veprovaplec.jpg (1.74 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1 sklenička ořechového másla Křupavá cibulka (mleté arašídy, koření, smažená cibulka)
  • 400 g mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 2 velké cibule
  • 1/2 sáčku směsi koření Roštěnky
  • 1 lžička soli
  • voda na podlití
  • 5 lžic slunečnicového oleje nebo sádla

Postup

Vepřovou plec ze všech stran okořeňte směsí koření na Roštěnky. Osolte a nechejte 20 minut odležet při pokojové teplotě.

Ve velkém hrnci si zahřejte olej nebo sádlo a maso na něm ze všech stran opečte. Vyndejte ho z hrnce, nechejte stranou a dejte opékat nasekaný česnek, na čtvrtky nakrájenou cibuli a mrkev. 

Až začne cibule zlátnout, vraťte do hrnce maso. Po povrchu pomažte ořechovým máslem a podlijte 300 ml vody. 

Dejte péct do trouby vyhřáté na 130 °C a pečte několik hodin doměkka. Až se maso tváří jako hotové, přidejte teplotu na 160 °C a dopečte ještě krásnou tmavou barvu. Pokud se vám zdá, že je v hrnci ještě moc tekutiny, můžete dopéct bez poklice.

Podávejte s čím máte chuť. My jsme zvolili pečené nové brambory.

Dobrou chuť přeje Elly.

Trhaná plec na jablečném cideru

1.png (593 KB)

Foto: Akademie kvality

Pomalu pečené vepřové maso

2.jpg (106 KB)

Foto. Alena Kolaříková

Reklama