Určitě občas stojí za vyzkoušení i jiná příloha, než jsou pořád dokola brambory, těstoviny a rýže. I když i tyto tři suroviny se dají připravit nápaditě a neobyčejně. Velice oblíbené jsou však v poslední době přílohy jako je quinoa, bulgur, kuskus, jáhly, kroupy. Poslední jmenované bývaly běžnou přílohou, poté se na ně na dlouhou dobu zapomnělo, ale už jsou zase „in“.
Suroviny
- 800 g vepřové panenky
marináda
- 4 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce worcesteru
- 2 lžíce medu
- sůl
- pepř
- tymián
- trocha oleje
- 3 lžíce másla
příloha
- 250 g směsi bulgur a quinoa Menu Gold
- sůl
Postup
Vepřovou panenku vcelku omyjte, osušte.
V misce si smíchejte suroviny na marinádu. Vepřovou panenku v ní ze všech stran namočte a dejte v uzavřené misce na 24 hodin do lednice. Občas můžete otevřít, otočit, potřít a opět schovat do lednice.
Na druhý den si rozehřejte pánvičku a troubu předehřejte na 200 °C. A dejte vařit na plotnu bulgur s quinoou, bude to trvat asi 20 až 30 minut. Na obalu najdete přesný návod.
Do pánvičky dejte trochu oleje a panenku vcelku opečte ze všech stran. Nepřehánějte to s teplotou, plotna nemusí být úplně rozpálená. Opékání by mělo trvat asi 8 minut celkem. Dávejte pozor, ať se panenka nepřipálí, je v ní sladký med.
Panenku přendejte do malého pekáče s víkem, přelijte výpekem a vložte na 8 až 10 minut do trouby. Podle toho jestli máte raději maso šťavnaté nebo raději více udělané a sušší. Doporučujeme první variantu, šťavnatá panenka je úžasná.
Odklopte víko, přidejte na panenku máslo a opět víko zakryjte. Nechejte 10 minut odpočívat.
Panenku nakrájejte na plátky a podávejte s uvařenou přílohou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nápady na úpravu vepřové paneky
Vepřová panenka se šalvějovým máslem
Vepřová panenka v tramezzini chlebu
Vepřová panenka s čočkovým salátem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Vypadá to skvěle.
Dala bych si.
Vypadá to kouzelně