roll

Suroviny

vepřová kýta bez kosti - asi 800 g
250 g mraženého špenátu (celé listy)
150 g anglické slaniny
3 stroužky česneku
1 cibule
1 kelímek smetany (cca 200 ml)
olej
sůl, bílý pepř a muškátový oříšek

Postup

Z masa nařežeme velké pláty, ne příliš silné. Naklepeme, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek a lehce osmahneme na oleji. Po chvilce přidáme anglickou, nakrájenou na malé kostičky. Vše smažíme dozlatova.
Na tuto směs přidáme rozmrazený špenát, který jsme předem vymačkali, aby v něm nezbylo moc vody. Podusíme asi pět minut, zalijeme smetanou a ještě chvíli povaříme. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Vaříme až do zhoustnutí.
Touto špenátovou směsí pak potíráme pláty vepřového masa a zavineme do roládky. Svážeme nití a osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji, aby se maso zatáhlo. Přendáme do pekáčku, vložíme do trouby rozpálené asi na 180 °C a pečeme přikryté asi hodinu.
Podléváme vodou a roládu poléváme vypečenou šťávou.
Roládu podáváme s bramborovou kaší, novými brambory nebo bramborovými noky, přelité výpekem.

Dobrou chuť přeje Lulu.

Reklama