Recept vypadá složitě jen na první pohled, když vidíte výčet ingrediencí, ale žádné strachy. Pokud jste si dopoledne přivezli z lesa košík masáků, tento způsob zpracování musíte vyzkoušet. Samotné vaření v Multicookeru (masáků a knedlíčků dohromady) zabere celkem 30 minut. Před tím vás čeká jen krátká příprava a čištění hub.Recept pro vás sestavila oblíbená Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů.
Ingredience na 4 porce
Na knedlíčky:
- 200 g na kostičky nakrájených včerejších sojových rohlíků
- 60 g slaniny
- 60 g pórku
- 2 lžičky sádla + 1 lžička na vymazání pařáčku
- 60 ml mléka
- cca 40 g hladké mouky na tvoření jednotlivých knedlíčků
Na masáky na paprice:
- 500 g očištěných a oloupaných klobouků masáků (růžovek)
- 100 g na jemno nasekané cibule
- 50 g pórku
- 3 lístků čerstvé šalvěje
- 4 cherry rajčátka
- 3 lžičky kapar ve slaném nálevu (možno vynechat)
- 1 lžička rajského protlaku
- 4 lžičky lahůdkové papriky (koření)
- 350 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 50 g uvařených brambor nebo dvě lžíce hladké mouky na zahuštění
- 2 lžičky soli
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce smetany ke šlehání (možno vynechat)
- pepř podle chuti
- 2 lžičky sádla
Začněte přípravou knedlíčků. Včerejší sojové rohlíky nakrájejte na kostičky jako na nádivku. Nůž neodkládejte, chce to ještě na drobno nakrájet pórek a slaninu. Pokud chcete mít knedlíčky obzvláště chutné, doporučuji na program „Zapékání“ vše orestovat po dobu 10 minut v Multicookeru. Chutě se spojí, slanina pustí vůni, rohlíky ji nasají, pórek zvláční. V tu chvíli odložte stranou do misky, kam přilijete mléko. Důkladně promíchejte a nechte stát a nasávat.
Během toho oloupejte masáky, odstraňte nohy (často jsou velmi červivé a na vaření se nepoužívají). Klobouky nakrájejte nebo natrhejte na nudličky o velikosti dršťek. Cibuli a porek nakrájejte na drobno. Lístky šalvěje na úzké proužky. Rajčátka na kousíčky. Pokud budete zahušťovat předem uvařeným bramborem (např. zbylým ze včerejšího oběda), nastrouhejte na jemno. Nemáte-li ho, později použijete hladkou mouku místo něho. Nastavte Multicooker na program „Zapékání“, dejte do vnitřní nádoby dvě lžičky sádla a na něm po dobu 5 minut nechte zesklovatět a změknout cibulku s pórkem a přidejte rovnou i šalvěj, ať se provoní. Pak přidejte houby a nechte dalších pár minut slehnout, během toho občas zamíchejte. Přidejte rajčátka, kapary, protlak a lahůdkovou papriku. Zarestujte, aby se masáky obalily a zčervenaly. Nyní přidejte nastrouhaný brambor nebo mouku, také sůl a pepř podle chuti. Promíchejte a vlijte vývar. Přepněte na program „Knedlíky“ a zavřete hrnec. Nelekejte se, je to vyzkoušené :) Nastavte čas na 20 minut.
Teď je čas na knedle. Do misky přidejte vajíčko a opět promíchejte. Mouku dovnitř není nutné vůbec přidávat. Stačí ji jen použít v ruce na vnější obalení knedlíčků. Z daného množství byste jich měli vytvořit 16 ks o velikosti ping-pongového míčku. Pomocí lžíce a pomoučených rukou je to hračka. Rovnou je odkládejte do napařovací bílé nádoby vymazané lžičkou másla.
Až bude časovač Multicookeru ukazovat 8 minut do konce vaření v programu „Knedlíky“, vložte pařáček spolu s knedlíčky dovnitř a opět přiklopte. Až to zapípá, je skoro hotovo. Stačí jen přimíchat smetanu do masákové směsi.
Pozn. Recept je připraven pro Panasonic Multicooker SR-TMJ501 – model s 10 programy.
Nový komentář
Komentáře
Dost pracný recept,ale dobrý šmak
růžovky jsou ze všeho nejlepší jako minutka na topince. Falešná dršťková taky není marná.
růžovky mám ráda, ale většinou si je dělám klasicky na másle, nebo jako řízek
rajčata nemám ráda
Sóju jím velmi často, hlavně paštiky a uzené a marinované tofu, rovněž mám ráda tofujózu a sojonézu a tatarku.
Klidně bych to ochutnala.
Tak to bych si klidně dala na oběd. I když bych možná vynechala sojové knedlíky.