závitky s mozzarellou a olivami

V jednoduchosti je krása. Často není potřeba vymýšlet složitá jídla, ale vystačíte si s minimem surovin, ze kterých vykouzlíte pochoutku výborné chuti. Takhle se mi povedly skvělé vepřové závitky. Koupila jsem na ně falešnou vepřovou svíčkovou, použila mozzarellu, která na mě čekala v lednici, a hrst manželových oliv.

Olivy nemám ráda. Nechápu, jak může někdo jen tak, na posezení sezobat misku oliv. V některých jídlech mi však nevadí. Hodí se tam jak chuťově, tak jídlo oživí vzhledově. Měla jsem doma jen zelené olivy, příště bych ale zkusila raději černé. Vypadaly by zajímavěji. Navíc bych přidala i pár kousků sterilované kukuřice. Opět kvůli barvě i kvůli chuti.

Suroviny

600 g falešné vepřové svíčkové
sůl a pepř
hrst zelených nebo černých oliv
125 g mozzarelly
kousek másla
trocha smetany
trocha oleje

Postup

Vepřové maso nakrájíme na silnější kousky, které potom ještě podélně překrojíme, ale nedokrojíme, abychom si vytvořili plátky na závitky. Rozklepeme opatrně paličkou na maso, osolíme a opepříme z obou stran.

Na připravený plátek si dáme kousky mozzarelly a kolečka oliv. Zavineme a zajistíme párátky, případně speciálními drátky na závitky.

Do pánvičky nalijeme trochu oleje, který rozpálíme a osmahneme na něm závitky, ze všech stran. Zalijeme vodou nebo vývarem a podusíme doměkka, při středně vysoké teplotě. Trvá to, podle velikosti závitků, asi půl až tři čtvrtě hodinky.

Závitky vyjmeme ze šťávy, a pokud je jí ještě hodně, necháme varem zredukovat na menší objem. Do šťávy můžeme ještě přidat nakrájené olivy, nakonec i trochu smetany. Odstavíme z ohně a můžeme zamíchat kousek vychlazeného másla.

Podáváme s těstovinami, bramborem či rýží. Jakákoliv příloha je k tomu výborná. My jsme uvařili těstoviny a okapané je vsypali na pánev s omáčkou a důkladně promíchali.

Neskutečná dobrota!

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MASO A RYBY