panenka.jpg (284 KB)

Foto: Chef Dejv

O víkendu máme trochu více času pohrát si s obědem, připravit domácí noky a šťavnatou vepřovou panenku. 

Suroviny

  • 800 g vepřové panenky
  • sůl
  • pepř
  • 200 g anglické slaniny na plátky

na noky

  • 1 kg moučných brambor
  • zhruba 300 g pšeničné polohrubé mouky 
  • 3 vejce
  • špetka soli

bazalkové pesto

  • 2 šalotky
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 velký svazek bazalky
  • trochu zelené petrželové natě
  • kapka citronu
  • pepř a sůl na dochucení
  • 80 g parmezánu
  • 80 ml smetany
  • trocha vody z vaření noků

Postup

Bramborové noky 

Brambory dejte ve slupce vařit do osolené vody. Horké oloupejte a rozmělněte. Záleží na vás, jestli lisem na brambory, v mlýnku ke kuchyňskému robotu nebo je nastrouháte na jemném struhadle.

Do horkých nastrouhaných brambor přidejte zbylé suroviny. Pracujte buď v míse nebo přímo na pracovní ploše.

Nejprve do těsta přidejte asi 250 g mouky a další přisypávejte až podle potřeby. Může se stát, že všechnu mouku ani nespotřebujete, nebo že naopak budete potřebovat mouky trochu více.

S těstem si dlouho nehrajte a dlouho ho nemačkejte a nepřevalujte. Protože jinak by mohly být hotové noky příliš tuhé. Výsledkem vašeho snažení bude těsto, které bude pořád lehce lepit. Proto si ho při válení musíte podsypávat další moukou.

Pracujte rychle a nelekejte se toho, že těsto postupem času řídne a více se lepí. Právě proto pracujte co nejrychleji umíte, na pomoučené ploše. Z těsta vyválejte “hady” o průměru asi 1,5 až 2 cm. Z “hadů” krájejte válečky tak velké, jak chcete. Hotové noky můžete ještě ozdobit vidličkou nebo je po jednom vyválet na speciální dřevěné podložce se zářezy. Noky však můžete nechat obyčejné, hladké.

Hotové noky ihned dávejte do vroucí, osolené vody. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. Bude to téměř hned. Vaření netrvá snad ani minutu. Vyndejte je z vody a nechejte okapat. Můžete naskládat vedle sebe, nechat oschnout a skladovat pár dní v lednici. Dají se také zamrazit a použít později.

Příprava masa

Panenku očistíme, seřízneme šlachy a nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, opepříme a obalíme slaninou a upevníme provázkem nebo nití. Maso opečeme zprudka ze všech stran na pánvi, jakmile je slanina pěkně vypečená, dáme dodělat do trouby, na 170 stupňů asi 7-8 minut.

Příprava bazalkového pesta

Na olivovém oleji si lehce orestujeme šalotku a česnek, necháme chvíli zchladnout. Do mixéru dáme bazalku, trochu petržele, olej s česnekem a šalotkou, kapku citronu, strouhaný parmezán, pepř, kapku smetany případně mléka a asi 4 lžíce vody z vařených noků.

Promixujeme a smícháme s uvařenými noky.

Panenku vyndáme z trouby a necháme chvilku odpočinout, potom do ní můžeme říznout, měla by být uprostřed růžová. Podáváme s bazalkovými noky. 

Dobrou chuť přeje Chef Dejv.

Grilovaná vepřová panenka se švestkami

1.png (840 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vepřová panenka s bulgurem a quinoou

2.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vepřová panenka s jablky

3.jpg (86 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama