DSC_0578.jpg (86 KB)

Vepřové medailonky do dnešního receptu můžete grilovat při hezkém podzimním počasí venku. Když hezky nebude, pomůže elektrický gril nebo grilovací pánev. To hlavní - teplá jablka, dodají celému jednoduchému jídlu perfektní chuť.

Suroviny

  • 800 g vepřové panenky
  • sůl
  • pepř
  • oblíbené čerstvé bylinky

na jablka

  • 6 velkých sladších jablek
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 6 lžic jablečného octa
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • máslo 

DSC_0576.jpg (86 KB)

Postup

Příprava vepřové panenky je jednoduchá a proto si ji nechejte až na závěr. Pokud budete chtít intenzivnější chuť  masa, naložte si vepřovou panenku, nakrájenou na medailonky, do směsi olivového oleje a čerstvých bylinek a pepře, už den předem. Před grilováním ji vyndejte z lednice alespoň dvě hodiny dopředu a osolte. 

Jablka, i se slupkou, rozkrojte a vykrojte jadřince. Nakrájejte na plátky nebo na kostičky, jak se vám to bude líbit.

Ve velké pánvičce rozpusťte máslo a vsypejte do ní nakrájená jablka. Opékejte na mírnou teplotu, až jablka trochu změknou. Ochuťte solí, pepřem. Promíchejte, ale opatrně, aby se vám plátky jablek příliš nerozpadly. 

Zalijte octem, zvyšte teplotu a nechejte téměř všechen ocet vyvařit. Přidejte cukr, který nechejte rozpustit a nakonec hořčici a tymián. Promíchejte a až se všechny suroviny spojí, sundejte z plotny. Vmíchejte ještě dvě lžíce másla.

Medailonky z vepřové panenky ugrilujte.

Ideální příloha je třeba bramborová kaše nebo opečené brambory.

Dobrou chuť přeje Elly

Jablkové hodování na našem magazínu

Podzimní koláč s jablky a hruškami

DSC_0190.jpg (103 KB)

Mřížkový koláč s jablky

kolac3.jpg (109 KB)

Mufiny se zkaramelizovanými jablky

mufin.jpg (73 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková