžičkou chilli pasty.
Poznámka:
Recept je připraven pro Multicooker s 10 programy SR-TMJ501. Pokud vlastníte Multicooker SR-TMH501 s 6 programy, zvolte místo programu Zapékání (který tento model nemá) program Koláč, který dosahuje počátečních vyšších teplot podobně jako program Zapékání. Urychlíme si tak orestování cibulky a celeru.
Další recepty Veroniky KOKO Kokešové na ženě-in:
Více inspirace najdete na: www.varimechytre.cz
Nový komentář
Komentáře
Nemám chytrý hrnec ani lososa, tak že nebude pilaf.
Lososa mám moc ráda a klidně bych se nechala na takový recept pozvat.