Vepřové medailonky do dnešního receptu můžete grilovat při hezkém podzimním počasí venku. Když hezky nebude, pomůže elektrický gril nebo grilovací pánev. To hlavní - teplá jablka, dodají celému jednoduchému jídlu perfektní chuť.
Suroviny
- 800 g vepřové panenky
- sůl
- pepř
- oblíbené čerstvé bylinky
na jablka
- 6 velkých sladších jablek
- sůl
- pepř
- tymián
- 6 lžic jablečného octa
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce třtinového cukru
- máslo
Postup
Příprava vepřové panenky je jednoduchá a proto si ji nechejte až na závěr. Pokud budete chtít intenzivnější chuť masa, naložte si vepřovou panenku, nakrájenou na medailonky, do směsi olivového oleje a čerstvých bylinek a pepře, už den předem. Před grilováním ji vyndejte z lednice alespoň dvě hodiny dopředu a osolte.
Jablka, i se slupkou, rozkrojte a vykrojte jadřince. Nakrájejte na plátky nebo na kostičky, jak se vám to bude líbit.
Ve velké pánvičce rozpusťte máslo a vsypejte do ní nakrájená jablka. Opékejte na mírnou teplotu, až jablka trochu změknou. Ochuťte solí, pepřem. Promíchejte, ale opatrně, aby se vám plátky jablek příliš nerozpadly.
Zalijte octem, zvyšte teplotu a nechejte téměř všechen ocet vyvařit. Přidejte cukr, který nechejte rozpustit a nakonec hořčici a tymián. Promíchejte a až se všechny suroviny spojí, sundejte z plotny. Vmíchejte ještě dvě lžíce másla.
Medailonky z vepřové panenky ugrilujte.
Ideální příloha je třeba bramborová kaše nebo opečené brambory.
Dobrou chuť přeje Elly
Jablkové hodování na našem magazínu
Podzimní koláč s jablky a hruškami
Mufiny se zkaramelizovanými jablky
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Ukládám si, vypadá to dobře...
Tak to vypadá hodně dobře.