V jednoduchosti je krása. Často není potřeba vymýšlet složitá jídla, ale vystačíte si s minimem surovin, ze kterých vykouzlíte pochoutku výborné chuti. Takhle se mi povedly skvělé vepřové závitky. Koupila jsem na ně falešnou vepřovou svíčkovou, použila mozzarellu, která na mě čekala v lednici, a hrst manželových oliv.
Olivy nemám ráda. Nechápu, jak může někdo jen tak, na posezení sezobat misku oliv. V některých jídlech mi však nevadí. Hodí se tam jak chuťově, tak jídlo oživí vzhledově. Měla jsem doma jen zelené olivy, příště bych ale zkusila raději černé. Vypadaly by zajímavěji. Navíc bych přidala i pár kousků sterilované kukuřice. Opět kvůli barvě i kvůli chuti.
Suroviny
600 g falešné vepřové svíčkové
sůl a pepř
hrst zelených nebo černých oliv
125 g mozzarelly
kousek másla
trocha smetany
trocha oleje
Postup
Vepřové maso nakrájíme na silnější kousky, které potom ještě podélně překrojíme, ale nedokrojíme, abychom si vytvořili plátky na závitky. Rozklepeme opatrně paličkou na maso, osolíme a opepříme z obou stran.
Na připravený plátek si dáme kousky mozzarelly a kolečka oliv. Zavineme a zajistíme párátky, případně speciálními drátky na závitky.
Do pánvičky nalijeme trochu oleje, který rozpálíme a osmahneme na něm závitky, ze všech stran. Zalijeme vodou nebo vývarem a podusíme doměkka, při středně vysoké teplotě. Trvá to, podle velikosti závitků, asi půl až tři čtvrtě hodinky.
Závitky vyjmeme ze šťávy, a pokud je jí ještě hodně, necháme varem zredukovat na menší objem. Do šťávy můžeme ještě přidat nakrájené olivy, nakonec i trochu smetany. Odstavíme z ohně a můžeme zamíchat kousek vychlazeného másla.
Podáváme s těstovinami, bramborem či rýží. Jakákoliv příloha je k tomu výborná. My jsme uvařili těstoviny a okapané je vsypali na pánev s omáčkou a důkladně promíchali.
Neskutečná dobrota!
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zajímavý recept, vyzkouším ho
Závitky vypadají dobře, jen se mi tam moc nehodí ty olivy, jako přílohu bych volil rýži.
ty olivy mě tam moc nelákaji, ale normálně je jim
moc si nedokážu představit tu chuť....
olivy u ná nejdu, robievam španielské vtáčky
Trefa:zavitky jsou podobne jako ptacky.a to mame velice radi a ty testoviny take.
Olivy se u nás nejí
Olivy zbožňuju už od malička. Asi bych to ale udělala do kuřecího masa. Nedělám závitky, ale kapsy. Do kuřecího prsa udělám kapsu, naplním a párátkama zadělám. Většinou to vytřu česnekem, dávám anglickou, nivu, žampiony a párátkama zadělám. Tentokrát to zkusím naplnit právě mozzarelou a olivama. Nemusí tam být špatné ani rajčátko, čerstvé, nebo sušené.
gerda — #7 moje kočka miluje hlavně černé
Hanula — #6 olivy miluje naše kočka. Jak je ucítí, okamžitě loudí. Ale je to dost slané, tak jen jednu
gerda — #5
to je pravda, jako dítě jsem je nesnášela a teď je miluju...
olivy má rád člověk tehdy, až je dospělý - prý
K vepřové by mi ale vůbec neseděly, tam tak kyselou okurku nebo papriku. Olivy mám moc ráda, ty zelené.
hlásím se k těm, co dokážou zpucovat na posezení ne misku, ale mísu oliv
je třeba ještě svíčkovou dusit?
závitky jsem už dlouho nedělala,je to dobrý nápad
Vepřové závitky dělám ale bez oliv, u nás je nemá nikdo rád