DSC_0139.jpg (117 KB)

Určitě občas stojí za vyzkoušení i jiná příloha, než jsou pořád dokola brambory, těstoviny a rýže. I když i tyto tři suroviny se dají připravit nápaditě a neobyčejně. Velice oblíbené jsou však v poslední době přílohy jako je quinoa, bulgur, kuskus, jáhly, kroupy. Poslední jmenované bývaly běžnou přílohou, poté se na ně na dlouhou dobu zapomnělo, ale už jsou zase „in“.

Suroviny

  • 800 g vepřové panenky

marináda

  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce medu
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • trocha oleje
  • 3 lžíce másla

příloha

  • 250 g směsi bulgur a quinoa Menu Gold
  • sůl

DSC_0136.jpg (110 KB)

Postup

Vepřovou panenku vcelku omyjte, osušte.

V misce si smíchejte suroviny na marinádu. Vepřovou panenku v ní ze všech stran namočte a dejte v uzavřené misce na 24 hodin do lednice. Občas můžete otevřít, otočit, potřít a opět schovat do lednice.

Na druhý den si rozehřejte pánvičku a troubu předehřejte na 200 °C. A dejte vařit na plotnu bulgur s quinoou, bude to trvat asi 20 až 30 minut. Na obalu najdete přesný návod.

Do pánvičky dejte trochu oleje a panenku vcelku opečte ze všech stran. Nepřehánějte to s teplotou, plotna nemusí být úplně rozpálená. Opékání by mělo trvat asi 8 minut celkem. Dávejte pozor, ať se panenka nepřipálí, je v ní sladký med.

Panenku přendejte do malého pekáče s víkem, přelijte výpekem a vložte na 8 až 10 minut do trouby. Podle toho jestli máte raději maso šťavnaté nebo raději více udělané a sušší. Doporučujeme první variantu, šťavnatá panenka je úžasná.

DSC_0143.jpg (147 KB)

Odklopte víko, přidejte na panenku máslo a opět víko zakryjte. Nechejte 10 minut odpočívat.

Panenku nakrájejte na plátky a podávejte s uvařenou přílohou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nápady na úpravu vepřové paneky

Vepřová panenka se šalvějovým máslem

X-20170530122020896.jpg (191 KB)

Vepřová panenka v tramezzini chlebu

tramezzini2.JPG (310 KB)

Vepřová panenka s čočkovým salátem

cockovysalat.jpg (76 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce