Suroviny
asi 600 g vepřové panenky
1 kelímek povidel (cca 200 g)
sůl a pepř
jalovec
nové koření
200 ml smetany
Postup
Vepřovou panenku osolíme, opepříme a dáme do vyššího pekáčku. Zalijeme vodou, do které přidáme povidla a koření.
Přikryté pečeme asi 50 minut a průběžně poléváme vypečenou šťávou s povidly. Ke konci pečení přidáme smetanu.
Pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, můžeme ji po scezení zahustit moukou. Dále také můžeme dochutit, přisolit, připepřit.
Podávali jsme s bramborovou kaší a tato kombinace byla výborná.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
to me nejak nesedi ta bramborova kase
ta kaše mi tam nesedí
já bych to s kaší neviděla....ten můj knedlíkožrout by mě hnal...možná ještě brambory nebo hranolky...
škoda panenky - co takhle ji rychle opéct, aby byla křehká a šťavnatá a povidlovou omáčku udělat zvlášť?
Ta kaše vypadá děsně.
když už, tak bych maso a omáčku dělala zvlášť
na fotce to vypadá jako klasická UHO
jinak znám panenku plněnou opilou švestkou(namočenou v alkoholu), obalenou ve slanině - je to delikatesní
Miluju zvláštní jídla, i když švestková omáčka patří do staročeské kuchyně, jedla jsem jí poprvé v jedné nádherné karlínské restauraci - přelévaly s ní minutku. Doma jsem se snažila napodobit. Zjistila jsem, že nejjednodušší jsou prostě rozpuštěná povidla a můžeme tím polít jak panenku jen tak na pánvi či grillu, tak i kuřecí řízek. Panenku péct, stejně jako svíčkovou mi přijde škoda....Přidávám tam ještě někdy koření dle různých receptů z netu.
Výborné,jedla jsem podobné jídlo: Vepř. panenka plněná sušenými švestkami a ořechy, Mňam!
Je to výborné. Švestková omáčka nemá chybu.Kulinářský požítek.U nás velmi oblíbená. Doporučuji.