Jsem moc ráda, že se k dnešnímu tématu připojila i čtenářka Verča27, která porovnává kvalitu potravin u nás a v sousedním Německu.
Dobrý den. Nedá mi to, abych se dneska nepřipojila k diskuzi. Během posledních dvou let žiji střídavě u nás a v Německu, takže mám možnost srovnání kvality potravin a cen. A musím si jen postesknout. Čím si Němci ty kvalitní a levné potraviny vlastně zasloužili? A čím jsme si my zasloužili to, co jíme?
Ne snad, že bych v Německu nikdy nenašla mezi ovocem shnilou mandarinku, taky tam znám jeden obchod zaplivaný až běda, ale ten jejich „štandard“ je úplně jinde. Paštika, která obsahuje 60% masa a 28% jater tu není žádná luxusní potravina. Proč to tak není u nás? A pokud to tak u nás je, tak proč to výrobce nenapíše na obal? Proč marně na obale hledám mnohdy nejen přesné složení, ale i výrobce? Jistě, jsou čestné vyjímky. Například Hollandia se hlásí nejen ke svým výrobkům, ale i k tomu, co vyrábí pro řetězce pod tzv. „privátními značkami“. Ale mnohdy se dočtete jenom - vyrobeno v EU. Kým a z čeho už ne.
Velmi mě pobavil článek, který uváděl, že pod stejnými značkami se u nás prodává mnohem méně kvalitní zboží, což bylo zdůvodňováno „odlišnými chuťovými preferencemi Čechů.“ Že by nám paštika, nebo salám s 85% podílem masa nechutnaly? Že bychom měli něco proti plísňovému sýru s chutí „jako za totáče“? Pochybuji. Zasmála jsem se i pokusu s nákupními košíky. Bylo nám radostně sděleno, že za „vzorový nákup“ zaplatíme u našich západních sousedů přece jenom o pár korun více! Tak co si ti Češi stěžují! Jenomže Němci vydělávají minimálně 2x tolik co my, takže mají potraviny v poměru k platu o polovinu levnější. Tak mi prosím vysvětlete, proč někde mohou mít slušnou cenu i kvalitu a jinde mnohdy neseženete kvalitu, ani když si připlatíte? Přemýšlím nad tím už dva roky a na nic jsem nepřišla.
Verča27
Pozn. red: Text nebyl redakčně upraven
_________________
Zajímavý příspěvek, děkuji Vám za něj. A až na něco přijdete, tak nám to určitě napište :)
Přeji pěkný den a dobrou chuť u nás i v zahraničí.
Saša
Téma dnešního dne 25. ledna 2012
Potraviny – kvantita versus kvalita
- Jaký je váš názor na kvalitu potravin v našich obchodních řetězcích?
- A co potraviny u vietnamských prodavačů?
- Máte špatné zkušenosti s trvanlivostí a kvalitou?
- Kupujete do zásoby?
- Pěstujete si nějaké vlastní suroviny?
- Cítíte ten znatelný chuťový rozdíl?
- Co říkáte na biopotraviny?
- Co říkáte na neustále zdražování potravin, je úměrné kvalitě?
- Vaříte i „podle peněženky“?
Vše o potravinách, vaše příběhy, názory a komentáře pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz
Jedna z pisatelek obdrží dárek: Dvě knihy kuchařek. Nahlédla jsem do nich, nejsou špatné :)
Nový komentář
Komentáře
Věrulinka — #2 Tím, že nečteme obaly, že koupíme vše, co je levnější, že sme dali přednost marketům před lokálními prodejci.
Lukáš Čejka — #3 Já jo a schválně, aspoň vím za co "trpím"
Proto že těm skvělým Němcům atd se vyplatí udělat ještě jednu výrobní linku na tentýž výrobek, jen z horších surovin a ten posílají do zemí, kde se tomu klaní/me
Rikina — #4
zázrak
Lukáš Čejka — #3 to jedině, ale já byla hodná, heč
Lukáš Čejka — #3 já ne, já byla hodná, a hnedka je to vidět, tuhle jsem si koupila paštiku s brusinkama, a překvápko - byly v ní brusinky!
Na procenta jsem teda nekoukala, ale chutnala mi.
Věrulinka — #2 zlobili jste?
Jo a čím jsme si to zasloužili? Kdo to ví?
Já to vidím tak, že tam nejsou tak nenažraní výrobci, nechtějí hned být milionáři, dají do výrobku to, co tam patří.Ne jako u nás samý náhrážky
, jenom aby vydělali a co nejrychleji.V tom je problém.
Proto je výhoda, když se může nakupovat u malých firem.
Ti se bojí o zákazníka(na vesnici), ti velcí(ve městech), těm je to jedno, dobře vědí, že lidi stejně u nich nakoupí.